Iesirea din zona de confort intre mit si adevar

Citești in: 4 minute

Iesirea din zona de confort este unul dintre subiectele in trend pe retelele de socializare, pe Linkedin si cam in orice vocabular al unui coach, fie el profesionist sau nu.

De cele mai multe ori iesirea din zona de confort este tratata ca un act de a face lucruri cu care nu esti obisnuit, care nu iti sunt la indemana, pentru care trebuie sa depui efort.

Daca urmez firul rosu al curiozitatii, prima dintre intrebari ar fi – ce definim confort? Este confortul masurabil identic pentru toata lumea?

Iesirea din zona de confort are drept punct blocant mintea

Definitia confortului pare sa fie aceeasi si se asociaza cu lipsa stresului, cu prezenta familiaritatii, adica ceea ce te face sa te simti in siguranta.

Cea care decide ce este familiar si ce nu este mintea umana, iar metafora lui Jamie Lawrence, editor la HR zone, este extrem de potrivita in acest context.

Imagineaza-ti ca mintea ta este marea pe care se gasesc mai multe corabii – fiecare dintre ele fiind un gand, un sentiment sau o emotie.

Daca corabia nu are velele deschise pentru a putea fi impinsa de vant, atunci ea nu s-ar deplasa nicaieri. Cu alte cuvinte daca nu avem curajul de a actiona si de a dejuca planurile mintii, ramanem in aceeasi zona de confort.

Zona de confort – aria de actiune a fricii

A doua definitie a zonei de confort este legata de triggerul pentru care mintea blocheaza schimbarea si anume frica.

Frica de nou se plaseaza intr-o zona extrem de vasta, dar reperele ei sunt comportamentele pe care le manifestam – faptul ca ne lasam afectati de parerile celorlalti, gasim scuze pentru care nu ducem lucruri pana la capat, nu avem incredere in propriile forte.

Zona de confort – definita prin opozitie cu disconfortul

Daca nu stii cand ai iesit din zona de confort si ai nevoie de un reper, atunci disconfortul resimtit poate fi o dovada.

De exemplu joci tenis de cateva luni si ai deja experienta in anumite lovituri din spatele terenului, dar nu vii niciodata la fileu. De fiecare data cand esti fortat de miscarile adversarilor sa faci asta, simti un profund disconfort si vrei pe moment sa fi jucat la dublu si perechea ta sa stea la fileu.

Iesirea din zona de confort adica renuntarea la perfectionism

Dar a juca tenis este despre disciplina, despre puterea de a o lua de la capat zilnic cu aceeasi rutina si despre un grad ridicat de perfectionism. Veti spune ca perfectionismul este dovada ca am iesit din zona de confort.

Eu tind sa cred ca nu pentru ca un perfectionist va repeta de milioane de ori un lucru, in contextul mentionat acea lovitura in tenis pana cand va fi multumit, pana cand e „perfecta”, adica se duce pe imbunatatire si nu pe asumare de risc.

Prin urmare avem o oarecare definitie a starii de confort, impartasita de cei mai multi dintre noi – zero stres, perfectionism, zero sau riscuri minime, frica de nou si absenta disconfortului.

A doua intrebare ar fi:

De cat disconfort si de cat apetit pentru risc ai nevoie sa iesi din starea de confort?

Poate un experiment de genul celui despre care se povesteste in acest articol, adica o cina pe intuneric, destinata constientizarii disfunctiilor de vedere este suficient sa intelegi ca poti mai mult decat iti dicteaza mintea. Poate un moment crucial, delicat din viata sa fie acel restart de care ai nevoie.

Cumva nivelul de disconfort ar trebui sa fie proportional ca intensitate cu dorinta de schimbare, iar nivelul de siguranta sa fie invers proportional cu asumarea de riscuri.

Dificil sa facem asta, mai ales noi cei din generatia 80-90 crescuti in spiritul sigurantei, al jobului fix pentru toata viata, al loialitatii oferite in mod gratuit si nu pe baza unor comportamente.

Si totusi iesim din zona de confort sau ne largim aria de confort?

Dar daca iesirea din zona de confort nu este de fapt un salt, ci doar o extensie a propriei stari de bine?

Cand am citit prima data despre aceasta recadrare a confortului a fost wow pentru ca in mintea mea, apropo de ce scriam mai sus in legatura cu educatia, era ca iesirea este ceva dificil, presupune mult efort.

Treptat, adoptand obiceiuri mici care au inceput sa produca schimbari mari, cum se mentiona si in Atomic Habits, mi-am dat seama ca iesirea din starea de confort este despre pasi marunti, adica acel 1% cu care ne dorim sa ne imbunatatim si nu despre salturi.

Fiecare acțiune pe care o întreprinzi este un vot pentru tipul de persoană care dorești să devii. Nici o singură acțiune nu-ți va schimba credințele, dar pe măsură ce voturile se acumulează, la fel și dovezi ale noii tale identități.

James Clear – Atomic Habits

Iesirea din starea de confort este despre proces, despre calatoria constienta a mintii ca starea actuala nu o mai ajuta si are nevoie de alte repere, model de viata si de gandire. Nu avem o destinatie, ci un proces prin care ne formam noi obiceiuri.

Dacă dorim să formăm noi obiceiuri, ar trebui să le facem evidente, atractive, ușoare și satisfăcătoare.

Atomic habits

Iesirea din starea de confort este ca atunci cand citesti o carte la varste diferite, intriga ramane aceeasi, dar tu completezi povestea cu fiecare noua perspectiva pe care o ai datorita lecturii la un timp diferit.

In loc de incheiere despre iesirea din zona de confort

Iesirea din zona de confort nu se face de azi pe maine si cheia este de fapt constientizarea si disciplina rutinei pana devine obicei.

Pentru a iesi din zona de confort ai nevoie de context, de oamenii potriviti, caci nimic nu se face de unul singur:

Adulții nu înțeleg niciodată nimic de unii singuri și e o obositor pentru copii să le explice mereu și mereu cum stau lucrurile.

Micul Print, Antoine de Saint Exupery

A sta in confort nu este ceva rau cat timp putem evalua constient limitele confortului nostru, ba uneori aceasta stare de a ramane in confort ne poate fi benefica pe plan mental. Ne da o liniste si o stare de bine, de bucurie simpla provenita din lucruri mici. Nu tot timpul trebuie sa alergam dupa „succes” :

Acolo unde trăiești, oamenii cresc cinci mii de trandafiri într-o grădină…și cu toate astea nu găsesc ce caută…dar totuși ce caută poate fi găsit chiar și într-un singur trandafir…

Micul Print, Antoine de Saint Exupery

1 Comment

  1. […] simțim în largul nostru… uneori poate prea mult. De aceea se vorbește tot mai des despre ieșirea din zona de confort ca parte absolut necesară în procesul de dezvoltare personală. Și totuși, chiar așa să stea […]

    Răspunde

Lasă un răspuns

Scroll to top
error: Content is protected !!