Work from home sau lucrul de acasă macar o data pe luna este unul dintre beneficiile cele mai noi, oferite pe piata muncii din România.
La momentul introducerii posibilității lucrului de acasă, angajații s-au arătat interesați de idee, chiar au găsit drept un lucru foarte bun. 86% dintre participanții la studiul elaborat de compania EJOBS considera o idee excelenta sa lucreze de acasă, deoarece aceasta le aduce un anumit nivel de confort personal, scade timpul petrecut în trafic și ii face mai productivi. La polul opus, cei care nu sunt de acord sa lucreze de acasă invoca mai multe motive:
In plus, pentru un anumit tip de angajați a apărut confuzia ca work from home este o organizare a muncii în funcție de prioritatile personale și nu au mai dat randamentul scontat, motiv pentru care angajatorii au fost nevoiți sa renunțe la idee. In acest context îmi pun întrebarea:
In ce conditii se justifica work from home?
- Dacă angajatorul are un business in domeniul IT, working from home este o opțiune excelenta. Conform Global Working Analytics, compania care implementează work from home face economii de 11000$/pe an/angajat dacă se lucrează cel puțin 2 zile de săptămâna de acasă.
- Dacă ai un start-up și nu iti permiți sa închiriezi un birou, soluția poate fi o combinație între lucrul de acasă și spatiile de coworking
- Dacă ai un business axat pe servicii de contabilitate, de traduceri, de telemedicina, de training online, de facturare. În cazul facturării e de văzut dacă poți automatiza flow-ul și renunti la oameni sau le dai posibilitatea sa lucreze de acasă. În cazul business-urilor amintite cheia este modul în care ți-ai conceput strategia de afaceri. Este mai ieftin sa apelezi la freelanceri cu experienta, cărora sa le dai libertatea sa lucreze de acasă? Sau este mai bine sa plătești chiria pentru spațiu și sa îți iei juniori pe care ii pregătești un an sau cât timp e nevoie sa devina autonomi și abia apoi ii lași sa lucreze de acasă?
Pe ce fel de proiecte recomand work from home?
- Dacă ești o agenție de recrutare și ai multiple proiecte de recrutare de volum. În loc sa transformi recrutarea într-un adevărat call center, mai ales dacă angajații au înțeles rolurile pe care trebuie sa găsească candidati, poți acorda liniștit work from home măcar 2 zile pe săptămână.
- În proiecte ce implică creare de conținut, de exemplu despre copii și vrei sa apelezi la mămici. Menționam într-un articol mai vechi, ca mamele pot avea joburi part time, concomitent cu indemnizația de crestere copil. Condiția este ca veniturile lor sa nu depășească 3000 ron într-un an. Cu siguranță vor găsi timp sa scrie de acasă articole excelente inspirate chiar din viata de zi cu zi!
- Când ai poziții pe care nu le poți acoperi din cauza deficitului in piața muncii, nu ai bani și nici în plan sa îți deschizi un birou în alta tara și găsești oameni calificați în străinătate. Spre exemplu technical support oferit de vorbitorii de limbi străine, îndeosebi limbi rare.
La ce sa fii atent când alegi să acorzi work from home?
Sa acorzi work from home nu e chiar atât de ușor și iată câteva aspecte pe care sa le iei în calcul:
- Retenția angajatilor – este posibil sa te trezești ca ai angajat un om și dintr-o data nu mai da niciun semn de viata. Pentru ca nivelul de retenție sa fie bun, ia în calcul experienta lui in remote jobs și pune întrebări din care sa reiasă interesul pentru acest gen de munca.
- Cultura organizationala – pentru ca exista riscul sa se disipeze când oamenii se vad rar fata în fata și se limitează doar la discuții pe Skype
- Nivelul de productivitate trebuie sa fie similar sau chiar mai bun decât dacă ar fi lucrat de la birou, pentru ca angajatul este mai relaxat. Instalați tool-uri de monitorizare online și informați angajatul despre acest lucru.
- Organizarea – trebuie sa fie extrem de bine pusa la punct, fiecare meeting urmat de rezumatul discuțiilor și stabilit responsabili, altfel riscul de a rămâne cu activități neîndeplinite este foarte mare.
- Protocoalele de securitate – lucrul de acasă, mai ales daca se realizează conexiunea la Internet de pe rețeaua proprie, implica un nivel de securitate mult mai ridicat.
- Securitatea angajatului – este cel puțin după mine cel mai tricky aspect. De exemplu, dacă se întâmplă un accident acasă, exact în programul de lucru, poate fi tras la răspundere angajatorul, deși nu a avut un impact direct în asigurarea unui mediu de lucru sigur?
Work from home – beneficiu sau povară?
Din perspectiva costurilor sigur ieșiți mai ieftin pentru ca nu mai plătiți chirie pe o luna sa zicem, ci doar câteva zile. Apoi scăpați de cheltuieli cu fructe, apa, protocol la birou, nu veți mai da tichete de masa angajaților cu work from home.
Dar oare din perspectiva calității muncii, ținând cont ca relațiile dintre colegi se slăbesc, ei rămân ancorați în mediul lor familiar, de confort, veți obține rezultatele dorite?
In plus, cum transformam noi angajatorii societatea? O ajutam sa devina mai robotizata? Ne transformam toți in asistenți virtuali punând emoțiile in plan secund și ne amintim ca suntem oameni doar cu ocazia evenimentelor dramatice?
*Linkurile plasate in text sunt articole sursa din afara sau articole inferne
*Respecta Legea Drepturilor de Autor în locul plagiatului!
Unul din primele mele joburi a fost de agent relații clienți pentru Amazon Spania. Lucram de acasă, îmbrăcată în pijamale. Era comod, nu trebuia să mă deplasez… Însă erau și aspecte negative: lipsa interacțiunii cu colegii (discutam doar pe un fel de miRC intern, da miRC – ai citit bine), devenisem cam neglijentă cu aspectul meu (în fond nu mă vedea nimeni) – deși neglijentă e mult spus. Acum, în schimb, la acest job am doar o zi de teleworking pe săptămână și o ador. Mi se pare că sunt mult mai eficientă și mai relaxată în această zi.
Cred ca o zi-doua pe săptămână ar fi cel mai bine pentru a păstra acest echilibru între interacțiune și confort personal
Daaa, chiar e benefic așa 🙂