Labour Day (Ziua Muncii)

Labour Day (Ziua Muncii) sărbătorită in lume

Citești in: 2 minute

Labour Day (Ziua Muncii) este cunoscută şi sub denumirea de May Day (Ziua Mai). Reducerea normei orare zilnice de lucru stă la originea semnificaţiei zilei de 1 mai, ca Ziua internaţională a muncitorilor. În anul 1872, circa 100.000 de muncitori din New York, majoritatea din industria construcţiilor, au demonstrat, cerând reducerea timpului de lucru la 8 ore.

Dar Labour Day (Ziua Muncii) a devenit cunoscută în lumea întreagă în urma unor incidente violente, care au avut loc în Piaţa Heymarket din Chicago. Numărul greviştilor se ridicase la peste 65.000, iar în urma ciocnirii cu poliţia au rezultat mai multe victime.

În România, Labour Day (Ziua Muncii)  a fost sărbătorită pentru prima dată în 1890, iar în timpul comunismului această sărbătoare a fost marcată, ca şi în alte ţări comuniste, de manifestări propagandistice. După revoluţia din decembrie 1989, timp de mai mulţi ani, ziua de 1 mai nu a mai fost sărbătorită prin festivităţi propagandistice, însă a fost marcată prin evenimente sociale, în aer liber.

Printre ţările care sărbătoresc Ziua Muncii pe 1 mai se numără şi Germania, Belgia, Croaţia, Turcia, Grecia, Italia, Spania, Israel, Canada, India, Suedia, Filipine, Mexic, Peru, Hong Kong etc.

Labour Day in Germania

Spre exemplu, de Labour Day (Ziua Muncii),  in Germania se împodobește cu flori Mai baum, se mănâncă tradiționalii carnati și se bea berea Mai bock (doar cu aceasta ocazie).

Labour Day (Ziua Muncii) in Anglia

În Anglia,  de exemplu,  se dansează în jurul Maypole (un soi de prăjina) și se practica Morris Dance, un dans provenit de la maurii din Nordul Africii. Astfel puteti vedea oameni cu fete pictate în negru, îmbrăcați cu costume prevazute cu diverse centuri colorate si ținând diverse instrumente: tobe, acordeon etc. De asemenea, de dimineață devreme se desfășoară un adevărat ritual. Acesta debutează cu May Song, urmat de o procesiune la biserica, unde copiii vin cu ghirlande cu flori și cu panglici în par. Are loc si încoronarea May Queen, care este de obicei îmbrăcata în alb, poarta o coroana, de regula din flori și da startul Sărbătorii.

Labour Day in China

Ca sunt cei mai numeroși din lume știați, dar partea haioasa este ca Ziua Muncii chinezii o sărbătoresc prin călătorii și shopping, ceea ce da peste cap capitala și asa supraaglomerata a Beijingului, dar și alte orașe. La ei sărbătoarea tine trei zile, de aceea sunt îndemnați sa își aleagă și alte destinații în locul celor tradiționale, de exemplu vizitarea celui de-al doilea desert din lume: Desertul The Taklamakan.

Labour Day (Ziua Muncii) in Suedia

Este declarata zi libera înca din 1939 și mulți dintre suedezi aleg sa o sărbătorească printr-o demonstrație pentru drepturile omului. Ce e interesant este ca pe 30 aprilie, ei au Walpurgis-night, ceea ce înseamnă foc de tabăra, făcut cu scopul de a alunga spiritile rele la început și în prezent pentru a scăpa de diverse mărunțișuri de care nu mai au nevoie.

1 Mai la Romani

La noi, cum bine știți, dacă este cald, se merge la picnic, unde se sfârâie mititeii și fripturile pe grătar. Ideal ar fi, ca după dezmăț sa și strângem resturile, pet-urile și sa lăsăm curat. Și bineînțeles sa condimentam totul cu dragoste, răbdare și înțelegere.

Sa aveți un 1 Mai asa cum va doriți!

8 Comments

  1. Illusion1 mai 2019

    Interesant, nu cunoașteam toate poveștile 🙂

    Răspunde
  2. evaancutahamza1 mai 2019

    Interesant, chiar nu stiam toate aceste detalii. La noi azi a plouat, deci n-am sarbatorit nimic.

    Răspunde
  3. dana1 mai 2019

    Mai greu cu micii și berea anul asta… E cam frig. Și în Franța tot pe 1 mai. Și, în aceeași perioada, se oferă lăcrămioare. Singura zi din an când oricine poate vinde. Lăcrămioare, desigur.

    Răspunde
  4. Otilia Dima1 mai 2019

    Interesant, nu stiam cum marcheaza alte tari aceasta zi.

    Răspunde
    1. oanahrp1 mai 2019

      Nici eu, dar m-am gândit sa vad 🙂

      Răspunde
  5. Mona2 mai 2019

    Foarte interesant! Ieri în Franța s-au oferit lăcrămioare și la multe porți ieșiseră cu mese și scaune să le vândă cei care aveau în curte. La supermarketuri era plin, bineînțeles! Mi-a plăcut acest obicei.

    Răspunde
    1. oanahrp2 mai 2019

      Fain! Voi ști pentru anul viitor sa adaug și pentru Franța 🙂

      Răspunde
  6. lifestylebycata3 mai 2019

    Ce idee faina, sa aduni toate obiceiurile de Ziua Muncii intr-un singur articol. Am aflat lucruri noi.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Scroll to top
error: Content is protected !!