Sunt o mare iubitoare de teste de personalitate, așa că dacă prind ceva free, nu ezit să îl completez, fie el lung de 10 pagini. Nu zic nu pentru testele de integritate, așa că l-am făcut – Integrity Test.
Ma știu o persoana cu integritate, dar nu strica niciodată sa mai validezi propriile skilluri. Dacă va întrebați ce este integritatea, o definiție plastică ar fi „sa faci ceea ce știi ca e corect, ca se așteaptă de la tine, chiar și atunci când nu te monitorizează nimeni”.
- De pildă să nu stai pe Facebook în programul de lucru, deși e ziua libera a șefului și nu îți cere nimeni rapoarte, situații etc
- De pildă, sa nu furi stickere sau coli sau carioci, pentru ca are nevoie copilul tău pentru proiectul de la scoala
- De exemplu să lucrezi mai încet la un proiect, deși ai putea sa îl termini mai repede, doar pentru a evita alte sarcini
- De exemplu să furi baza de date și sa o dai mai departe competitorilor pentru bani multi în schimb
Lista poate continua, ideea este aceeași – integritatea este o trăsătură de baza când angajam pe cineva, chit că nu va fi managerul de produs ori managerul IT sau directorul de dezvoltare. Uneori buturuga mica răstoarnă carul mare și chiar femeia de serviciu, din lipsa de integritate, poate comite pagube uriașe, lăsând cheia cui nu trebuie.
Întrebarea este în ce măsură mai aplicam testele de integritate, mai ales pe o piață a muncii foarte deficitara la capitolul candidati și cu actualele reguli de GDPR?
Dacă înainte unele firme desfășurau activități de background checking fără știrea candidatului, acum nu se mai poate, normele GDPR prevad clar acordul candidatului.
Plus ca atunci când ai 3 candidati pe specializarea respectiva și sunt doar 3 pe oras, mai investești bani în teste de integritate?
Poate ca da, poate ca nu.
Da, pentru ca e un criteriu de departajare și nu ai vrea sa îți vezi ideile implementate de concurență sau sa vii cu bani de acasă pentru ca angajatul X a „devalizat” trezoreria companiei.
Pe de alta parte, dacă nu îți faci probleme de 3 coli dispărute, 2 foarfeci, 1 lipici cât timp își face sarcinile excelent și este apreciat de clienți, s-ar putea sa nu îți bați capul cu testele de integritate.
Dar dacă ești un recrutor bun, vei testa clar și integritatea, vrei sa știi ca oamenii trimiși la manager au prestanta morala, sunt onești si nu doar competenți. Cum ai putea face asta?
- Solicita exemple de situații în care a fost prins cu minciuna, în care a ascuns o problema de șef
- Solicita un exemplu în care a fost necesar sa păstreze confidențialitatea informațiilor, deși existau presiuni sa spuna
- Fii atent sa vezi ce îți spune limbajul nonverbal. Sta el într o poziție de apărare, este crispat sau este relaxat, calm? Nu înseamnă că, fiind sigur pe el, e automat și onest. Totul este relativ și mai ales recrutarea
- Solicita referințe cu nume, funcție, companie, telefon și bineînțeles emailul cu acordul persoanelor ca vor sa le utilizezi datele personale în acest proces
- Realizează un profil complet, adică pune cap la cap răspunsurile de la intrebari cu rezultatul testelor de integritate, cu referințele și motivele plecărilor de la locurile anterioare de munca. Mai bine o imagine de ansamblu, decât un candidat bun pierdut pe drum
Cât privește integritatea in cazul managerilor, este absolut esențial sa o validați. Nu poți face un business corect, nu poți sa promovezi o imagine de angajator serios, dacă ai in subordine manageri care își mint oamenii din echipa, fura lucruri sau se angajează în relații distructive pentru companie pe termen lung.
Tu cum testezi integritatea în compania ta?
Interesant articolul. Nu stiam de testele de integritate, dar par chiar eficiente pentru orice business.
Da sunt.
Mi se pare un lucru extrem de util, mai ales pentru cazurile în care se lucrează cu fișiere extrem de confidențiale.
Curios sau nu, n-am auzit ca s ar facw la persoanele care se ocupa de dosarele de personal. Poate se pun doar întrebări
Aham, poate ar trebui implementat la scara mai larga…
Este extrem de util, ma bucur ca ai prezentat acest subiect