Călătorie în siguranță fără pregătirea mașinii nu există

Citești in: 4 minute

Pornim la drum, în cea mai tare călătorie

Fredonam cu o bucurie de copil melodia Vanessei Carlton, A thousand miles, în timp ce Chris făcea ultimile pregătiri pentru o călătorie pe cinste.

Urma să parcurgem pentru prima dată Transalpina, „Drumul Regelui”, situat la peste 2000 metri altitudine și să coborâm ulterior spre Sibiu.

Așteptam vacanța aceasta de ceva timp și ne pregătisem pentru ea cât se poate de bine sau cel puțin așa credeam atunci. Făcusem înainte o inspecție tehnică la un service din cartier, verificasem extinctorul, cumpărasem o trusă de prim ajutor, un triunghi, o vestă reflectorizanta și un lichid de parbriz.

Presiunea în anvelope era optimă, bagajele aranjate, GPS-ul pornit, bicicletele montate pe suport, telefoanele încărcate, playlist-ul excelent și noi doi cu zâmbetul pe buze, ce putea să fie mai bine de atât?

Transalpina

Transalpina – esenta pentru o călătorie perfecta

Am ales traseul prin Pitesti, Ramnicu Valcea, Horezu, Novaci si apoi Ranca, deoarece voiam sa vad neapărat atelierele de olărit Ceramica Pietraru, Ceramica Palosi din Horezu. Mi se pare fascinant ca din mâinile unor oameni simpli să iasă asemenea opere de artă, de o valoare demnă de a fi incluse în Patrimoniul UNESCO.

Primul popas l-am făcut în orașul „celor treisprezece biserici”  – Râmnicu Vâlcea, unde am zăbovit fix cât să cumpărăm de-ale gurii și să dăm o tură prin parcul Zavoi. Ne-au impresionat copacii seculari din renumitul parc, curățenia orașului și faptul că am găsit la tot pasul o mulțime de produse românești. Oamenii de acolo țin la tradiții, la produsele locale, au o anumită prestanta și îți împrumută,  prin această atitudine,  un sentiment de mândrie că esti român.

Cu bucurie și mândrie în suflet, ne-am continuat drumul spre Horezu, adaptând viteza la condițiile de drum și la cele climatice. Nori pufoși și încruntați își făcuseră apariția pe cer și ne amenințau subtil că vor strica frumusețea peisajului. Speram să nu ne prindă ploaia.

Ne-a mai pasuit puțin, cât să putem admira ceramica de Horezu, migala și simțul estetic deosebit impregnat în ulcele, vaze, oale și alte obiecte superbe din atelierele de olărit.

Un peisaj sublim – Transalpina măcar o data în viață

Ne era teamă să nu ne prindă întunericul, cu atât mai mult cu cât știam dinainte de la alți prieteni, că pe Transalpina nu erau parapeți, nu erau indicatoare. Lucrurile s-au mai schimbat între timp, dar atunci era destul de dificil pentru șoferi. Chris era atât de concentrat la drum, la modul cum lua curbele printre serpentine, încât nici nu și-a dat seama când am ajuns în punctul cel mai înalt, Pasul Urdele, la 2145 metri altitudine. L-am rugat să oprească, să admirăm peisajul. 

Aveam senzația că cerul era atât de aproape, încât trebuia doar să mă ridic puțin pe vârfuri și îl puteam atinge. Natura era impunătoare nu doar prin altitudine, cât și prin sălbăticia locului. Mi se părea că, dacă îmi încordam puțin atenția, as fi putut să aud bătăile inimilor noastre. De-a dreptul fascinant și merită cel puțin o dată în viață un asemenea traseu!

Ne-am îndreptat agale spre mașină, cu promisiunea tăcută că vom reveni în acest loc. Chris a inspirat aerul rece, puternic, parcă pentru a-și face curaj pentru continuarea călătoriei.

Nu aduce anul, cât aduce ceasul!

Cele câteva picături s-au transformat într-o ploaie naprasnica, de nu vedeai nimic în fața. Vântul își făcea și el de cap și sufla cu atâta putere de ne înghețase inimile de teamă. Am continuat drumul, mergând foarte încet, potrivit condițiilor meteo și de drum, dar nu aduce anul, cât aduce ceasul!

Un zgomot puternic s-a auzit și privirea lui Chris s-a crispat de groază. Vizibilitatea redusă a drumului și o groapă nesemnalizata au contribuit la transformarea vacanței de vis într-un cosmar. Scutul de motor, fiind din plastic, s-a făcut praf și ne era teama sa forțăm ieșirea din groapă pentru a nu avaria motorul. Fiind și întuneric, singura varianta a fost sa dormim in mașina. Ni s-a părut cea mai lunga și mai înfricoșătoare noapte din viata noastră!

Cineva acolo sus ne iubește!

A doua zi dis de dimineață, Chris a prins puțin curaj, a coborât bicicleta lui de pe suportul de biciclete, a scos busola, telefonul si a plecat sa caute ajutor. M-a îmbrățișat puternic și m-a asigurat că totul va fi bine. M-am rugat continuu, cu lacrimi în ochi și cineva acolo sus ne-a iubit. Chris a găsit, după câteva ore, un localnic sa tracteze mașina. Domnul, un bătrânel la vreo 60 ani, fost tehnician auto, a schimbat scutul cu unul metalic și apoi, gratie cârligului de remorcare, a reușit sa tracteze micuta noastră Toyota.

Am continuat călătoria, am traversat Sibiul cu bicicletele, am ajuns și la zoo și in Dumbrava, dar nefericita experienta ne-a răpit cumva farmecul călătoriei.

DSC03292.JPG

Pentru o călătorie perfecta și in siguranță, echipează  mașina cu produse AutoGedal

Se zice ca nimic nu e întâmplător în viața și o astfel de întâmplare ne-a schimbat percepția despre călătorii. O călătorie nu este doar despre relaxare, distracție, aventură.

O călătorie înseamnă să acorzi o atenție deosebita planificării acesteia, pregătirii mașinii, achiziționării unor produse de calitate. O călătorie este și despre curajul de a rezista în situații limita.

Ne-a schimbat mult aceasta experienta, am devenit mai informați, mai atenți la pregătirea corespunzătoare a mașinii.

Citind, documentandu-ne, am ajuns și pe site-ul magazinului exclusiv online AutoGedal, care comercializează carlige de remorcare, remorci auto, piese si accesorii remorci, scuturi motor, suporturi pentru biciclete dar si piese si accesorii auto. Produsele lor sunt omologate EU si RAR și respecta standardele ISO. Am descoperit ca ne pot livra gratuit în 24 ore și produsele au garanție cel puțin 24 de luni, iar unele chiar 36 de luni.

auto gedal scuturi si carlige de remorcare.jpg

Datorita acestor beneficii și posibilității de retur în 14 zile, pentru următoarea călătorie vom cumpăra de la ei cârlig de remorcare demontabil vertical cu cheie (e și antifurt), un scut metalic potrivit mașinii noastre și celelalte accesorii necesare unei călătorii perfecte și în siguranță!

Cine știe, la anul poate ne veți vedea și cu o rulota după noi! Sigur vom avea o călătorie de vis și în siguranță!

14 Comments

  1. Dana Codori (Anaphielle)24 martie 2019

    Este tare important să plecăm la drum cu maşina echipată bine şi să ne asigurăm că vom trece cu bine peste micile neplăceri apărute din senin.
    Ați vizitat locuri frumoase şi amintirea lor a rămas cu o peripeție.

    Răspunde
    1. oanahrp24 martie 2019

      Da asa este

      Răspunde
  2. Camelia24 martie 2019

    Doua dintre traseele la care de cand visez, Transalpina si Transfagarasanul. Ideal de pornit pe asa drumuri cu masina consultata in prealabil de un „doctor priceput” 😀
    Oricum, cred ca un carlig de remorcare oricare dintre noi ar trebui sa aiba mai ales atunci cand porneste la drum lung.

    Răspunde
    1. oanahrp24 martie 2019

      Da clar, Transalpina mi s a parut mai spectaculoasa

      Răspunde
  3. illusion24 martie 2019

    Chiar îmi era dor de o plimbare pe Transalpina! Mulțumesc că ne-ai luat cu tine, așa cu peripeții cu tot! Până la urmă excursiile cu peripeții sunt cele mai memorabile 🙂

    Răspunde
    1. oanahrp24 martie 2019

      🙂 și eu as mai merge cel puțin 1 data

      Răspunde
      1. illusion24 martie 2019

        E deosebit 🙂 mai ales dacă faci drumul după câțiva ani, așa vei avea ocazia de a vedea ce a rămas la fel și ce s-a schimbat 🙂

        Răspunde
        1. oanahrp24 martie 2019

          Din punctul asta de vedere, tare mi e frica ca nu s a schimbat mare lucru. Chiar citisem ca in 2018 s au furat catadioptrii montați pe parapeti. Dar pentru piesaj clar da!

          Răspunde
          1. illusion24 martie 2019

            Da, unele lucruri fie nu se schimbă, fie se schimbă în rău – cel puțin la noi. Măcar peisajul e de vis 🙂

  4. Ana-Maria Gogu24 martie 2019

    Foarte interesant acest site, sigur o sa ii placa sotului meu.

    Răspunde
  5. delasexladragoste24 martie 2019

    Dupa ce mergeti voi cu ruloata astept impresii. As vrea si eu dar nu cunosc pe nimeni care sa o fi facut deja.

    Răspunde
  6. MariSiMici27 martie 2019

    Mi-a placut mult povestea, ta, ma regasesc in acelasi traseu. Mult succes!

    Răspunde
    1. oanahrp27 martie 2019

      Mulțumesc 🙂

      Răspunde
  7. […] Călătoria în siguranță fără pregătirea mașinii nu exista! […]

    Răspunde

Lasă un răspuns

Scroll to top
error: Content is protected !!