La Interviuri de colecție a ajuns Andrei Gosu, Managing Partner Ascendis, cea mai mare companie de training si consultanta in domeniul dezvoltarii organizationale din Romania si Republica Moldova. Promptitudinea și adaptabilitatea sunt cuvintele cheie ce-l definesc pe Andrei Gosu și le veți remarca de-a lungul interviului:
Cine este Andrei Gosu și puțin despre traseul profesional
Sunt nascut la Campina, in 1972. Am terminat Liceul Nicolae Grigorescu in 1990, chiar la revolutie. Desi aveam profil mai degraba potrivit cu stiintele umaniste, am dat la Politehnica, pe care am absolvit-o fara prea mare entuziasm in 1995. Nu am profesat niciodata ca inginer.
Ascendis a fost infiintat in 1997 de Adrian Stanciu. Ulterior, i s-a alaturat Costea Dumitrescu care a contribuit decisiv la evolutia companiei. Intre timp, ambii s-au retras din actionariat.
Viziunea initiala era ca Ascendis sa ajute companiile antreprenoriale romanesti sa creasca. Am realizat repede ca tintind doar antreprenorii locali nu vom avea succes. Asa ca am inclus viziunea initiala intr-o viziune mai larga – ne propunem sa ajutam toate organizatiile, care activeaza in partea asta de lume, sa se dezvolte.
Suntem o companie antreprenoriala, cautam tot timpul oportunitati. Incercam sa ne diversificam portofoliul de produse si servicii. In fiecare an avem cateva initiative noi. Nu toate merg.
In acest moment detinem parti sociale din Code of Talent – pariul nostru pe microlearning, din Ideologiq -agentie de marketing digital si din SmartExperience – jucator major pe piata de well-being si cadouri-experienta.
Ieșirea Ascendis din actionariatul Eucom
Anul trecut am iesit din actionariatul Eucom, firma de cursuri de limbi straine. In urma cu doi ani am infiintat Asociatia Ascendis – ONG care are misiunea de a contribui la imbunatatirea sistemului educational romanesc. In plus, in Ascendis, avem mai multi parteneri non-equity pe diverse arii geografice sau linii de business.
Atunci cand decidem sa investim intr-un business evaluam doua lucruri: potentialul ideii care sta la baza si potrivirea cu persoanele cu care ne asociem.
Depinde de an. Anul trecut a crescut cererea programelor integrate, in care sesiunile de training clasice erau precedate de sesiuni de evaluare, iar apoi completate de ore de coaching individual sau de echipa.
Cine decide cum alegeți un viitor trainer și cum faceți asta? Este un proces de recrutare normal, headhunting sau ce se întâmplă exact?
Poate ca o sa va mire, dar nu am recrutat activ trainer si consultanti.
Echipa Ascendis este formata din oameni care au venit singuri la noi si care au trei calitati: experienta profesionala relevanta intr-un domeniu, abilitatea de a se face inteles si compatibilitatea cu cultura noastra antreprenoriala.
V-ați extins și pe piețele internationale. Cine este publicul țintă și cum se deosebește el de publicul din România?
Ascendis s-a extins direct, deschizand birouri in Moldova, Ucraina si fosta Iugoslavie si indirect in restul Europei, prin intermediul retelelor de firme de training la care suntem afiliati.
Cea mai mare provocare este limba. Am cautat parteneri locali care sa ne ajute sa depasim aceasta bariera. Cu Code of Talent e mai usor. Fiind un produs software, este mai usoara extinderea.
7. Dacă ma gândesc la o analiza Swot, ce amenințări ați identificat în ultimii 5 ani în piata din România și le-ati transformat în oportunitati , le ați valorificat cu succes?
Digitalizarea lumii in care traim poate fi o amentintare sau o oportunitate. Depinde cum te raportezi la ea. Noi am decis ca este o oportunitate si am investit in Code Of Talent, plaforma de microlearning, pe care am dezvoltat-o impreuna cu Co-Factor.
8. De ce ați ales sa investiti in aria de team building? Este o modalitate de a atrage oamenii spre training după ce remarcați diverse aspecte nefuncționale sau este atât de mare cererea?
Team buildingul este un instrument de leadership. Ajuta la definirea si consolidarea culturii de organizatie.
In astfel de intalniri se transmit mai usor directiile strategice si mesajele cheie, se creeaza cadrul in care oamenii se pot cunoaste mai bine, se pot recompensa comportamentele dorite si oamenii merituosi.
9. Top 3 destinații din România pe care le consideri cele mai atractive pentru teambuilding.
Nu avem preferinte. Depinde foarte mult de tipul intalnirii, mesajul pe care vrei sa-l transmiti sau dimensiunea grupului.
10. Ce are nou platforma de microlearning fata de alte platforme existente în piata?
Este singura platforma de microlearning in care cursantul este asistat permanent de un trainer, de la care primeste feedback la fiecare pas.
11. Ce s a schimbat la voi odată cu achiziționarea platformei de marketing digital? Ajungeți mai bine targetat la clienți, ați diversificat canalele de promovare etc?
Code of Talent ne-a schimbat felul in care facem training si felul in care ne raportam la piata. Acum gandim global.
12. Unde va vedeți peste 5 ani? :)) nu o mai punem candidatilor, dar cu siguranță companiilor 🙂
Am vrea ca Ascendis sa devina jucatorul principal de training pe piata din SE Europei, iar Code of Talent sa confirme la nivel global.