Recrutori profesioniști cu candidati dându-și mâna oanahrp

Recrutori profesioniști, ieșiți în față să vă știe candidații!

Citești in: 3 minute

Am citit un articol în Vice: 6 lucruri dubioase pe care le afli despre angajatorii din România, cu referire și la recrutori, dar nu recrutori profesioniști:

Am fost indignata când am ajuns la paragraful de mai jos:

Persoanele de la HR înțeleg mai puțin fiecare rol în parte și eu prefer ca interacțiunea cu ele să fie cât mai limitată. La interviu, e ok să te vezi direct cu o persoană care are legături cu departamentul în care vei lucra.

Vice.com

Pentru cei care lucrează în domeniul recrutarii, motivul indignarii mele e cât se poate de clar.

Pentru alte câteva mii de oameni, care citesc articolul cu pricina, s-ar putea sa fie clara ideea „ignora-i pe recrutori, sunt varza, du-te direct la manager.”

5 lucruri dubioase despre recrutori în presa

Am început sa răsfoiesc Google, sa vad ce lucruri dubioase se mai spun despre recrutori în presa:

  1. Nu înțelegem nimic, suntem de ignorat și ajuns direct la manager, sursa Vice
  2. Suntem niște „fufe” care postam anunțuri pe Bestjobs, sursa aici
  3. Punem întrebări precum: Cand un hotdog se fierbe, in ce parte plezneste si de ce?
  4. Suntem un fel de bariera usoara pentru manager, sursa Adevarul
  5. Nu suntem fini psihologi dacă punem direct întrebarea: De ce ai plecat de la locul anterior de munca? Sursa Republica

Lista ar putea continua cu astfel de etichete pe care oamenii din presă le pun asupra recrutorilor, ironic sau pe bune.

Ce ma surprinde și ma face sa ma simt revoltata nu sunt atât apelativele, cât dezinformarea pe care o produc prin generalizare.

Esența jurnalismului de calitate o constituie verificarea sursei. Ori în astfel de articole, se pune accent pe trezirea unei emoții în cititor, generării de trafic indiferent de calitatea informației. Scopul scuza mijloacele in aceste situații.

Recrutori și recrutori profesioniști

Pentru cei care vor să îi cunoască cu adevărat pe recrutori, va ofer aici un mic ghid, al celor profesioniști. Da exista și recrutori profesioniști, nu ne băgați pe toți în oala „fufelor” :

Primim informații de la manageri privind poziția pentru care recrutam, deci ei sunt primii care ne investesc cu încredere, ne vad ca recrutori profesioniști.

Pe baza informațiilor de la ei, realizam anunțul de recrutare. Transparenta privind partea salariala in anunțul de recrutare se decide la nivel de business.

Ca recrutori profesioniști, putem sa discutam despre salariu in fazele incipiente ale interviului. Ne și va respectam timpul suficient de mult sa evitam incompatibilitatea data de buget!

Dacă mergeți direct la manageri, dovediți din start ca nu aveți încredere în cultura organizationala a companiei in care doriți sa va angajați.

Ce spune asta despre interesul vostru pentru compania si colectivul companiei respective?

In cadrul unui interviu, noi ca recrutori profesioniști, avem întrebări setate pe competențe și relevante pentru poziție.

„Toți suntem genii. Însă dacă judecăm un pește după abilitatea sa de a se urca în copaci, el va trăi toată viața cu impresia că nu este deștept.”

Un interviu cu recrutori profesioniști va delimita potențialul real al omului pe post de „vânzarea unor skilluri lipsa”.

Direct și diplomat la interviu

Întrebarea – De ce ai plecat de la ultimul loc de munca? poate fi pusa în multe feluri, dar este la fel de bine sa fie pusa și direct. Vrem sa înțelegem motivația candidatului pentru post, iar dacă alege sa minta, o face pe propria răspundere.

Un psiholog fin, dar mai ales recrutorii profesionisti jonglează între diplomație și lucruri spuse direct. Dacă am pune doar întrebări cu subînțeles, am juca un Tom și Jerry varianta subliminala.

Nu suntem „fetișcanele de la HR” (mai și discriminam pe deasupra) și nu înseamnă că managerul e prost dacă nu a trecut de noi.

Poate că managerul lanțului de spălătorii auto nu ar putea conduce un business de IT, de exemplu. Poate competenta lui de baza e negocierea, în timp ce la businessul IT îți trebuie project management. Asta nu îl face mai prejos ca manager, ci doar nepotrivit pentru poziția respectiva.

Nu respingem candidații pentru ca nu au cont pe rețelele de socializare sau pentru ca nu ne plac ochii lor!

Cei care suntem recrutori profesioniști respingem din doua motive: lipsa competențelor cerute de post si nepotrivirea de caracter între candidat si colectivul din companie.

Dacă avem de angajat un om de IT pe poziția de Team Leader și competenta sa de comunicare e la nivel 3 din 5, îl respingem chit că are cel mai frumos zâmbet pe Instagram. Este posibil sa nu conducă o echipă, ci doar să-i zâmbească și atunci e mai bine de pe margine!

Tot despre recrutori profesioniști poți citi și in articolele: De ce iubim recrutorii sau Anunțul de recrutare online, bun sau nebun. Poți descoperi în interviuri de colecție oameni de HR profesioniști, care fac și recrutare.

Tu cum ai descrie un recrutor profesionist și când ai stat ultima dată de vorba cu el?

1 Comment

  1. […] Citește și: Recrutori profesioniști ieșiți în față sa va știe candidatii […]

    Răspunde

Lasă un răspuns

Scroll to top
error: Content is protected !!