Recruiter it

IT-istul se convinge cu creativitate! Sfaturi pentru recruiteri!

Citești in: 5 minute

L-aș numi chiar interviu de colecție, deși nu este cu o persoană din HR. Dar persoana despre care va vorbesc este speciala, nu doar pentru ca lucrează în IT și știți și voi cât e de dificil să acoperi pozițiile din acest domeniu, ci și pentru ca știe sa scrie bine.

Atât de bine ca a câștigat Superblog, competiția unica de idei expuse în scris. Ii puteți citi articolele pe blogul In căsuța Oliviei și puteti afla secretele recrutarii de succes în IT, de ce anume este interesat un IT-ist și cum e sa câștigi o asemenea competitie în articolul de mai jos.

Cine este Mădălina S.?

Sunt o persoană ca oricare alta. Mă entuziasmez repede, din orice, și investesc timp în lucrurile care îmi aduc bucurie. Sunt de părere că ziua are prea puține ore pentru a dormi o treime din ele, așa că încerc să folosesc orice clipă liberă pentru a face ceva cu sens. Nu-mi iese mereu 🙂

Cum am ajuns să fac IT? Mi-au plăcut mereu științele exacte. Când am descoperit informatica, în liceu, mi s-a părut ceva senzațional. Îmi plăcea să gândesc în algoritmi și structuri logice. Vedeam fiecare problemă ca pe o provocare. Așa am ajuns să particip la olimpiade de info, apoi Politehnica a fost cumva direcția firească.

2. Ce îți trebuie sa devii un IT ist bun?

Pentru a lucra în programare, îți trebuie în primul rând o gândire matematică și o pasiune de a dezlega probleme. Așa devii bun tehnic. Dar după mine, asta nu e suficient. Poți fi foarte bun tehnic și foarte inutil pe proiectul pe care lucrezi, dacă nu te dezvolți și în alte direcții. Cred că ai nevoie de skill-uri bune de comunicare și de o dorință de a înțelege contextul mai larg al soft-ului pe care îl dezvolți.

3. Recrutorii nu sunt prea Iubiti de IT iști. Ce pot face recrutorii pentru IT iști sa le schimbe preconcepțiile, de multe ori adevărate?

N-aș zice că nu sunt iubiți. Aș spune mai degrabă că sunt uneori… prea monotoni. Să-ți dau un exemplu. Eu am suficientă experiență în IT cât să fiu un programator căutat. E suficient să corectez un cuvânt pe profilul meu de Linkedin, că se activează recruterii și primesc 5 telefoane într-o zi. Problema e că aud aceeași poveste de la fiecare dintre ei. Lucrăm cu tehnologiile X, Y, Z. Program flexibil. Asigurare de sănătate. Repetă fiecare tot ceea ce știi deja – căci cam asta e peste tot în IT. Mi-aș dori să aud direct ce îi diferențiază pe ei. Un fel de selling phrase, ca în vânzări. Uite, de curând am decis să îmi schimb jobul. Și primul mesaj de recrutare la care am răspuns a fost unul care nu-mi zicea absolut nimic despre tehnologii.
Doar îmi spunea că la ei se lucrează pentru produse care chiar fac o diferență în lume și mi se dădeau niște linkuri spre prezentarea software-ului, de pe youtube.
Mi s-a părut o abordare inedită, care m-a făcut curioasă.
Asta le lipsește recruiter-ilor, după părerea mea. Imaginația sau curajul de a aborda altfel candidații. Dacă ești la fel ca ceilalți, e greu să te faci ascultat.

4. Ce criterii are in vedere un IT ist când schimba locul de munca?

Tehnologiile – pentru că nimeni nu vrea în mod deosebit să lucreze cu tehnologii pe care le poate considera învechite. De exemplu, acum când toată lumea folosește minim Java 8, e greu să te convingă un post pe care încă se folosește Java 6.
Sensul a ceea ce faci – statistic aș spune că e un aspect mai important pentru femei decât pentru bărbați. E mai satisfăcător să știi că lucrezi la o aplicație medicală, la un produs folosit de de milioane clienți, sau la ceva ce chiar face diferența în viața unui om.
Distanța față de casă – Cererea în IT e, momentan, mai mare decât oferta, așa că nu văd de ce aș străbate orașul când pot găsi ceva atractiv și aproape de mine
Aspectul Fun at Work – activități organizate de companie, poate o sală de jocuri, lucruri de genul ăsta. De ce? Pentru că e contraproductiv să stai 8 ore într-un scaun de birou. De cele mai multe ori ai nevoie de idei sau soluții, iar acestea vin mai degrabă atunci când schimbi contextul și te relaxezi un pic, decât atunci când te concentrezi obsesiv pe problema ta.

5. Schimba tehnologia in rău sau bine societatea în care trăim? Cum vezi tu lucrurile?

O schimbă în bine, cât timp e ținută sub control și cât timp utilizatorii de tehnologie pot discerne între ce le face bine și ce nu. Din păcate uneori suntem prea prinși de tehnologie și de lumea virtuală și alocăm prea puțin timp lumii reale. Urăsc să văd persoane ieșind împreună la masă, unde fiecare stă pe telefon și face altceva, de exemplu. Mi se pare nociv pentru relațiile interumane.

6. Ești o persoana deosebita. Reușești sa scrii cod și în același timp articole, ambele foarte bine. Care este secretul?

Nu cred că sunt deosebită. Sunt doar o persoană care a oscilat între mai multe pasiuni încă de mică. În clasa a 12a, eram nehotărâtă dacă să dau la politehnică, la jurnalism, sau la filologie-franceză 🙂
Participam la olimpiade de info și în același timp scriam poezii pentru cenaclul de literatură al liceului. Din fericire, iată că am găsit acum o modalitate de a face și una și alta.

7. Ce surse de inspirație, persoane, tehnici, ce te a inspirat sa scrii atât de bine sa câștigi Superblog?

Sunt foarte competitivă. Mereu am fost. E suficient să-mi văd numele pe o listă, într-un clasament, pentru a-mi dori să fiu cât mai sus acolo.
Apoi, mi-am dat seama că pot avea rezultate bune doar dacă particip la SuperBlog cu dorința și obiectivul clar de a câștiga ceva, nu doar pentru a scrie. Surse de inspirație am găsit peste tot în jur. Pentru că eram cumva obsedată de SuperBlog, pe toată durata competiției mă gândeam pe fundal la ce am de scris pentru probe, chiar dacă făceam altceva. Dacă îmi venea o idee, o notam pe telefon, iar seara filtram toate sclipirile de peste zi, să văd ce are sens și ce nu.

8. Ce înseamnă pt tine un trofeu la Superblog?

E cu siguranță un motiv de mândrie și un premiu pe care l-am obținut perseverând.
Am caștigat trofeul la a 4 a participare. La prima, am fost super-timidă, mi-era teamă că n-am ce căuta eu, cu backgroundul meu de profil real, într-o lume a bloggerilor, jurnaliștilor sau scriitorilor. Apoi au urmat un loc 3, un loc 2… și acum locul 1.
Cred că trofeul Superblog e un simbol al faptului că e greșit să te subestimezi și că singura persoană cu care te lupți ești tu însuți/insăți.

9. Care sunt planurile de viitor?

Pe plan profesional, vreau să investesc puțin timp în a învăța niște tehnologii noi de care am nevoie la birou. Din punct de vedere al blog-ului, am foarte multe idei și nu la fel de mult timp, așa că va trebui să le prioritizez. Am început o serie de interviuri cu cunoscuți de-ai mei care au plecat din țară și vreau să mă concentrez pe ea.
Știi că în special în IT se pleacă foarte mult și foarte ușor în afară. Și cei care rămân au impresia că dincolo e raiul pe pământ. Dar, din ce aud, nu e chiar așa.
Dincolo de partea financiară și de condițiile mai civilizate, există și o componentă emoțională de care se vorbește prea rar. Pe ea aș vrea să o scot la suprafață.

3 Comments

  1. MariSiMici25 aprilie 2019

    Excelent interviul. de multe ori ca aplicant pentru un post ai impresia ca recrutorul se uita la specificatii de fisa tehnica si ca nu-l intereseaza decat cum „sa bage in priza” un nou echipament de birou. Daca s-ar aplica ce spune Madalina cred ca s-ar ajunge in sfarsit la un veritabil „win-win”.!

    Răspunde
  2. […] Citeste și: IT-istul se convinge cu creativitate!  […]

    Răspunde
  3. […] Pe Mădălina, autoarea blogului In căsuța Oliviei o cunoașteți deja, atât prin articolele de calitate pe care le scrie pe propriul blog, cât și guest post-ul despre recrutarea in IT, Oamenii de IT se conving cu creativitate! Câteva sfaturi pentru recruiteri […]

    Răspunde

Lasă un răspuns

Scroll to top
error: Content is protected !!