Superblog promoveaza online intr-un mod eficient firmele

Citești in: 7 minute

Ati avut ocazia in urma cu cateva zile sa cititi prima parte a interviului de colectie cu Albert Budica, antreprenor de succes si cofondator Superblog. Interviul este aici.

Cea de-a doua parte a discutiei se concentreaza pe ce inseamna si ce se va intampla in viitorul apropiat cu Superblog, cel mai cunoscut proiect al agentiei SwissPlan.biz, precum si pe aspecte personale din viata lui Albert, ce il face fericit si cum imbina armonios antreprenoriatul cu familia, cu atat mai mult cu cat Claudia ii este si partenera de business.

7. Este viziunea de ansamblu a lucrurilor ,apropo de calitatile antreprenorului, un dat sau ceva ce se dezvolta si cum putem face acest lucru?

Cred ca vederea de ansamblu se castiga in timp. Nimeni nu cred ca se naste cu ea. Pe masura ce activezi intr-un domeniu intelegi cum functoneaza tot mai multe componente si astfel reusesti sa schitezi mental cum functioneaza si intregul. Totusi, trebuie neaparat sa gasesti unelte care sa te ajute sa structurezi informatia. Un bun exemplu in acest sens este principiul MECE, detaliat aici: https://www.caseinterview.com/mece

8. Cum a luat nastere SwissPlan.biz? Care a fost momentul declic cand ai zis asta vreau sa fac?

In Elvetia eu gestionasem si intranetul unei importante parti a companiei, firma cu peste 20.000 de angajati si prezenta in peste 90 de tari. Dupa intoarcerea din Elvetia, cand inca nu implinisem 30 de ani, am decis ca vreau sa fac antreprenoriat intr-un domeniu dinamic, adica in publicitatea online si m-am asociat intr-o firma cu acest obiect de activitate.

Era una din primele agentii de publicitate online din Romania. Se numea AdSpace si gestiona propriul sau adserver. Nu era putin lucru pentru vremea respectiva, prin 2004. Nu mai spun de implementare campaniilor pe Google. Oameni din cadrul agentiei au ajuns sa lucreze inclusiv pentru Google, deci stiam sa recrutam adevaratele talente 😉

Se spune ca meseria se fura, nu se invata, dar considerand ca eu mai mult aduceam bani de acasa decat incasam, cred ca a fost un schimb echitabil, pana am decis ca vreau sa imi asum mai multe responsabilitati si beneficii, dar si sa schitez o strategie proprie, fara sa depind de alti actionari care poate nu aveau ca prioritati dezvoltarea numai a acestui business.

9. In ce masura a contribuit Claudia, partenera ta de viata si de business la lansarea SwissPlan.biz?

In decembrie 2006 am depus actele, iar cu 600 lei am deschis propria firma. Suma echivala cu ultimul ei salariu de la jobul anterior de redactor intr-o revista online. Eu deja cheltuisem cam tot cu acumularea de experienta in firma anterioara. Astfel am inceput, cum este corect 50-50%, cei peste 15 ani de parteneriat in afaceri. Probabil a fost cea mai buna decizie din viata noastra.

10. De la SwissPlan.biz la Superblog e doar un pas sau sigur sunt mai multi, dar asa se vede din fata televizorului. Stii cum e la noi la romani-stam pe canapéa cu floricele si bere in mana si ii certam pe fotbalisti ca nu dau totul pe teren…

SuperBlog s-a nascut dintr-o nevoie reala a pietei de promovare online eficienta a firmelor, dar si de nevoia bloggerilor de a obtine si beneficii materiale din scris. La inceput mai mult am crezut eu si echipa ASUS in proiect, iar ulterior s-a activat si Claudia si a devenit omul orchestra care stie si coordoneaza aproape tot. Nu am spus tot, fiindca de semnarea contractelor si facturi ma ocup eu, dar asta inseamna cam cateva procente din timpul total.

Secretul nostru este: Claudia. Este un comunicator absolut senzational si nu cred ca exista in piata de PR autohtona macar inca un singur om care macar sa se apropie de abilitatile sale. Stiu, sunt subiectiv, dar tin sa iti ofer cateva argumente incontestabile: vorbeste si scrie perfect in limba romana, dar si in alte cinci limbi straine (engleza – a tradus ani de zile website-ul Ericsson, franceza – fosta olimpica, italiana – folosita zi de zi intr-un job anterior, iar pentru neogreaca si spaniola este si traducator autorizat) reprezinta baza in majoritatea proiectelor noastre de comunicare, nationale si internationale.

De diplomatia si abilitatile sale de comunicare nu cred ca are rost sa mai detaliem, fiindca probabil ne surprinde pe toti constant cu rabdarea si dedicatia in a rezolva orice mica sau mare problema a unui sponsor, partener sau blogger participant in competitia SuperBlog, pe grupul dedicat Facebook, pe email sau prin alte medii de comunicare.

11. De la an la an din ce am remarcat s-au schimbat cerintele in Superblog. Clienti mai exigenti, continut dublat de poze intrucat „o imagine face cat o mie de cuvinte”, mai nou si video. Care consideri ca sunt, din unghiul antreprenorului, momentele cheie in evolutia SuperBlog in cei 13 ani de cand se desfasoara aceasta competitie?

Online-ul a evoluat, iar SuperBlog a tinut pasul, cu bloggerii, cu sponsorii, cu piata de comunicare online in general. Cel mai dificil aspect al implicarii sponsorilor in competitie este jurizarea, fiindca intre criteriile de jurizare este si factorul subiectiv ce tine de multe ori de creativitate si originalitate, iar cei care pierd doresc ca sponsorul sa fie mereu obiectiv, in timp ce castigatorii apreciaza invariabil subiectivitatea juriilor.

Inca nu am primit contestatii de la castigatori, deci provocarea reala este sa le explici celor care nu au castigat de ce nu au convins la respective proba. Nu toti sponsorii isi permit luxul sa poata raspunda zecilor sau sutelor de bloggeri cu detalii privind jurizarea, dar uneori ne mai surprind juriile si le ofera tuturor feedback personalizat, iar in plus le fac si recomandari sau chiar prezentari, ori scriu articole ca sa ii ajute pe bloggeri sa scrie mai bine. Sincer, cati oameni iti ofera in aceasta lume un feedback real privind cum te-ai descurcat intr-un anume domeniu?

Automatizarea platformei super-blog.eu a fost un punct major, fiindca am simplificat astfel multe lucruri care initial le rezolvam in Excel. Cel mai important insa a fost si ramane ca oamenii au inteles ca lucrurile pe care le facem sunt transparente, iar cel mai bun din competitie castiga. Fara exceptii.

Superblog are si rol in educarea bloggerilor

Incepand cu acest an, vom sustine cu diverse cursuri si webinarii bloggerii din comunitate, ca sa isi creasca blogurile la urmatorul nivel, sa deprinda abilitati noi, sa investeasca in domeniul propriu, sa identifice un hosting bun, sa invete sa utilizeze diverse aplicatii de design, programare, analiza continut etc.

In acelasi timp, pentru prima data de cand organizam competitia, vom exclude din grupul de pe Facebook bloggerii care isi “varsa frustrarile” pe organizatori si partenerii competiei, mai ales daca nici macar nu participa activ in competitie. Eu voi prelua o parte din comunicarea de pe grup, iar Claudia se va ocupa mai mult de alte proiecte externe.

12. Am citit diverse articole in care se spune ca este foarte importanta familia si stabilitatea acasa pentru a te putea concentra ca antreprenor. Tu si Claudia sunteti si parteneri de business si de viata. Cum reusiti sa mentineti relatia voastra la un nivel placut stand atat de mult timp impreuna si avand atatea aspecte de negociat, mediat etc?

Ironia este ca pentru noi pandemia nu prea a adus multe schimbari in stilul de viata. Lucram deja de acasa de peste 10 ani, iar multi ne invidiau ca putem sa ne trezim la orice ora vrem noi. Acum, cand ne mai intalnim cu cei care isi doreau sa lucreze si ei de acasa au inteles cu adevarat ca ajungi sa muncesti mult mai intens cand totul se contorizeaza la rezultat, nu la timpul lucrat. De acasa muncesti mai mult si mai implicat, fara intreruperile de cafea, pauzele de tigari sau “intalnirile care puteau sa fie un email”…
Chiar daca poate sa para o viata monotona, avem totusi avantajul ca lucram in mai multe tari, iar in fiecare an calatorim cel putin 4 luni pe an, lucrand de la distanta. Altfel spus, cand iesim la pauza de masa sau se termina programul, cand suntem in alta tara, vizitam pe indelete orase noi, descoperind alti oameni, civilizatii si obiceiuri locale. Noi nu prea ne certam, fiindca Claudia e diplomatia in persoana, iar eu nu sunt genul ranchiunos. Intr-un final gasim mereu o solutie pentru orice situatie.

13. E o surpriza dar iti ofer ocazia Albert daca cumva sunt lucruri pe care nu i le-ai spus Claudiei in multi ani de relatie sa ii lasi acum scris pentru eternitate. 🙂 Imi plac provocarile si sa le si lansez 😊

Fondatori Superblog

Suntem impreuna de peste 20 de ani, dar au trecut ca 20 de zile. Ne-am cunoscut intr-un autobuz. Chiar am avut ocazia sa povestim cum ne-am cunoscut intr-un articol din revista Tabu si am facut si o sesiune foto cu fotograful Cosmin Bumbut, despre care eu nu stiam multe lucruri la vremea respectiva si il complimentam pe scarile autobuzului ca i-au iesit bine pozele…

Imi pare rau ca nu am inceput sa calatorim intens mult mai devreme, cum ii place ei, asa cum facem de vreo 10 ani, dar stiu ca vom recupera intens urmatorii 10 ani la acest capitol.

14. Am ajuns la intrebarea care sta pe buzele tuturor – suntem in 2022 deja si ce planuri aveti? Am auzit de un proiect cool cu Superblog – daca vrei sa detaliezi.

Spuneam mai devreme ca dorim ca membrii comunitatii SuperBlog sa aiba posibilitatea sa invete online mai mult, mai facil si sa devina mai buni prin cursuri si webinarii. Vom invita diversi specialisti sa ne invete, cu exemple practice, dar vom recruta si voluntari din cadrul comunitatii care sa prezinte cum au rezolvat ei probleme complicate ce tin de blogging.

Sunt inca multi bloggeri care nu au efectiv curajul sa intre in competitie, iar lor vrem sa ne adresam cum mijloace eficiente ca sa prinda curaj in propriile forte. Am vrea sa dezvoltam proiectul si in alte tari, precum Spania, dar in primul rand trebuie sa ne clarificam aspecte ce tin de legislatie, anumite aspecte privind piata lor media online, obiceiuri de informare si consum al oamenilor etc.

15. Un cuvant de incheiere

Cel mai important lucru in viata de antreprenor este sa-ti asumi deciziile si sa nu le amani, fiindca altfel cineva le va face inaintea ta si vei ajunge sa-ti regreti ezitarea. Chiar si daca gresesti, totul este o lectie si uneori inactivitatea se plateste cel mai scump.

De oamenii toxici este cel mai bine sa te feresti, pe cat este posibil, iar secretul nostru a fost ca mereu am ales sa lucram pentru si cu oameni care au stiut exact de ce au nevoie, iar astfel am putut livra rezultatele pe care le doreau.

Calatoria ta in “cautarea fericirii” se poate realiza si prin gestionarea unei afaceri proprii, dar nu este un drum usor, mai ales in Romania, unde provocarile legale, administrative, de infrastructura, ce tin de cutume si plati nu sunt deloc facile. Da, este o piata cu multe oportunitati, dar nu sunt neaparat facil de fructificat. Vei avea de rezolvat probleme foarte complicate si uneori vei avea impresia ca esti tu impotriva tuturor, dar orice problema se rezolva cu multa munca si un bun PR, mai ales online.
Multumesc pentru intrebari si timpul acordat!”

4 Comments

  1. Diana29 ianuarie 2022

    Super-fain și educativ!

    Răspunde
    1. oanahrp30 ianuarie 2022

      Da, intr adevar Dia

      Răspunde
  2. oanaroman9129 ianuarie 2022

    Inedit interviu. Mi-a plăcut mult!

    Răspunde
    1. oanahrp30 ianuarie 2022

      Da Albert e genial!

      Răspunde

Lasă un răspuns

Scroll to top
error: Content is protected !!