Tu ce vrei sa te faci când vei fi mare pompier oanahrp

Tu ce vrei sa te faci când vei fi mare? Via Ioana S.

Citești in: 3 minute

Tu ce vrei sa te faci când vei fi mare – aceasta este întrebarea care ni se punea nouă, copiilor crescuți în perioada Epocii de Aur (care acum sună puțin a Paleozoic, Mezozoic, etc). Tu ce vrei sa te faci când vei fi mare este și tema abordata de Ioana S, pe care o puteți citi pe blogul Monolog pe blog.

Urmau răspunsuri care mai de care mai serioase, căci noi, copiii acelor vremuri, trebuia să fim serioși, să devenim medici, profesori, pompieri, etc.

Jumătate din acei copii, adulți în prezent, au mers pe cu totul alte drumuri decât cele la care au visat când erau copii. Unii au preluat afacerile părinților, alții și-au creat propriile afaceri, câțiva au plecat în țări străine, sau au devenit finanțiști sau oameni de marketing și publicitate.

Alții, cei mai puțini, au rămas fideli meseriilor cu tradiție. Gen, medic, că toată lumea are probleme de sănătate, sau preot, că toată lumea se naște și moare, sau profesor, pentru că toți copiii merg la școală.

Tu ce vrei sa te faci când vei fi mare – întrebarea trecutului

În zilele de azi evităm să punem celor mici această întrebare. Suntem conștienți că lumea este în schimbare, că vor dispărea joburi și vor apărea altele, la care nici nu ne gândim acum. Constanta lumii de azi este schimbarea.

Din punct de vedere al carierei, atâta timp cât ești sănătos și capabil de muncă, ai la dispoziție posibilitatea de a crește mare în diverse domenii.

Tu ce vrei sa te faci când vei fi mare – șofer, bucătar, lucrător comercial?

De pildă, printre cele mai cerute joburi de pe piața forței de muncă este jobul de șofer profesionist. După ce urmezi cursurile unei școli de șoferi pentru categoria B, poți urma, după un anumit interval, școala de șoferi pentru categoriile de profesioniști (C, D).

Un alt job foarte căutat este cel de lucrător comercial. Agențiile Județene de Ocupare a Forței de Muncă organizează periodic cursuri de calificare în domenii solicitate precum: lucrător comercial, patiser, bucătar, operator calculator.

Dacă nu ești încadrat în muncă, poți urma aceste cursuri în mod gratuit. După angajare, depinde doar de tine să crești mai mare.

Tu ce vrei sa te faci când vei fi mare? Un job cu studii superioare e de interes?

Pentru anumite meserii se cer, într-adevăr, studii superioare într-un anumit domeniu. Angajații din instituțiile financiar-bancare, contabilii autorizați, psihologii, medicii, sunt toți absolvenți de studii superioare.

Pentru a deveni magistrat sau procuror, este necesară absolvirea studiilor superioare cu specializarea Drept, urmată de urmarea de alte cursuri, organizate de Institutul Național de Magistratură.

Aviatorii, pompierii, polițiștii, soldații sunt de obicei absolvenți de școli interne și ulterior angajați ai Ministerului de Interne sau Ministerului Apărării Naționale.

Rareori, aceste instituții organizează și recrutări externe, urmând să școlarizeze apoi angajații în propriile instituții de învățământ.

La mare căutare în zilele de azi sunt inginerii, specialiștii IT, cunoscătorii de limbi străine rare. Aceste meserii sunt, din nou, imposibil de practicat fără diploma de studii superioare în domeniul respectiv.

Pe de altă parte, muncitorii necalificați, sudorii, mecanicii auto, hair-styliștii, cosmeticienii sunt angajați foarte căutați, formați prin cursuri de calificare, unele organizate de AJOFM, altele de organizații specializate precum Camera de Comerț sau alți furnizori de cursuri autorizate.

Pentru profesii precum infirmieră sau asistent medical sunt necesare cursuri de infirmieră organizate de Crucea Roșie Română sau de Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (în cazul infirmierelor) sau de școlile postliceale sanitare ori Facultățile de Asistenți Medicali.

Posibilitățile de a schimba cursul propriei cariere par infinite, dar situația practică diferă de teorie. De multe ori, plecăm spre o destinație și ajungem acolo unde suntem chemați.

Și de foarte multe ori, personalitatea și inteligența emoțională ne pot deschide sau închide drumul către o nouă carieră.

Citește și: Cel mai minunat job din lume

1 Comment

  1. lifestylebycata24 februarie 2019

    Intr-adevar, am auzit de foarte multe ori intrebarea asta, in copilarie. Culmea, ca niciunul din raspunsurile date nu s-a adeverit.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Scroll to top
error: Content is protected !!