Mica publicitate,sursa mea de inspirație

Citești in: 4 minute

29 de ani de activitate, singura publicație cu versiune atât tipărită, cât și online și 1 milion de vizitatori unici lunar din România și din străinătate. E cam lung pentru mica publicitate, nu-i așa? 

Reformulez atunci atât de scurt și cuprinzător, încât sigur veți ști despre ce vorbesc: Anunțul Telefonic!

Acum că v-ați prins deja, vă voi explica și misiunea mea: sunt omologul din secolul 21 al lui Ion Luca Caragiale și am dificila misiune de a realiza o carte despre „printipuri, moravuri și sotietate”, care sa fie la fel de valoroasă  ca opera domniei sale.

Cel mai mare impediment este că nu mă pot folosi de rețelele de socializare, de presa de acum, de televiziune, căci ele sunt afectate de uraganul „fake news”. Îmi rămâne o singură sursă credibilă – mica publicitate. M-am gândit să încep cu cei de la Anunțul Telefonic pentru că  au vechime în mica publicitate și îmi pot forma o imagine de ansamblu, nu doar asupra prezentului, ci și asupra trecutului, felului în care au evoluat „printipurile, sotietatea”.  Este și o vorbă binecunoscută: „un popor care nu își cunoaște trecutul este condamnat să îl repete!”

Revoluția cu neajunsurile ei și „explodarea” presei scrise

Ma întorc în timp, în 1989 și parcă mă și văd: un pusti cârlionțat, înalt cât prăjina,  zgribulit de frig și stand la coadă cu orele pentru lapte. Când mi-a ajuns în sfârșit rândul, s-o terminat laptele. De necaz încep să plâng în pumni, pe furiș de teamă să nu mă ridice si să mă ducă la poliție. Nu era ca acum, să-ți dai drumul slobod la gură și să îți verși amarul, atunci libertatea de expresie era un concept opus dictaturii comuniste și riscai să fii pedepsit dacă te exprimai.             

Ei bine, după căderea regimului comunist, libertatea de exprimare a cunoscut un avânt nemaiîntâlnit, dovadă fiind creșterea exponențiala a numărului de publicații – 1444, dintre care 65 cotidiene, cu tiraje pana la 1, 5 milioane de exemplare.

Ce înseamnă acest lucru? Ca s-a ridicat nivelul de cultură al populației și că stilul de viață a început sa se schimbe. Păi când citești tu că în Franța, cetățenii servesc la micul dejun croissant cu cafea, nu ți plouă în gură? Unii sunt mai norocoși, au avut rude, prieteni care au fugit imediat după Revoluție în afară și le-au trimis, dar restul? Pentru ei s-a inventat mica publicitate, pentru ei a apărut Anunțul Telefonic.

In mica publicitate a apărut un anunț disperat: Mancare, vrem mâncare!

Practic Anunțul Telefonic, prin mica publicitate a fost locul de întâlnire fățiș între cerere și ofertă, comerțul  a cunoscut un alt nivel. Și deloc întâmplător, cele mai multe anunțuri erau cele alimentare:

Anunțul telefonic 1990

Dar sotietatea mea de atunci nu era doar hamesita până la Dumnezeu, ci și dornică de socializare, după atâția ani de tăcere.

Anunțul Telefonic, cronica romantismului anilor ’90

Socializarea nu era cu like-uri și săruturi virtuale ca acum, miza era mult mai puternică – statutul social și căsătoria:

Anunțuri căsătorie mica publicitate anunțul telefonic

La capitolul asta, mica publicitate din Anunțul Telefonic este atât de amuzantă că vor râde și cei mai posaci cititori ai mei, cu sau fără talentele mele literare.

Stau și ma gândesc, voi vă dați seama ce se întâmpla dacă rămâneam la stadiul de scrisori ca pe vremea stimabilului Caragiale? Fie Sherlock Holmes trecea de la rezolvarea crimelor la recuperarea biletelor de dragoste, fie atingeam apogeul relațiilor platonice și rămâneam fără picior de român pe meleaguri.

Nu mai avem meseriași și specialiști în constructii

Un lucru a rămas neschimbat de atunci in mica publicitate – cererea de forță de muncă absolventa a școlilor de meserii, a specialiștilor din construcții.

Pe vremurile acelea, mica publicitate din Anunțul Telefonic a revoluționat piața forței de munca, înlocuind tradiționalele afișe de pe ușa firmei și a contribuit la globalizarea muncii.  Acum este cea mai buna sursa pentru a găsi muncitori necalificați, bone, oameni care au absolvit scoli de meserii.

Pentru găsirea lor, mai ales a celor mai in vârstă, care nu sunt prezenți în modul online,  rețelele de socializare sunt un canal de recrutare ineficient și nu prezintă aceeași credibilitate ca mica publicitate din Anunțul Telefonic. În plus, suntem atât de asaltați de informație, încât nu mai citim atent toate anunțurile de joburi super detaliate și preferăm un anunț concis, de câteva rânduri, cu aspectele esențiale. 

Transparenta din Anunțul.ro depășește chair și pe a site-urilor specializate, de joburi

În formatul online, contribuția este majora la capitolul transparență. Cei care au făcut scoli de meserii nu au acces la  studii salariale și nu întotdeauna părerea prietenilor este relevanta. Ei pot decide în cunoștință de cauză dacă aleg sa plece în afara sau rămân aici și în funcție de evoluția salariilor. 

necalificați anunțul telefonic.jpg

Cum ar arata sau ar fi arătat piața muncii fără Anunțul Telefonic? O adunătură de intelectuali sau semi-intelectuali (valabil pentru unii în 2019) filozofand despre sensul vieții în timp ce acoperișul stă să se prăbușească, apa îneacă pe bichonul de companie din cauza țevilor sparte de la baie,  pereții sunt plini de „mucigaiuri si noroi” și like urile curg in neștire.

Statistica imobiliara – un avantaj competitiv pentru Anunțul.ro

Poate unii dintre voi veți zice – ideea contează, dă-l încolo de apartament, ca îți cauți altul la mica publicitate din Anunțul.ro . Au si rubrica de statistica și vezi cum a evoluat piața imobiliară și îți va fi mai ușor sa iei o decizie corecta. 

Eu însă sunt un scriitor realist, cu picioarele pe pământ și nu pot scrie fără ambient potrivit, fără fotoliul meu țărănesc, magnetofonul meu  și pereții mei cu tapet.

Monșer, zic să ne dăm rendez-vous peste câteva luni că acum am „inspirațiune” și chef de scris ! Au revoir!

*Respectă Legea Drepturilor de autor

* Poze arhiva pdf Anunțul Telefonic și print screen din 2019 Anunțul.ro

18 Comments

  1. evaancutahamza12 martie 2019

    Un articol interesant si bine documentat. Felicitari pentru munca depusa si pentru ideea inspirata. Succes!

    Răspunde
    1. oanahrp12 martie 2019

      Mulțumesc Eva. Da a fost muncit 2 nopți și a ieșit bine. Succes și tie 🙂

      Răspunde
      1. evaancutahamza13 martie 2019

        Multumesc!

        Răspunde
  2. almonacalatoreste12 martie 2019

    Fain articolul. Succes!

    Răspunde
    1. oanahrp12 martie 2019

      Mulțumesc 🙂

      Răspunde
  3. Georgiana12 martie 2019

    Sper sa nu repetam revolutia…
    Mult timp consideram rubrica de matrimoniale o gluma. Nu cunosc persoane care sa fi legat ceva din asta.

    Răspunde
    1. oanahrp12 martie 2019

      🙂 sincer ți se pare ca site-urile de matrimoniale de pe net fac altceva decât mica publicitate? Poate ca îți adaugi niște poze si câteva chestii false, de impresionat și totuși la unii s-au legat din ce am mai auzit în jur

      Răspunde
  4. oanaroman9113 martie 2019

    Baftă în competiție! Original articol.

    Răspunde
    1. oanahrp13 martie 2019

      Mulțumesc Oana

      Răspunde
  5. Mona13 martie 2019

    Interesantă viziune și foarte bine documentat articolul! Mult succes! 😊

    Răspunde
    1. oanahrp13 martie 2019

      Mulțumesc mult Mona

      Răspunde
  6. M.C.Simon13 martie 2019

    Felicitari pentru articol si pentru rabdarea de a te documenta atat de bine! Mult succes!

    Răspunde
    1. oanahrp13 martie 2019

      Mulțumesc Carmen, și al tău este excelent! Succes!

      Răspunde
  7. lifestylebycata14 martie 2019

    Foarte documentat articolul tau. Felicitari!

    Răspunde
    1. oanahrp14 martie 2019

      Mulțumesc Cata

      Răspunde
  8. […] Mica publicitate, sursa mea de inspirație […]

    Răspunde
  9. […] fiind ca particip iar la Superblog, în  cadrul căruia am câștigat deja o proba – Mica publicitate, sursa mea de inspirație, nu am apucat sa mai scriu de […]

    Răspunde
  10. […] stabilit câteva legături de prietenie, am consolidat altele, am câștigat câteva premii si in final Superblog s-a încheiat, făcându-mă sa ma intreb: Eu mâine la ce proba mai […]

    Răspunde

Lasă un răspuns

Scroll to top
error: Content is protected !!