Pe 26.08.2016 datorită unei discuții cu Norica Matar, un om tare fain și profesionist desăvârșit în HR scriam prima dată un articol de HR. Un an mai târziu descopeream Superblog, cea mai longevivă competiție de scriere creativă din România și încercam să echilibrez balanța imaginație – cerințe tehnice în cadrul probei sponsorizate de Farmec. Cu toții avem momente de referință, când o decizie mică ne influențează parcursul profesional, fie el de angajat sau antreprenor și cel personal pe o lungă perioadă de timp și chiar pentru toată viața.
Pot spune cu încredere că cele două decizii au contribuit la persoana care sunt astăzi – deschisă, dornică de a descoperi oameni noi și poveștile lor de viață, cu o minte creativă și extrem de analitică. Caut mereu în discuțiile cu oamenii să văd nu doar vârful icebergului – adică succesul de care se bucură, imaginea pe care o au în fața comunității căreia i se adresează, ci și partea mai puțin vizibilă, compusa din muncă multă, perseverență, renunțări, decizii inspirate sau nu, tot ceea ce contribuie la succesul pe care îl vedem.
Pornind de la aspectele mai sus menționate și de la calitățile unui antreprenor de succes, așa cum sunt precizate și de Forbes, am pătruns în arhiva personală a lui Albert Budica, antreprenor de succes, co-fondator al Superblog, proiectul cel mai important al agenției SwissPlan.biz. Vă invit să vă luați o cafea și să citiți prima parte a unui interviu savuros cu un om care nu se sfiește să spună lucrurilor pe nume, extrem de maleabil la schimbare și capabil prin puterea Excel-ului, dar mai ales a minții să influențeze decisiv strategia companiilor cu care a interacționat:
„La un moment dat trebuie să accepți că puteai să iei decizii mai bune”
- Un articol din Forbes din august 2021 menționa o serie de calități ale unui antreprenor de succes. Cea mai importantă este „acel driving force behind what you do”, I-aș zice eu o anumită motivație de a face anumite lucruri. Ce te-a motivat pe tine Albert să treci de la domeniul juridic unde ai fi putut avea succes ca avocat de exemplu la vânzare de covoare în Istanbul, agribusiness și în final blogging? Cumva par nelegate de un fir roșu între ele toate aceste experiențe și totuși „you did it” cum spun americanii.
„Mulțumesc pentru ocazia oferită să “mă explic”. Cel mai greu este să vorbești despre propria persoană și alegerile din viața ta, fiindcă uneori trebuie să și accepți că poate la un moment dat trebuia să decizi mai bine, dar cum nu avem mereu toate datele la îndemână când trebuie decidem, pare mai ușor să ne judecăm la câțiva ani distanță, dar numai fiindcă ulterior am văzut mai bine toate piesele “puzzle-ului” și nu am mai fost forțați de presiunea momentului 🙂 Studiile mele juridice au fost numai pentru a le completa pe cele în domeniul managementului, fiindcă intuiam de la început că nu o să practic avocatura și că nici nu voi activa în sistemul nostru juridic.
O educație bună, primul pas spre succes ca antreprenor
Eu sunt o persoana idealistă și nu mă vedeam ajutând infractori că să mă îmbogățesc, iar dacă te uiți la cum se fac cele mai mari averi în Romania realizezi cam ce îți trebuie ca să se scrie cărți de succes despre tine sau cum poți ajunge în poziții influente. De exemplu, chiar am primit cereri să și promovez online avocați care aveau succes numai la dat statul în judecată la CEDO pentru condițiile din penitenciare și am refuzat. Nu că sunt condițiile din penitenciare prea bune, ci fiindcă condițiile din casele de copii sau spitale uneori sunt absolut groaznice și niciun avocat nu face nimic, fiindcă nu ies bani ușor din acele spețe. E ca la plantatul de panseluțe și la concertele pe zeci de mii de euro plătite din banii comunelor fară canalizare și apă curentă. Au găsit câțiva rețeta și toți trag tare pe ea, dar nu aduce o schimbare reală în mediul nostru, ci doar în bunăstarea câtorva.
De vânzarea de covoare pe străzile din Istanbul m-am ocupat pe la 18 ani, când deja absolvisem liceul și eram în anul în care doream să descopăr lumea, să văd ce pot face în viață și să-mi ajut familia cu bani, ceea ce am și făcut, fiindcă după toate acele luni de muncă am dat toți banii mamei mele, ca să îi administreze. Acolo am văzut că cei care aveau bani și își permiteau să cumpere covoare de mii de dolari erau majoritatea oameni educați. Astfel am decis că vreau să revin în țară și să fac o facultate, pentru a avea o educație bună.
Secretul într-un interviu constă în a pune întrebările corecte
Ulterior lucrurile au mers bine la facultate și decanul m-a propus la un interviu cu o firmă din Elveția, lider mondial în agribusiness, unde m-au angajat fiindcă vorbeam engleza fluent. Am învățat limba engleză pe străzile din Istanbul, dar le-am și demonstrat celor care m-au intervievat că în numai 6 luni am regândit tot marketingul unei companii autohtone cu vânzări de 7mil USD și am influențat strategia lor generală. În Elveția am învățat multe lucruri pe care le aplic și azi cu succes.
Apropo, cred că secretul într-un interviu constă în a pune întrebările corecte, care să le demonstreze potențialilor angajatori că ți-ai făcut temele temeinic, înțelegi domeniul respectiv și că ești pregătit să le rezolvi cele mai dificile probleme.
La blogging nu pot spune că excelez, pe primul meu blog meu cred că am încă un singur abonat și cred că nu a renunțat încă fiindcă nu știe cum să se dezaboneze 🙂 Totuși, la capitolul promovării online a companiilor, prin campanii de marketing și PR online, sunt convins că agenția noastră excelează. SuperBlog este doar unul din numeroasele proiectele ale agenției SwissPlan.biz, iar ca dovadă stau sutele de campanii pentru lideri din domeniu precum Toyota, Lexus, ASUS, Autonom, Magister, eMAG și miile de producții cinematografice promovate încă din 2006. Am redactat comunicate de presă pentru cele mai mari studiouri din lume (Sony Pictures, Disney Pictures, DreamWorks, 20th Century Fox Home Entertainment, Metro Goldwyn Mayer, BBC etc.).
Succesul în business îți conferă libertatea de a-ți face singur agenda
Cel mai mare succes al meu este că am reușit să dezvolt o afacere care poate performa oriunde și oricând, cu resurse minime de personal și mulți colaboratori, iar secretul succesului se bazează pe curiozitatea mea și a Claudiei de a învăța ceva nou în fiecare zi ceva nou. Mai mult, acum am privilegiul să-mi pot alege pentru cât timp și cu ce clienți doresc să lucrez, iar asta nu este deloc puțin lucru.
Așa definesc eu succesul: să iți poți face singur agenda și decide privind prioritățile profesionale. Faptul că pot să călătoresc aproape oriunde și oricând este bonus.
Reziliența, calitatea oricărui antreprenor de succes se antrenează
- A doua calitate a unui antreprenor de succes este reziliența. Care dintre provocările profesionale consideri că ți-au antrenat cel mai mult reziliența și în ce fel te-au pregătit?
Acum mulți ani am realizat pentru Toyota un scurt documentar despre un proiect original al companiei. Personajul principal era o doamnă profesoară genială, care învăța să deseneze niște copii mai talentați decât am cunoscut eu vreodată. Să reușeșți să te încadrezi într-un buget de câteva sute de euro pentru o astfel de producție multimedia, ca să spui astfel această frumoasă poveste de succes a fost o mare provocare, dar și o realizare pe măsură. Las aici un link să descoperiți aici proiectul Dream Art Contest, dar și materialul realizat de noi:
Mulți își doresc să comunice pentru mari branduri și să câștige bani mulți, dar mai întâi trebuie să dovedească că pot să rezolve probleme complicate precum: planificarea producției, sincronizare echipei, transportul, licențe, autorizații, achiziții echipamente, filmări, editare materiale, traducere, realizare modificări și multe altele, totul într-un buget rezonabil. Ideea de bază este să nu te bucuri de proiecte bine plătite la început, ci de provocări cât mai diverse care să iți permită să înveți cât mai multe, într-un timp cât mai scurt.
Un tool precum Excelul, al doilea pas spre succes ca antreprenor
Lucrul cu programul Excel este secretul meu profesional. Acum vreo 20 de ani am primit de la un coleg de facultate un super curs de Excel, chiar când am plecat la job-ul din Elveția, iar pe baza acestuia mi-am construit toată cariera. Un fost președinte spunea că IT-istii din România au fost norocoși să învețe uneori gratuit informații de programare care în străinătate costau și mii de dolari, pe care puțini și le permiteau la vremea respectivă. Avea dreptate, acum însă nimeni nu mai are scuze dacă dorește să învețe ceva despre acest program și și nici scuza că nu are bani de cursuri. Majoritatea informațiilor sunt gratuite și disponibile în tutoriale pe YouTube (PS. Dacă vrei să treci la următorul nivel în Excel, apasă Alt + F11 și descoperi o nouă lume).
Majoritatea deciziilor importante trec, mai devreme sau mai tarziu, printr-un fișier excel pentru a putea prioritiza informația. Orice fel de proiect, mai ales dacă ești un antreprenor la început de drum, începe cu o bună planificare (timp, buget, obiective), iar și la acest capitol un instrument de calcul tabelar poate să facă minuni.
În business viteza de adaptare a unui antreprenor contează mai mult decât reziliența și încrederea în sine
- În antreprenoriat când vii cu o idee, mai ales dacă nu a mai fost pusă pe tapet, mulți dintre cei apropiați iți vor spune: „eșți nebun nu o să iți iasă”. Cât de mult contează în acest context demotivant încrederea în sine? Consideri că există o corelație între încredere de sine și reziliență?
Este o relație între cele două, dar cred că în prezent mult mai importantă este viteza de adaptare, fiindcă puține modele de afaceri și-au mai păstrat formatul după ce Internetul a schimbat modul în care comunicăm. Sectoare întregi precum retail-ul, divertismentul, turismul și multe altele s-au schimbat într-un mod fundamental, iar cine nu înțelege modul de comunicare online, va performa din ce în ce mai greu în afaceri, indiferent câtă încredere are în propriile forțe sau cât de rezilient este.
Tolstoi spunea că oamenii sunt experți în problemele altora, iar asta se aplică și în business. Știm că toți iți vor binele, deci să nu îi lăsăm să ți-l ia…
Apropo, cele mai interesante lucruri le-am realizat după ce mi-a spus cineva că nu se poate. La capitolul acesta sunt nerezonabil. Satisfacția este mult mai mare când reușești ceva ce se credea imposibil.
Un tool bun și atenția la detalii fac diferența atât ca angajat, cât și ca antreprenor
- Avem încredere, avem reziliență dar fară capacitatea de rezolvare a probleme lor și creativitate, pare să nu fie tacâmul complet. În recrutare zona asta de rezolvare a problemelor e adresată sub forma: „Dă-mi exemplu de o provocare profesională și cum ai depășit-o”. Care a fost cea mai mare provocare profesională de până acum și cât de mult a fost în controlul tău?
Revin la capacitatea mea de a lucra cu multe date simultan și a prioritiza informația. În Elveția am primit câteva proiecte senzaționale pe care le-am realizat cu Excel-ul.
Într-un proiect major a trebuit să realizez o suită de template-uri în Excel pentru a extrage constant informații din bazele de date Oracle, informații financiare de sute de milioane de dolari pe an, iar pe baza acestor informații am realizat un framework de gestionare și raportare a cheltuielilor pe foarte multe dimensiuni. Lunar generam zeci de rapoarte și le trimiteam responsabililor, iar variațiile între planificat și realizat se observau facil.
A fost o muncă titanică, totul a depins exclusiv de atenția mea la detalii și înțelegerea sistemului financiar al companiei, dar ulterior sistemul meu a adus o claritate foarte mare liderilor de proiecte, ajutandu-i astfel să își bugeteze mai eficient activitatea, pe tipuri de activități, cu grafice elocvente și date ușor de înțeles chiar și de cei fară un background financiar, cum erau majoritatea liderilor de proiecte de cercetare.
Tot Excel-ul m-a ajutat să concluzionez în ce măsură se aliniau diverse afaceri considerate pentru achiziție (pentru departamentul M&A) sau să realizez studii prezentate de președintele companiei în fața presei la diverse conferințe internaționale de agribusiness.
Să lucrezi într-un mediu internațional și multicultural este cea mai bună șansă pentru a-ți întări încrederea de sine, vitală pentru orice antreprenor
- Din punctul meu de vedere capacitatea de a rezolva probleme se învață dacă ai mindset ul potrivit și oamenii potriviți. Cum te-a ajutat internshipul și experiență acumulată în Basel? Ai lucrat câțiva ani buni acolo.
În Elveția am învățat câteva lucruri extrem de valoroase, dar am să amintesc aici poate cea mai importantă lecție: Cumpără cele mai bune echipamente pentru angajați, iar astfel aceștia or să își facă treaba mai eficient și cu mândrie, fiindcă vor înțelege că sunt apreciați cu adevărat când au toate resursele necesare, iar timpii în utilizare se eficientizează, iar perioadele pierdute cu service-ul respectivelor echipamente se vor reduce la maxim, fiindcă sunt calitative.
Principalul caștig din experiența obținută în Basel a fost să prind încredere în forțele proprii. Eram probabil primul om la care apelau mulți colegi, chiar și absolvenți de MBA-uri de top din SUA, pentru a le rezolva capitolele financiare ale planurilor de afaceri, iar dacă apărea un proiect foarte complex care se putea rezolva prin culegerea, structurarea și analiza datelor eram primul pe lista celor implicați. La un moment data aveam simultan trei birouri într-un complex cu zeci de clădiri, lucrând pentru numeroase departamente ale companiei, inclusiv acces în clădirea top managementului.
Chiar îmi aduc aminte cu plăcere că unul din paznicii clădirii unde lucrau CEO, CFO, COO și majoritatea celor din SEC m-a întrebat cu ce mă ocup acolo fiindcă niciodată de când lucra acolo nu a văzut un tânăr de vreo 20 de ani măcar să intre în respectiva clădire, dar să mai și lucreze acolo, într-un birou.
Ca să îți găsești vocația, amintește-ți ce făceai cu plăcere, fără nicio constrângere când erai mic
- Dacă vrei să devii antreprenor și nu știi ce ți se potrivește, în ședințele de coaching ți se recomandă să te întorci la ceea ce îți placea să faci când erai mic. Așa îți poți descoperi vocația. Ce îți plăcea ție Albert?
Cel mai frumos cadou primit de la tatăl meu a fost că m-a prezentat unui proiecționist din Băile Govora, unde aveau bunicii mei o casă de vacanță și unde am și copilărit o perioadă. Cred că i-a oferit câteva casete cu muzica cadou și astfel mă invita să mă uit și eu gratuit la filmele pe care le proiectau. Altfel spus, era suficient să îi rostesc numele la intrarea în cinematograf și intram oricând doream într-o lume magică, cea a filmului.
Arc peste timp, am ajuns să câștig împreună cu echipa clientului și mai ales prin implicarea Claudiei un important premiu Disney. Altfel spus, la un moment dat totul se leagă. Ador industria aceasta și chiar dacă uneori bugetele de promovare autohtone nu sunt neapărat cele mai mari posibile, lucrul cu oamenii din domeniu este o satisfacție și o recompensă în sine.
Aceasta a fost prima parte din interviul de colecție cu Albert, sper că v-a plăcut, voi reveni cât de curând și cu a doua parte. Nu uitați: viitorul se creează începând cu ce alegeți să faceți acum!
[…] Ati avut ocazia in urma cu cateva zile sa cititi prima parte a interviului de colectie cu Albert Budica, antreprenor de succes si cofondator Superblog. Interviul este aici. […]