Legalizarea consumului de canabis și efectul pentru angajați

Citești in: 3 minute

Exista un proiect de lege, supus dezbaterii în Parlament privind legalizarea consumului de canabis medicinal.  Potrivit unor studii acesta s-a dovedit util pentru bolnavii cu sindromul Dravet, o forma de epilepsie.

Dar cât de nociv este consumul lui pentru angajați? 

In Statele Unite exista doua atitudini extreme vis a vis de consumul de droguri usoare: pe o de parte angajații sunt lăsați sa le consume pe motiv ca stimulează creativitatea, pe de alta parte angajatorii manifesta toleranta zero la acest aspect.

În România este, deloc surprinzător, un subiect, cum altfel decât tabu! Pe lângă faptul ca nu discutam despre acest lucru, mai avem și o legislație încâlcita, cu diverse scăpări, care ii ajuta pe dealeri sa scape de pedepse. Veți spune,  poate, ca nu este atât de grav pentru angajați, căci raportul Agenției Antidrog arata ca cei mai mari consumatori sunt tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani.

Și totuși, cel puțin în viziunea mea,  consumatorul ocazional de azi devine consumatorul fidel de mâine. Nu pot sa nu ma întreb, nu doar din perspectiva HR, ci și ca angajat,  cum ar afecta legalizarea consumului de canabis.

Cum ar afecta relația angajator-angajat legalizarea consumului de canabis chiar și medicinal?

Pot doar presupune că fiind vorba de canabis medicinal se va cumpăra din farmacie și nu il vom găsi direct la supermarket. Dar ce te faci dacă un tânăr de 24 ani, proaspăt angajat în câmpul muncii, are un prieten tare curios, sa ii zicem Gigel și decide sa ii dea și lui sa guste? Atât de incantat e prietenul sau, ca ajunge prin diverse relații, sa îl consume din ce în ce mai mult și nu doar pe cel medicinal.

Legalizarea consumului de canabis – cum se modifica comportamentul?

Azi un pic, mâine un pic si Gigel își schimba comportamentul în mod vizibil și în mod progresiv. Iată ce simptome putem regăsi la Gigel în timp, asa cum se menționează și în articolul Cum recunoști consumul de droguri?

  • tendinta de a rade din orice
  • logoree
  • comportament mult mai relaxat sau schimbări bruște de dispoziție
  • inrosirea ochilor
  • uscaciunea gurii
  • stare ușor deprimata
  • halucinatii

Întrebarea pe care ne-o punem este:  Pot aceste stări pe care le manifestă Gigel să îl ducă în situația de a avea un comportament inadecvat la locul de muncă, poate chiar sa facă rău colegilor? Dacă din nefericire ar exista această posibilitate, ce am putea face din punct de vedere legal?

Problemele de legislație în cazul în care se realizează  legalizarea consumului de droguri

Ei bine, situația este foarte complicata pentru ca exista o procedura speciala care permite testarea angajaților pentru consumul de droguri, în care culmea este nevoie de acordul scris al angajatului. In caz contrar se considera discriminare și lezarea drepturilor angajaților.

Cât de dificil este sa aplicam legea și ce facem exact cu angajatul care consuma droguri?

În mod clar va trebui îndeplinită procedura de cercetare disciplinara, dar  oare cât de dificil este sa dovedești vinovăția unui angajat care nu ajunge neapărat la tipul de comportament menționat anterior?

Cât de mult este influențată cultura organizationala într-un asemenea context? Este avertismentul scris o soluție bună sau o soluție ineficienta chiar si pe termen scurt?

In plus, cum menționa un medic psihiatru, importanta este doza, deci sanctionam sau nu pe cineva despre care aflam ca este consumator ocazional, dar nu are comportamente inadecvate la locul de muncă?

Cât privește canabisul medicinal, acesta poate usura viata mai multor pacienți, dar are și efecte adverse, de aceea angajatorul ar trebui sa obțină de la angajatul suferind o nota de informare cu toate detaliile, luata de acesta de la medicul care l-a prescris. Și bineînțeles discutat cu angajatul în ce măsură consumul nu ii afectează activitatea sau comportamentul.

Iată și un ghid pentru angajatori pentru o politica de sănătate și securitate în care sunt incluse și aspectele legate de consumul de canabis. Ghidul poate fi descarcat AICI.

Voi aveți prevazut în Regulamentul intern și aspecte legate consumul de droguri, inclusiv canabis medicinal?

Citeste si: Diferențe de culturi organizaționale

Note importante privind articolul despre legalizarea consumului de canabis:

Articolul a avut drept scop de a prezenta faptul ca angajatorii au nevoie de un ghid, au nevoie sa fie pregătiți legal, dar și psihologic pentru un astfel de moment, al legalizării drogurilor, chiar și a canabisului medicinal. Comportamentele menționate trebuie puse în context și diagnosticate de un specialist, astfel că, dacă observați la un coleg vreunul dintre aceste simptome, nu înseamnă că sigur a consumat droguri. Pot exista alte cauze bineînțeles. În mod cert un comportament violent nu este potrivit indiferent de cauza care l-a generat.

* Gigel este un nume fictiv, fără legătură cu vreo persoana din realitate

* Nu orice comportament menționat înseamnă că angajatul consuma droguri, organismele abilitate sunt cele care vor stabili diagnosticul

*Sursele articolului sunt menționate în cuvintele cheie pe care sunt puse linkuri

16 Comments

  1. Madi30 aprilie 2019

    Mi se pare un subiect curajos. Am avut și eu la un momentdat un coleg pe care îl suspectam toți că ar consuma ceva, din cauza unor simptome fizice dar si al unui comportament foarte inconstant. Firma l-a tolerat, pentru că în absența unei legislații clare, e problematic cred să acuzi de ceva. Dar echipa nu l-a tolerat și l-a exclus încet încet.

    Răspunde
    1. oanahrp1 mai 2019

      Mulțumesc Mada pentru apreciere și împărtășirea experientei de munca a colegului. E păcat ca v-a pierdut pe voi, în calitate de colegi dar ca și-a făcut și lui rau

      Răspunde
  2. elvira30 aprilie 2019

    Un subiect greu și o temă pe care am analizat-o și eu înainte de vacanță, într-o discuție privată. Are atât de multe valențe încât te felicit sincer pentru abordare și m-aș bucura să ai comentarii interesante la articol.

    Răspunde
    1. oanahrp30 aprilie 2019

      Mulțumesc Elvira

      Răspunde
    2. oanahrp30 aprilie 2019

      Mulțumesc Elvira!

      Răspunde
  3. Otilia Dima30 aprilie 2019

    Felicitari pentru ideea de a aborda acest subiect. Sensibil, mi se pare si in acelasi timp controversat. Cred ca daca s-ar legaliza consumul canabis, ar fi dificil pentru angajatori. Si nu stiu daca neaparat si bine pt angajat.

    Răspunde
    1. oanahrp30 aprilie 2019

      Mulțumesc Otilia

      Răspunde
  4. illusion30 aprilie 2019

    Un subiect cu adevărat important. Cred că odată cu legalizarea canabisului medicinal, ar trebuie foarte bine reglementat și modul de prescriere. În acest moment, din păcate, se eliberează foarte ușor rețete „pe sub mână”.

    Răspunde
    1. oanahrp30 aprilie 2019

      Asta a fost și intenția articolului, sa ii facă atenți, sa ii pună pe ganduri pe angajatori cu privire la acțiunile pe care le vor face pentru un mediu sigur și sănătos pentru toți, consumatori sau nu

      Răspunde
      1. illusion1 mai 2019

        Eu am înțeles asta, sper că ai înțeles și cei cu putere de decizie. Chiar e un subiect ce trebuie discutat în amănunt!

        Răspunde
  5. delasexladragoste30 aprilie 2019

    Nici nu stiu cum sa reactionez. Urmaream la americani aceasta problema. Stiu de efectul benefic pentru Parkinson si alte boli psihiatrice. Dar sa aiba drept de angajare cineva care consuma acest podus chiar de este considerat medical… nu stiu ce sa spun.

    Răspunde
    1. oanahrp30 aprilie 2019

      De asta zic, ca angajatorii sunt primii care trebuie sa își ia masuri de precauție și în colaborare cu medicii, sa vadă exact cum ii pot integra în munca pe cei care consuma canabis in scop medicinal.

      Răspunde
      1. delasexladragoste30 aprilie 2019

        Eu nu am inteles acest scop medical. Este de moment, sau permanent?!

        Răspunde
        1. oanahrp30 aprilie 2019

          Cred ca depinde de afecțiune. Uite in privinta cancerului un articol interesant: https://integrativeonc.org/news/research-blog/277-does-cannabis-cure-cancer

          Răspunde
  6. […] Nimic interesant, pana când Emma încearcă sa demonstreze ca poate fi și altfel „decât o fata cuminte” și se lasă atrasa în jocul seducției cu Paul O’Brien, „un tip cu reputație”, după cum ea înseși îl numește. Un joc pasional în care intervin alcoolul și „o pastiluța albastra, mica” pe care i-a dat-o Paul, care avea sa se dovedească mai târziu a fi drog. […]

    Răspunde
  7. […] Nimic interesant, pana când Emma încearcă sa demonstreze ca poate fi și altfel „decât o fata cuminte” și se lasă atrasa în jocul seducției cu Paul O’Brien, „un tip cu reputație”, după cum ea înseși îl numește. Un joc pasional în care intervin alcoolul și „o pastiluța albastra, mica” pe care i-a dat-o Paul, care avea sa se dovedească mai târziu a fi drog. […]

    Răspunde

Lasă un răspuns

Scroll to top
error: Content is protected !!