Cum să vindeci o companie de consumul iresponsabil de plastic?

Citești in: 6 minute

Pe Mădălina, autoarea blogului In căsuța Oliviei o cunoașteți deja, atât prin articolele de calitate pe care le scrie pe propriul blog, cât și guest post-ul despre recrutarea in IT, Oamenii de IT se conving cu creativitate! Câteva sfaturi pentru recruiteri

Va invit sa o descoperiți și prin prisma eforturilor pe care le face pentru menținerea unui mediu sănătos, curat, de unde și apelul către noi, oamenii de HR, de a utiliza eficient resursele, de a renunța la cele care poluează, asa cum este plasticul:


Munca într-un departament de resurse umane poate fi considerată oricum, numai ușoară nu. De la a ține toate hârtiile în ordine și în conformitate cu legea, până la procese de recrutare, intervievare și retenție a angajaților – oamenii de HR trebuie să joace o grămadă de roluri și să fie, pe rând: recruiter, psiholog, event planner, coordonator … și sigur am uitat câteva 🙂

În această multitudine de responsabilități, vin eu astăzi cu o nouă provocare. Îi provoc pe toți oamenii care lucrează în HR să adopte un nou rol. Rolul de erou. H(aș)(e)R-ou.

Poți deveni H(aș) (e)R-ou promovând reducerea consumului de plastic

Știm cu toții că în ultima perioadă piața de muncă din România este una dificilă. Recruiter-ii se luptă pentru a atrage oameni competenți și se gândesc la tot felul de pachete de beneficii, pentru ca firma pe care o reprezintă să pară cât mai ofertantă.

Aceste pachete de beneficii nu se mai rezumă, astăzi, la salariu și asigurare de sănătate, ci au început să includă tot mai des și diverse elemente care țin de comfort sau care alimentează vicii. Se oferă pe tavă băuturi carbogazoase, sucuri naturale, cafele care mai de care, locuri de fumat cozy.

Ce e rău în asta? E rău că beneficiile sunt privite de angajat ca niște drepturi care nu vin deloc la pachet și cu responsabilități. Iar oamenii de HR au datoria de a pune în balanță: ce e mai important pentru mine, ca om, dar și pentru imaginea companiei la care lucrez? Să asigur toate plăcerile angajaților, în încercarea de a-i ține aproape, sau să urmez niște principii sănătoase, cu impact pozitiv asupra mediului, cu riscul de a lua și măsuri nepopulare?

Cel mai mare impact pe care îl poate avea un om din departamentul de HR este să recreeze o cultură a firmei în care plasticul să nu mai fie actor principal.

Hai să vedem cum.

Renunță la aprovizionarea cu pahare de plastic

Foarte multe companii au contracte cu furnizori de apă care livrează bidoane îmbuteliate, la birou. Mulți dintre acești furnizori oferă – nu știu dacă gratis sau contra cost – și binecunoscutele pahare de plastic, suspendate la îndemână, lângă rezervorul de apă. Ca nu cumva vreun angajat să treacă pe acolo, să simtă brusc o sete arzătoare, și să nu aibă un pahar la îndemână.

În firma unde lucrez, văd aceste pahare de plastic zilnic. Unii iau de bun termenul „de unică folosință” și extrag un nou pahar ori de câte ori vor o cafea sau ori de câte ori vor un ceai. Pentru apă sunt folosite mai rar, dar sunt.

Indiferent de motivul pentru care sunt folosite, ajung inevitabil la gunoi, alături de celelalte deșeuri menajere. Colectarea lor selectivă ar putea părea o idee bună, doar că ar fi inutilă. În România nu se reciclează pahare de plastic, întrucât materialul folosit e deja de o calitate inferioară. Pe scurt, sunt o risipă inutilă și ne-reciclabilă.

Super-eroul de la HR ar putea decide să renunțe complet la achiziționarea sau recepționarea paharelor de plastic. Pentru că există alternative.

Pahare de sticlă și căni de ceramică pentru angajați noi sau vizitatori

Acestea oricum există deja în bucătăriile celor mai multe companii. În plus, birourile cu număr mare de angajați au și mașini de spălat vase, ceea ce ușurează igienizarea lor.

Concursuri sau provocări cu tema „cea mai amuzantă cană de birou”

Super-eroul de la HR poate încuraja angajații în a-și aduce propriile căni la birou, prin organizarea unor concursuri tematice. Cea mai amuzantă cană. Cel mai sarcastic mesaj. Cel mai original pahar. Orice idee e bună, cu siguranță va avea efectul scontat. Paharele de plastic, toate la fel, n-au personalitate. Cănile diverse și colorate au.

Sticle de apă pentru interviuri

Am auzit argumentul cum că unii oameni care vin la interviuri n-ar vrea să bea apă sau cafea dintr-un pahar sau cană folosită și de altcineva, din neîncredere. Nu contest, se poate. Deși la un restaurant ar fi probabil în aceeași situație.

Dar există o soluție și pentru astfel de cazuri și chiar am văzut-o pusă în practică: o rezervă de sticle (de sticlă!) de apă, din care să le fie oferită una celor care vin la interviu. Oamenii cărora le pasă de mediu vor aprecia gestul și poate chiar va fi un detaliu care să facă diferența atunci când vor avea de luat o decizie.

Pentru cafea – există pahare de cafea din carton, biodegradabile. Biroul poate avea un stoc de astfel de pahare, special pentru interviuri.

Renunță la bețișoarele de plastic pentru cafea

Un alt monstru pe care îl găsim în bucătăriile multor birouri este recipientul cu bețișoare de plastic, cu care se amestecă zahărul în cafea.

Nu știu cine și de ce le-a inventat, dar sunt o altă risipă inutilă de plastic.

Super-eroul de la HR are și acum la îndemână niște alternative, atunci când decide cu ce să fie aprovizionată bucătăria:

  • Clasicele lingurițe, care pot fi spălate tot în mașină
  • Bețișoarele de lemn pentru cafea

Renunță la capsulele de lapte pentru cafea

Multă lume își pune lapte în cafea, așa că firmele au adoptat soluția aparent elegantă a capsulelor cu lapte. Poate pentru că le primesc la preț redus de la furnizorul de cafea, poate pentru că creează senzația de dozare perfectă. Cine știe?

Cert e că nici aceste capsule nu ajung să fie reciclate, ci își găsesc sfârșitul în coșul comun de gunoi.

Alternativa este cumpărarea laptelui în recipiente de dimensiuni mai mari. Sticla ar fi ideală, dar nici recipientele de carton/plastic nu sunt o problemă, cât timp sunt colectate separat.

Asigură reciclarea PET-urilor produse de automatul de sucuri

Multe dintre firmele în care am lucrat până în prezent găzduiau în spațiul propriu un automat de sucuri carbogazoase și băuturi energizante.

Aceste mici delicii puse la dispoziția angajaților, pentru a le face ziua mai frumoasă, se transformă în PET-uri și doze aruncate. Unde?

Evident, prima soluție ar fi renunțarea la acest aparat. Se poate și fără. Dar dacă totuși firma decide să-l pună la dispoziție, ar fi bine să o facă responsabil și să se asigure că toate PET-urile și dozele rezultate vor fi colectate separat.

Există niște prese simpatice pentru PET-uri care pot fi montate în birouri, chiar în apropierea aparatelor cu pricina, care pot face din colectarea și presarea PET-urilor o activitate distractivă.

Dotează biroul cu pubele speciale pentru colectare selectivă

Prin aplicarea ideilor de mai sus, cantitatea de plastic produsă în birouri poate fi diminuată. Dar plasticul n-o să dispară niciodată, în plus livrările la birou sunt într-o perioadă înfloritoare, așa că și cutiile de carton poposesc de multe ori tot la coșurile de gunoi.

Super-eroul de la HR responsabil cu organizarea spațiilor ar trebui să se asigure că există recipiente speciale pentru plastic, metal și carton și că angajații sunt informați despre existența acestora.

Acceptă provocarea supremă, care poate transforma orice om de HR într-un super-erou

După ce recipientele de colectare selectivă au fost amplasate la locurile lor, după ce angajații au fost informați și instruiți în legătură cu scopul acestora, de-abia atunci se poate trece la nivelul următor. Nivelul la care doar puțini, foarte puțini, vor avea curajul să ajungă.

Cum faci să-i convingi pe oamenii care stau la calculator și tocmai își termină sticla de cola să se ridice, să meargă până la bucătărie, și să o arunce în recipientul potrivit? Cum, când coșul de gunoi de sub birou e doar la o mișcare de braț distanță, și PET-ul poate ajunge imediat acolo, alături de un cotor de măr, două hârtii și un ambalaj de ciocolată?

Omul obișnuit ar putea ridica din umeri. Super-eroul de la HR ar interzice, însă, folosirea coșurilor de gunoi de sub birouri. Pur și simplu le-ar face să dispară peste noapte și ar explica apoi motivele acestei decizii.

Desigur, nu e o măsură populară. Unii oameni se vor revolta. Alții se vor adapta imediat. Dar am văzut-o pusă în practică și… chiar funcționează! Curaj!

Nu-ți fie teamă să schimbi obiceiuri proaste

E un vis frumos să credem că toți oamenii se vor schimba din proprie inițiativă. Că tuturor va începe brusc să le pese de încălzirea globală, de risipa de plastic sau de reciclare.

Realitatea e că în multinaționalele românești se face, în prezent, o risipă incredibilă de plastic, din dorința de a oferi un mediu de lucru cât mai atractiv.

Dacă există un departament care poate genera un impact pozitiv și care poate produce o schimbare de mentalitate, acela e departamentul de HR.

Nimeni nu va pleca dintr-o companie pentru că nu are plastic la îndemână sau pentru că e obligat să arunce gunoiul selectiv. Unii poate chiar ar vrea să vină într-un astfel de mediu.

Primul pas e ca cineva de la HR să-și pună costumul de super-erou și să decidă:

De mâine, compania în care lucrez nu va mai risipi plasticul!

Acel super erou poți fi chiar tu! 

1 Comment

  1. Madi20 august 2019

    Mulțumesc pentru găzduire, Oana! Mă bazez pe tine pentru a ajunge în inima oamenilor care au putere de decizie într-o companie 😀

    Răspunde

Lasă un răspuns

Scroll to top
error: Content is protected !!