Brutăria internațională Grain Trip s-a născut acum un an din pasiune pentru pâine și patiserie făcute cu maia, acasă. Valentina Ion este una dintre confondatorii acestui business și totodată o persoana tenace, cu viziune asupra viitorului și empatica în relația cu angajații. Veți descoperi toate acestea într-un nou interviu de colecție.
1.Cine e Valentina Ion și care e traseul ei profesional?
Pe scurt, sunt Valentina și am drag de pâine și de călătorii. Am lucrat și încă lucrez în zona de consultanță și audit IT, având o firmă care activează în acest domeniu și încerc cumva să le împac pe toate. Am simțit de foarte devreme chemarea antreprenoriatului, sunt mai bine de 10 de ani când am părăsit lumea corporatistă. Grain Trip a fost un proiect de suflet, s-a născut 100% din pasiune. Sincer, nu am crezut vreodată că voi ajunge să am o brutărie, dar iată că viața este ceea ce se întâmplă atunci când suntem ocupați făcând alte planuri.
În Grain Trip mai există un partener, Cristian Negoiță, și el venit din cu totul alt domeniu, consultanță financiară, care vine cu o perspectivă realistă și care este prietenul cifrelor la Grain Trip.
2.Cum ți-a venit ideea businessului tău și de ce tocmai în zona de brutărie?
Ideea a venit cumva natural, eu fiind de mult pasionată de pâine și patiserie făcute cu maia, acasă. Am studiat mulți ani acest domeniu, iar în timp, a înflorit aceasă idee a unei brutării cu maia, în care să dăm frâu liber imaginației. În același timp, colegul meu Cristian cocheta cu ideea unei cafenele de specialitate, fiind pasionat de cafeaua bună.
Cele două idei și-au găsit loc sub același acoperiș, la Grain Trip, unde facem pâine și patiserie cu maia și cafea de specialitate.
Cred că amândoi am fost atrași de o inițiativă mai personală decât domeniile în care am lucrat înainte. Ne lipsea acea umanitate, acel contact nemijlocit cu oamenii și suntem mândri că după un an de activitate am reușit să strângem laolaltă o comunitate extrem de frumoasă.
Pentru ca atunci când dai cuiva o pâine, ceva făcut cu mâinile tale, între voi se stabilește o relație foarte personală, căci omul ia pâinea, o duce acasă și o împarte cu familia sa. Practic, ai pătruns în universul său, chiar dacă poate niciunul nu știe numele celuilalt.
3.Cum se împacă consultanta în IT cu brutăria și mai ales cum se sprijină?
Sunt, așa cum puteți bănui, domenii extrem de diferite. În timp ce consultanța e o muncă foarte sofisticată și impersonală, brutăria este ceva aproape primordial.
Acest act al facerii pâinii este cumva scris in ADN-ul nostru și ceva profund personal. Este mai mult decât mâncare, este emoție, căci, nu-i așa, cu toții avem amintiri cu bunici sau părinți care făceau pâine, biscuiți sau orice altceva. Cred că avem cu toții întipărite în minte momentele din copilărie când din cuptor veneau arome necunoscute, iar noi eram nerăbdători să vedem ce vrăji ies din cuptor. Eu am simțit o apropiere instantanee de acest domeniu, îmi amintesc și acum când am frământat primul aluat că am simțit ca și cum…am mai fost acolo, un sentiment extrem de bizar și foarte frumos.
Am învățat multe lucruri în consultanță, care este un mediu extrem de structurat și standardizat și am încercat să aplic aceste principii și la brutărie, pentru că fără niște fluxuri care să fie foarte bine definite, nu ai nicio șansă într-un domeniu cum este o brutărie cu maia, unde sunt extrem de mulți parametri care trebuie urmăriți îndeaproape pentru a avea o producție la nivelul pe care l-am dorit noi.
Așadar, o astfel de experiență nu este deloc una irelevantă și trebuie profitat la maxim de absolut orice dram de experiență anterioară, căci nu e treabă ușoară cu brutăritul. Câteodată antreprenorii care pornesc o afacere de la pasiunea lor, nu sunt prieteni cu cifrele, iar asta poate să aducă un business la sapă de lemn.
4. Câte eșecuri și de câte ori ti-ai luat o ca să folosesc un termen mai popular pana ai pus business-ul pe picioare?
Eșecuri majore, slavă Domnului, nu am avut până acum. Începutul a fost, într-adevăr, extrem de dificil. A fost nevoie de ajustări la tot pasul, începând chiar înainte de deschidere, când s-a dovedit că bugetul alocat deschiderii nu era suficient și am reușit să ardem toate fondurile cu trei săptămâni înainte de deschidere, rămânând cu singura alternativă de ne vinde ce puteam vinde, a împrumuta bani de la prieteni etc.
A durat apoi ceva până când am pus pe picioare niște fluxuri in Grain Trip, care să ne ajute să obținem o calitate constantă la toată gama de produse, în fiecare zi, fără să ne abandonăm principiile de mâncare curată cu care am pornit la drum și suntem mândri că nici până în ziua de azi nu am adus niciun miligram de drojdie în brutărie, rămânând o brutărie 100% cu maia, un principiu la care am ținut foarte mult.
5. Poti deveni antreprenor peste noapte dacă ai avea o sursa de bani? Dacă nu, ce anume îți trebuie pentru a deveni antreprenor?
Nu știu dacă poți deveni antreprenor peste noapte dacă ai doar bani, pot spune doar cum a fost pentru noi. Noi am pus la bătaie toate fondurile pe care le aveam pentru a vedea această idee transformată în realitate, căci am crezut cu toată ființa în ea. Așadar, aș minți spunând că banii nu ajută, banii îți dau o liniște pe care noi nu am avut-o la început, odată ce ne-am aruncat toate resursele în acest joc, având în același timp și responsabilitatea de a face toate rotițele să se învârtă.
Toți antreprenorii pleacă la drum cu un vis, dar adevărul este că realitatea din teren poate fi uneori extrem de dură, de aceea cred că pentru a fi antreprenor îți mai trebuie și o viziune foarte clară asupra business-ului pe care încerci să îl clădești.
Nouă ne-a fost foarte clar ce anume vrem să facem, cum ar trebui să arate și am mers pe aceasă linie, chiar și în momentele foarte grele, care nu au fost deloc puține. Cred că multe business-uri mici duc lipsă de o viziune pe termen lung care să îi plaseze undeva în piață, căci trebuie să înțelegi foarte bine atât piața, cât și care sunt factorii care te diferențiază de restul pieței.
Căci dacă tu însuți nu poți formula ce anume te diferențiaza, clienții cu siguranță nu vor percepe asta. Așadar, as spune că este nevoie să ai o viziune, să știi cum îți propui să îți transformi visul în realitate și, fără dubii, că ai nevoie și de ceva capital.
6.Antreprenorii muncesc mult la început pana lucrurile încep sa dea roade și sa ai profit. Ce faci cu familia în timpul acesta sau cu cei dragi? Onhold e mai greu sa ii punem..
Antreprenorii muncesc mult, într-adevăr. Mitul acela cu antreprenorul foarte fericit că muncește puțin, are mult timp și se scaldă în bani s-a dovedit a fi exact asta, un mit.
Având deja experiența punerii pe picioare a unui business, chiar dacă în alt domeniu, am considerat că sunt cât de cât pregătită, dar proiectul brutăriei mi-a depășit orice așteptări, căci un astfel de business tinde să îți acapareze întreaga existență.
Adevărul este că noi antreprenorii, suntem greu de suportat, avem un program infernal, și atunci când suntem acasă ne gândim tot la cum să facem ceva pentru business, mereu obosiți, de multe ori preocupați.
De aceea, cred că este foarte important să te concentrezi pe instruirea personalului, noi am vrut de la bun început să avem colegi care pot să facă lucrurile la fel de bine ca și noi, tocmai pentru că altfel este imposibil să reușești să mai și trăiești.
7. Cat de adevărata este ideea ca lipsa de personal calificat te poate duce la faliment? Ai găsit ușor specialiști în domeniu, pentru Grain Trip?
O brutărie artizanală este o afacere care este, prin natura ei, despre oameni, despre artizani. Ei sunt cei care pun osul și imaginația la treabă pentru a crea ceva. Așadar, absolut adevărat că lipsa de personal calificat te poate aduce în sapă de lemn.
Este adevărat că este o lipsă majoră de specialiști în domeniu, de aceea noi am mizat mult pe training-ul personalului, căci inclusiv oamenii care veneau cu experiență din alte brutării, nu știau de exemplu, cum e să lucrezi 100% cu maia, fără să apelezi deloc la drojdie sau alți aditivi, amelioratori și substanțe dubioase.
Când căutam patiseri, de exemplu, veneau la interviu oameni cu experiență de 10-15 ani în patiserie franțuzească care ne spuneau că ei nu cred că se poate face patiserie cu maia într-o brutărie. În medie, training-ul unui om a durat cam două luni până când am avut încredere că știu bine ce au de făcut.
Apoi, îți trebuie mulți oameni astfel încât să reușești să ții deschis 7 zile din 7, căci munca dintr-o brutărie te uzează, așa încât trebuie să ai grijă că poți roti turele astfel încât toată lumea să aiba parte de odihnă adecvată. Nu poți cere unui om care muncește 10-12h/zi, în fiecare zi, să fie și proaspăt, să aibă rezultate bune, ba să mai vină și cu idei și soluții atunci când ceva deviază de la plan.
Trebuie să te preocupi în permanență ca și oamenilor care lucrează cu tine să le fie bine, atât financiar, cât și în plan personal, ca și ei să aibă timp și resurse și pentru o viață personală împlinită pentru a putea aduce cea mai bună versiune a lor la treabă.
8. E mai greu sa cresti un business sau sa îl menții la un anumit nivel? Ce sfaturi ai pentru fiecare etapă?
Cred că atât pentru a pune pe picioare un business, cât și pentru a-l crește sau menține ai nevoie de acea viziune pe termen lung, de un plan pe care să îl fi gândit, asumat și să îl urmezi. Dacă plutești în derivă prin piață nu ai nicio șansă, pentru că deja piața de food a ajuns la un nivel de maturitate foarte ridicat.
Noi încă suntem pe un trend de creștere, ceea ce este natural, având în vedere că am deschis de numai un an și avem încă un aflux important de clienți noi.
Pentru noi este extrem de important atât să vedem clienți noi, dar mai ales să vedem clienți care revin, căci un asemenea business nu poate fi clădit doar cu “one timers”, asta ne ajută și să înțelegem că facem treabă bună și, de asemenea, ne ajută să clădim acea comunitate pe care noi o iubim.
Cred cu tărie că asta este o valoare pe care ar trebui să o aibă orice business mic, căci aceștia sunt oamenii care țin lumina aprinsă, cei care vin în fiecare zi, în fiecare săptămână și te ajută să supraviețuiești, aceștia sunt în general oamenii care te și trag de mânecă atunci când faci ceva greșit și te ajută să te îmbunătățești.
Așa că atenția la oameni este extrem de importantă, fie că vorbim de angajați sau clienți, fie că încerci să crești business-ul sau că ai ajuns la un nivel pe care vrei să îl menții.
9. De ce Grain Trip ca brutărie internațională? Exista cerere și pentru alte tipuri de pâine și produse de panificație decât cele românești si dacă da, cum ai descoperit?
Am știut că vrem să avem o brutărie…altfel, știam că vrem să avem o identitate proprie, și nu doar să nu copiem alte modele de succes, căci aceasta este cea mai scurtă cale spre eșec, să copiezi ce fac alții sperând la același succes pe care îl au ei.
Fiind pasionată de acest domeniu, am citit în timp multe cărți, articole, care explorau aceste posibilități nelimitate atunci când vorbim despre pâine. Căci pâinea este unul dintre cele mai vechi alimente consumate de om și practic orice țară are măcar una-doua specialități de pîine sau patiserie.
Așadar, am considerat că, decât să ne limităm la specificul unei țări, ar fi mai interesant să ne plimbăm în jurul lumii, spunând povești din Franța, Italia, Spania, dar și din Uzbekistan, Yemen, Danemarca sau Brazilia. Și ca pâinea să devină astfel un vehicul pentru această călătorie și un pretext pentru a descoperi gusturi cu care poate nu ne-am mai întâlnit.
Da, vedem din ce în ce mai multă deschidere a publicului spre nou, inclusiv în ceea ce privește pâinea. Căci dacă nu ai mânca aceeași mâncare în fiecare zi, de ce ai mânca aceeași pâine în fiecare zi?
10. Care e cea mai mare satisfacție in raport cu cel mai mare efort într-un asemenea business?
Răsplata oricărui artizan este în relația extrem de personală pe care o ai cu cel care beneficiază de rodul muncii tale. Zâmbetele, cuvintele și gândurile frumoase ale celor care îți trec pragul, mesajele pe care le primim aproape zilnic, acestea sunt lucrurile care ne fac să trecem și peste cele mai grele zile.
Sunt zile în care după 10-12 ore de muncă, atunci când ești absolut extenuat și nu mai găsești niciun argument pentru a continua, cineva îți povestește cum a dus acasă ceva făcut de tine și cum s-a bucurat cu familia sau prietenii și i se lumineaza tot chipul. Cuvintele acelea, energia aceea, te pătrund prin fiecare por. Atunci te “resetezi” și îți spui că poți continua.
11. Câte puțin despre planuri de viitor
Întrucât am deschis Grain Trip de doar un an, suntem încă în etapa în care vrem să construim o bază solidă pe care sa construim mai apoi. Avem planuri mari, dar am învățat să avem răbdare, să gândim de un million de ori înainte de a face ceva.