Indiciile din spatele unei firme neserioase Pastila de HR

Citești in: 2 minute

Indiciile unei firme neserioase înainte de interviu

Exista anumite indicii ale unei firme neserioase și am sa menționez câteva dintre ele în Pastila de HR de azi.

 1. Nu îți lasă un număr de telefon sau nu au o adresa de mail. Gândește-te ca suntem în secolul XXI și orice firma care are activitate, dispune și de mijloace basic de informare, relaționare cu clienții și nu numai. Oricât de disperat ești sa îți găsești un loc de munca, nu lua în seama o astfel de companie,  pentru ca e posibil sa nu primești niciun ban și firma sa „dispară brusc” . Este un prim indiciu al unei firme neserioase
 2. Esti chemat la interviu în miezul zilei și nu vezi urma de angajat prin birouri. Poate ca nu e o firma mare, cu sigla care strălucește frumos de la un kilometru, dar și la o firma micuta tot trebuie sa vezi pe cineva ca lucrează. Iar dacă ești primul lor angajat, ar trebui sa poți vedea sau verifica aceste informații pe internet, pe site-ul celor de la Registrul Comerțului. Iar dacă ești primul angajat, directorul/ owner ul companiei ar trebui sa dispună de ambele mijloace de comunicare și sa fie deschis, deci fii cu ochii în patru!

Indiciile firmei neserioase la interviu

 1. Uite postul, nu e postul! Aici tine deja de imaginea angajatorului, dar chiar și asa, ce fel de persoana din partea unei firme „serioase”  te suna azi sa vii la interviu și când ajungi îți spune ca postul e ocupat deja?  Sau ca e o confuzie și nu ai înțeles bine? În mod sigur o persoana neserioasa, la fel ca și firma pe care o promovează. Dacă te suna pana ajungi tu la interviu si te anunță, mai da- le o șansă, măcar pentru bunul simt!
 2. Îți promit marea cu sarea! Dacă ai dat peste o companie care oferă un salariu de mii de euro încă din prima lună și nu te duci pentru un post de manager, gândește-te de doua ori înainte! Verifica prin prieteni, cunoștințe care sunt salariile pentru o asemenea poziție, uite-te bine în oglinda și vezi dacă ești la nivelul respectiv și apoi trage-ti o palma! Glumesc, desi de multe ori șuturile în fund ne ajuta pe termen lung mai mult decât o vorba dulce, cu aroma de ardei iute greu sesizabila. Ideea este ca orice salariu exorbitant, mai ales în zona de execuție, dacă nu este corelat cu piața muncii, poate fi un indiciu al unei firme neserioase. Sau al unor responsabilități la care nu te-ai fi gândit.
 3. Esti întrebat dacă ai copii, dacă ești căsătorit, poate și despre religie. La o firma serioasa nu ți se pun aceste întrebări, pentru ca sunt discriminatorii. Din scurtul ghid de politețe pentru Recruiter veți descoperi tot ce nu este potrivit pentru un interviu.

Alte indicii ale unei firme neserioase găsiți și aici, deși admit ca unele nu țin de seriozitatea firmei, ci de valorile acesteia, de exemplu „work hard, play hard”.

Voi cum caracterizați o firma neserioasa și cum v-ați dat seama ca este neserioasa?

10 Comments

 1. Raluca Anghel23 aprilie 2019

  Foarte bune tipsuri, mai ales pentru cei care sunt mai la inceput pe piata muncii. Da, si eu am patit faza cu te angajam si nu te mai angajăm la o firma mica, pe vremea cand faceam promotii. Laal doilea apel nu am mai raspus, oricum aceau reputație ca nu platesc la timp.

  Răspunde
 2. daliana23 aprilie 2019

  E dificil de stiut daca un angajator are o firma neserioasa sau nu. In general doar recomandarile iti pot fi de ajutor. Fosti angajati….fosti clienti, etc
  Voi tine seama si de tips-urile tale 🙂

  Răspunde
 3. oanaroman9123 aprilie 2019

  Din fericire nu am dat de astfel de firme pana acum, in cautarea mea de job. Doar ma dezamageste faptul ca dupa interviu nu se ofera feedback sau acel raspuns de DA sau NU.

  Răspunde
 4. Otilia Dima23 aprilie 2019

  Foarte util articolul tău pentru cei care își caută un loc de muncă. Este bine să fie atenți la aceste lucruri.

  Răspunde
 5. Adriana Ivan23 aprilie 2019

  Nu m-am gândit niciodată să analizez o firmă din acest punct de vedere Într-adevăr, dacă îndeplinesc acele criterii, par neserioase.

  Răspunde
 6. Gabriela Rizea23 aprilie 2019

  Din păcate, cunosc și branduri cu renume care promit marea cu sarea și nu se țin de cuvânt. Probabil toți cei din câmpul muncii cunosc replica „Te anunțăm răspunsul nostru indiferent dacă este afirmativ sau negativ.”, și bineînțeles, nu te mai anunță nimeni nimic. Pentru mine aceasta este dovada clară a lipsei de respect față de candidat.

  Răspunde
 7. ruxandrahappylittlethings24 aprilie 2019

  Chiar vorbeam zilele trecute cu un fost coleg de facultate care își cauta de muncă. Primește săptămânal de la o firmă răspunsuri de genul „te sunăm săptămână viitoare că avem câte ceva de rezolvat momentan”. Trece o lună,sună din nou,iar ei îi zic „revenim până la sfârșitul săptămânii cu un răspuns „. Îi fac așa de vreo trei luni,iar el insistă să vadă cât de departe îl duc. Între timp și-a găsit de muncă :))

  Răspunde
  1. oanahrp24 aprilie 2019

   :)) bine ca nu s a bazat pe ei

   Răspunde
 8. delasexladragoste24 aprilie 2019

  Mereu am fost întrebată de căsătorie, copiii și zona unde locuiesc. Ba chiar mi s-a spus că locuiesc prea departe și că este posibil sa cer un salariu mai mare din cauza drumului.

  Răspunde
 9. lifestylebycata25 aprilie 2019

  Si mie mi se par aiurea intrebarile despre copii. Si cand le mai zici ca ai copil mic, fac o fata de parca le-ai dat cu ceva in cap.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Scroll to top
%d blogeri au apreciat: