Interviu de colectie cu Mămica activă
Azi la interviuri de colecție a poposit Oana Mihaela Constantinescu, cu o experiență vastă in HR, mamă, Blogger la Mămica activă și inițiatoarea proiectului Job part time pentru mame.
Am ales să discutăm mai mult despre rolul de mamă, cum se schimba prioritatile când apare un copil și importanta unui job part time .
Mi-am dorit să-i cunosc și această latură. Cea de profesionist în HR, creativitatea, perseverența le știu de când ne-am intersectat profesional în Asociația Young Inițiative.
A fi mamă este cel mai greu job?
1. Ești de acord ca a fi mamă este cel mai greu job din lume și dacă da, de ce consideri asa?
În primul rând, eu nu consider că a fi mamă e un job part time sau full time, nu este un job. E o stare în care investești efort și iubire, un mod de viață ireversibil.
Și nu în sensul negativ dar trebuie să recunoaștem că nu ne putem întoarce la cele care am fost înainte de a deveni mame.
Evoluăm, trecând prin furcile caudine uneori dar și văzând zâmbete senine de copil și îmbrățișări sincere.
Practic, e o altă etapă în evoluția ca femeie, cea în care avem o responsabilitate imensă. Câteodată însă, e util să luăm o pauză și să ne întoarcem la noi însene, la pasiuni și vise, la feminitate.
Înainte și după ce ai copii
2. Cum evoluează cariera unei proaspete mamici, urmează același traseu ascendent ca mamă înainte de aceasta etapă?
Eu pot să vorbesc doar din proprie experiență, nu generalizez. Sincer, nu eram pe o pantă vizibil ascendentă înainte de a o avea pe Lidia.
Am învățat multe din fiecare rol pe care l-am avut, fie el job part time, full time sau chiar voluntariat și am capitalizat cunoștințele dar nu aveam cine știe ce funcție.
Părerea mea e că atunci când ai un copil, se schimbă ierarhia priorităților, devii mai conștientă de ceea ce contează pentru tine, ca femeie și profesionist. A fi mamă îți călește hotărârea, asertivitatea, capacitatea de a găsi soluții rapide și bune. În prezent, simt că am crescut mult.
Sunt tot specialist dar acum puțin timp am avut ocazia de a mă dezvolta în mai multe arii ale HR-ului și am o perspectivă mult mai complexă decât aveam acum 7-8 ani.
Cum percep angajatorii mamele?
3. Cat de deschiși sunt angajatorii la a mai angaja mamici și cat de flexibili ți se par la învoirile lor?
Nici aici nu mă hazardez cu opinii generale. În cazul meu, există înțelegere din partea superiorului dar nu abuzez cu învoirile.
Eu am ajutor din partea părinților care stau cu fetița mea dar îmi imaginez că mamele singure sau cuplurile care nu au părinții în oraș, se descurcă mult mai greu.
Pe piața muncii, cred că lumea e mai deschisă, prejudecățile s-au mai diminuat, deși în funcțiile manageriale mi se pare că bărbații sunt în continuare mai mulți decât femeile. Ceea ce, din punctul meu de vedere, nu e neapărat o problemă.
Nu vreau să intru în clișee, așa că zic doar atât: cât timp cât mamele își cer drepturile și nu se sfiesc în a discuta onest, este ok.
Cele mai frecvente neînțelegeri și frustrări apar din cauză că oamenii nu comunică eficient, nu spun ce îi deranjează sau o fac într-un mod agresiv, fără să se pună în papucii interlocutorului.
Job part time pentru mame
4. De ce ai simțit nevoia sa aduci în piata muncii proiectul Job part time pentru mame?
Totul a pornit de la inițiativa mea de a oferi consultanță mamelor care doresc să își găsească un job mai potrivit nevoilor lor. Din discuțiile cu ele, a reieșit faptul că nu sunt nemulțumite neapărat de funcțiile actuale, ci de faptul că stau departe de copii mult timp.
Un job part time le-ar diminua considerabil aceste nemulțumiri. Dar nu își permit să solicite un program scurt pentru că salariul pentru un job part time este mult mai mic.
Am făcut o mică cercetare, am creat și un grup în acest sens și am realizat că sunt foarte multe mame care salută proiectul meu.
Într-o lume în care munca devine din ce în ce mai flexibilă în timp și spațiu, consider că ar fi un beneficiu extraordinar pentru angajatele mame dacă programul lor ar fi și el mai flexibil, fără a diminua drastic veniturile.
Productivitatea nu se mai măsoară strict în orele petrecute la birou, ci în rezultate și reușite în optimizarea activității companiei.
Evident, nu orice meserie poate fi redusă la acest model dar cred că loc de îmbunătățire este destul.
Alegeri de mamă
5. Cum vezi tu alegerea perfecta pentru evoluția bună fizica și psihica a copilului – sa duci copilul la creșă, sa îl crească bona ori bunicii sau sa stai cel puțin 2 ani acasă?
Cei 2 ani cred că sunt esențiali dar contează și după. În primii 2 ani, copilul nu își dă seama 100% ce se întâmplă însă ulterior, devine mult mai dificil pentru el să nu o aibă pe mama alături (fizic) decât o oră-două pe zi.
Evident, când mama este fericită cu locul de muncă pe care îl are, asta transpare și în timpul petrecut cu cel mic, chiar dacă nu e îndelungat. E mai liniștită, mai stăpână pe propriile emoții, echilibrată.
Asta se aplică și în cazul alegerii făcute (bonă/ creșă/ bunici). Dacă nu e lăsat cu dragă inimă, copilul simte și e anxios.
Generația cu tableta în mână
6. Uitându-te la fetita ta și imaginandu-ti ca are deja 20 ani, cum percepi noua generație?
Cât de diferiți sunt fata de noi, cât de greu le va fi sa se Integreze în piata muncii?
Fii-mea, generația asta născută cu smatphone-ul în brațe, trebuie să înțeleagă că nu pot avea tot ceea ce doresc printr-o bătaie de palme.
Pentru a obține ceea ce vor, e nevoie de multă reziliență, chiar dacă totul e disponibil la un click, banii nu sunt nelimitați. Și nici funcțiile de conducere nu e ok să le obțină arzând pași.
Meseriile care vor fi în viitor solicită foarte bune abilități de comunicare, de conștientizare a contextului și de a-și folosi creierul nu pentru a căuta informațiile (asta află rapid) ci pentru a le folosi într-un mod inteligent și util.
E important să învețe că în spatele unui ecran situația poate fi cu totul alta decât se vede, aparențele sunt mai înșelătoare ca oricând.
Iar gândirea critică (dacă o au dezvoltată) îi va ajuta să distingă ceea ce e autentic de ceea ce e manipulare.
Respectul se educă
7. Care sunt cele mai importante 5 lecții de viata pe care le consideri absolut necesare pentru un parcurs frumos în viata al copilului tău?
În loc de lecții le-aș spune valori: respect (pentru oameni, animale, natură etc), empatie, echilibru interior, integritate, acel common sense care nu are echivalent în română și o doză zdravănă de încredere în sine.
Mamă facem schimb de valori?
8. Ce lecții te învață fetita ta și poți aplica sau aplici în HR?
Răbdarea, clar. Limitele mi le testează zilnic 🙂 Pentru ea, timpul se scurge diferit și nu o scoate nimeni din asta.
Am ajuns să mă obișnuiesc, deși pentru mine punctualitatea e foarte importantă.
Așteptările – mi le adaptez un pic mai ușor.
Mai aprofundez capacitatea de a nu sări imediat cu concluziile, pentru că oamenii au contextul lor atunci când au un anumit comportament.
Fiecare reacționăm după propriile tipare dar ceilalți nu știu care sunt pattern-urile respective și atunci se simt atacați. Dacă nu am mai lua-o personal așa des, am fi toți mai calmi.
*Poza Seeds Memories
Fii o mama informata, citește! Parentingul MAGIC
[…] de exemplu despre copii și vrei sa apelezi la mămici. Menționam într-un articol mai vechi, ca mamele pot avea joburi part time, concomitent cu indemnizația de crestere copil. Condiția este ca veniturile lor sa nu […]
[…] fi mama este cel mai greu job din lume pentru ca mamele nu au un orar fix 9-18, nu pot bifa in calendar sarcina indeplinita si nu vad rezultatul efortului lor pe moment, ci in […]