Mihaela Radu este invitata mea la Interviuri de colecție și vă va oferi informații prețioase despre ce cele mai căutate skilluri in 2020, despre ce au în comun industrii diferite, despre cum se trebuie sa se pregătească cei care vor fi prima oara manageri.
Pe Mihaela am cunoscut-o acum 6 ani la un curs organizat de Exec Edu și de atunci a rămas același om pasionat de HR, optimista, cu idei faine și care vede în oameni mai mult decât cifre, productivitate și profit. Este calda, diplomata și cu siguranță un manager foarte bun, va invit sa citiți si un interviu de colecție pe măsură.
Cateva cuvinte despre tine si parcursul profesional
Sunt sociolog iar faptul ca mi-am construit o cariera in Resurse Umane a fost rezultatul unei duble alegeri: eu cred ca noi ne alegem drumul in viata, dar si ca el ne alege pe noi in egala masura.
Sunt un om orientat catre oameni, catre latura umana a fiecarui proiect, proces, a fiecarui aspect din business.
Pentru ca orice afacere se realizeaza cu oameni si nu cu orice fel de oameni – ci cu oameni motivati.
Dorinta mea continua de dezvoltare m-a purtat in industrii diferite din tari diferite (Romania, Portugalia, Franta, Luxemburg), medii diferite de a face business dar si roluri diferite – de la cele de Specialist Recrutare sau Training la HR Manager responsabil de mai multe tari.
Apropo de industrii in care ai facut recrutare, care sunt cele mai mari provocări și cât de competitivă este piața?
Am recrutat cam in toate industriile: FMCG, IT, Banci, Asigurari, Industria medicala, Farma, Sport, incepand cu roluri de “blue collars” pana la roluri de General Manager/ membri in Board-urile Regionale ale unor corporatii.
Provocarea nr. 1 este, din punctul meu de vedere, calitatea candidatilor si potrivirea cu pozitia deschisa si cultura organizatiei. Stiti vorba « Totul se invata, atitudinea este importanta » ? Eu as adauga: si vointa.
La nivel mondial traim intr-o piata extrem de dinamica a fortei de munca, cu un fenomen de migratie omniprezent atat la nivel de industrie, cat si inter-industrii sau inter-tari. Candidatii de azi sunt extrem de dinamici, au asteptari pe masura competentelor lor digitale, sunt smart, trebuie sa ii convingi sa te aleagă.
Pentru a obtine rezultate in recrutare, noi, Angajatorii, trebuie sa ne adaptam primii la cerintele si profilul lor.
Este vorba de recrutare «out of the box», de creativitate/ inovatie continua in recrutare si mai este vorba de a incuia in sertar metodele clasice si a arunca cheia 😊
Care este diferenta la nivel de buget in ceea ce priveste sumele alocate pentru recrutare pe fiecare industrie?
Dupa perioada de criza in care costurile au fost reduse, iar Recrutarea a fost printre primele procese 100% internalizate, actualmente costurile sunt mult mai generoase, insa si cerintele din partea companiilor au crescut pe masura.
Calitatea costa in orice domeniu, a venit vremea sa fie valorizate companiile care recruteaza « talente », care ofera programe de cariera pentru ele si pachete de beneficii impresionante.
Cat de mult este HR-ul considerat partener egal de discutii in aceste industrii sau are rol de suport?
Eu cred cu tarie ca HR-ul este responsabil sa isi construiasca propria imagine si ca sta in mainile lui cum confera influenta acestei imagini. Daca accepti rol de suport – vei fi suport pentru organizatie, daca influentezi si stai la masa Board-ului, vei fi partner egal si vei avea impact in rezultate. Personal, am detinut roluri de ambele tipuri si a fost o alegere constienta in toate cazurile.
Ai facut si zona de L&D. cum ti se pare ca a evoluat aceasta piata de training si cat de mult mai investesc companiile in Training?
Piata de Learning s-a diversificat foarte mult in ultimii ani. La fel si bugetele, care au crescut considerabil. Aud foarte des in ultimul timp de programe de Coaching si Mentoring in organizatii, si nu doar pentru Management – cum erau gandite in trecut. Si acest lucru ma bucura enorm deoarece la orice nivel ai fi poti invata/ te poti dezvolta. Trebuie doar sa vrei, sa vezi beneficiul pentru tine.
Ce skill-uri ar trebui pregătite, invatate in 2020, indiferent de industrii?
Am fost acum o luna la o conferinta de HR si am aflat ca top 3 skills in prezent sunt toate creative. Cine ar fi crezut asa ceva intr-o lume a sistemelor?
Insa cum poti sa aduci plus-valoare intr-un astfel de mediu? Fiind Creativ, Adaptabil, Influentandu-i pe ceilalti. Asa arata viitorul si arata foarte bine, nu doar din punct de vedere HR.
In calitate de Manager de HR, ai condus o echipa. Ce recomandari ai pentru cei care sunt pentru prima data in acest rol?
Asa este, in 2018 am condus o echipa formata din 4 oameni, cu experienta profesionala, istorie personala, atitudine, skills, asteptari – extrem de diferite.
A fost extrem de provocator, insa foarte frumos. Ce am invatat din aceasta experienta, pe care as repeta-o oricand:
1. Pregateste-te!
Inaintea primei mele experiente formale de manager de echipa am avut cateva roluri informale de Mentor/ Adviser pentru colegii mai juniori din echipa si aceste situatii m-au ajutat si pregatit mult pentru un rol formal.
2. Ai incredere!
Increderea atrage incredere – daca tu o ai, o vor vedea si cei din jurul tau si te vor propulsa in rolul mult visat. E adevarat ca increderea vine din experiență in majoritatea cazurilor, insa conteaza sa te simti pregatit, sa stii ca poti – nu doar ca vrei.
3. Asculta – activ!
Cred ca cea mai importanta competenta manageriala este ascultarea activa. Doar astfel poti construi relatii de incredere si ulterior vin rezultate uimitoare.
Mult succes tuturor!
Interesant interviu. Am învățat ceva din el 🙂
Sunt de parere ca intr-o companie mare, HR-ul joaca un rol foarte important si trebuie sa existe oameni optimisti si creativi, asa cum zice si Mihaela.