Interviul – acea unica oportunitate in care visele, ambitiile si asteptarile tale legate de evolutia profesionala se intalnesc cu asteptarile posibilului tau angajator. Ai asteptat momentul acesta si ai deja multe emotii, cu atât mai intense daca a trecut ceva timp de cand nu ti-ai mai schimbat jobul sau ai trecut de 45 si deja te simti stigmatizat. Iti propun sa iei in calcul si recomandarile despre 10 lucruri pe care sa nu le faci la un interviu.
Ti se vor parea de bun simt si cunoscute multe dintre ele, dar plusul articolului va fi sa explice si de ce, prin prisma unui recrutor, nu doar sa te restrictioneze.
Acum, din cauza pandemiei, cam 75% dintre interviuri sunt online, asa ca recomandarile sunt indreptate mai ales spre aceasta directie. Sa incepem!
1. Primul din cele 10 lucruri pe care sa nu le faci la un interviu – Sa nu iti lasi camera video pornita
O discutie implica respect si contact vizual indiferent de context. Atat recrutorul, cat si candidatul trebuie sa tina camera pornita. In cazul in care candidatul invoca, cum mi s-a intamplat in trecut, argumente de tipul – „am o migrena”, „dimineata am o fata total neplacuta pentru interviuri”, „ma simt mai timorat”, va porni cu stangul interviul.
Atitudinea este interpretata sub diferite forme – acest candidat nu are incredere in competentele sale si prefera sa nu se arate nici macar la fata sau acest candidat are ceva de ascuns sau nu are suficient de bun simt incat sa poarte o conversatie fata in fata, fie ea chiar si online. Daca ai conexiunea slaba la internet, intri totusi, dai buna dimineata, explici si da e cu totul altceva decat sa mentionezi din start ca nu poti porni camera video.
2. Sa intarzii fara sa anunti acest lucru
Chiar daca e o discutie online, sa te prezinti dupa 5-15 minute fara sa fi anuntat inainte creeaza deja o prima impresie negativa, mai ales daca in fata ta este un om extrem de strict cu privire la deadline-uri. Plus ca un recrutor se intreaba si pe termen mai lung – daca nici macar la un interviu nu se prezinta la timp, oare ce o sa faca la job? La cat o sa inceapa activitatea?
3. Sa folosesti un ton /limbaj nepotrivit contextului
Mi s-a intamplat sa dau peste candidati, mai ales in domeniul medical care mi-au povestit detalii despre viata personala, inclusiv aventuri cu colegi din spital.
Sau candidati care, vazand ca sunt mai tanara, pe baza prejudecatii de varsta, foloseau un ton fie autoritar, fie „implorand mila”. Niciuna dintre situatii nu este deloc favorabila candidatului pentru ca se pierde din valoarea profesionala. Poti avea experienta de zeci de ani daca pozitionarea in discutia cu recrutorul incalca limitele profesionale sau este dezechilibrata – unul aparent superior si altul aparent inferior, clar risti sa nu mergi mai departe. Esti la interviu pentru ca meriti sa fii acolo si sa discuti strict despre tine si meritele tale in job.
4. Sa exprimi pareri negative fara sa vii cu exemple
Nu iti voi spune despre ideea sa nu iti vorbesti de rau seful la interviu. Eu personal o consider depasita pentru ca cel mai des angajatii pleaca pentru bani mai multi, pentru ca au o relatie dificila cu seful sau alti colegi ori pentru ca simt ca munca lor nu are niciun sens, nu progreseaza.
Dar iti voi spune ca din cele 10 lucruri pe care sa nu le faci la un interviu sa nu vii cu exemple este cat se poate de nefavorabil pentru tine.
Sa iti dau un exemplu concret. „Seful meu este arogant si ignorant” versus „seful meu ma face sa ma simt neimportant in firma pentru ca nu imi da feedback pe ceea ce fac. Am pregatit raportul X, l-am intrebat ce parere are si nu mi-a raspuns nimic nici macar dupa o saptamana de cand l-am trimis”.
Plasand intr-un context informatia, dai posibilitatea recrutorului sa evalueze daca ai putea avea dreptate versus risti sa ti se puna o eticheta, asa cum l-ai catalogat si tu pe seful tau.
5. Sa sari de la o experienta de lucru la alta fara sa explici perioada, ce rol aveai – unul dintre cele mai importante din cele 10 lucruri pe care sa nu le faci la un interviu
Cand tineam interviuri eu nu mergeam pe o structura, ci preferam sa las persoana din fata mea sa se desfasoare si asta pentru ca imi doream sa fie o experienta placuta de ambele parti.
Am avut insa si surprize mai putin placute cand anumiti candidati imi povesteau asa dezorganizat despre ce au facut la firma x de trebuia sa intreb eu – la ce firma erati, cand se intampla asta, ce rol aveati?
Recrutorul nu este un jurnalist cu rol de reconstituire a faptelor, de aceea cand aveti nevoie sa explicati aspecte din experienta profesionala, oferiti contextul – „in anul X cand lucram la compania Y aveam rolul Z. In acest rol mi-am dezvoltat competenta respectiva. Realizarile mele gratie competentei au fost… „
6. Sa oferi informatii confidentiale de la jobul actual
Sunt roluri care cer confidentialitate maxima de exemplu cele din zona de compensatii si beneficii. Este posibil sa primesti intrebari unde tentatia este sa dai din casa. Nu iti recomand sa faci asta, cu atât mai mult de la jobul actual, pentru ca recrutorul va considera ca vei proceda la fel si in cazul angajarii la firma respectiva si te va respinge pe motiv ca nu esti de incredere.
7. Sa vorbesti vag fara exemple concrete in lista din cele 10 lucruri pe care sa nu le faci la un interviu
Le fel de neplacute ca exemplele negative fara argumentare sunt si cuvintele goale, neexemplificate. Pana si studentii au stagii de practica, gasesc ce sa spuna din experienta lor in facultate.
Sa vorbesti despre ce bun content writer esti fara sa vii cu un exemplu de articol pe care l ai scris, ca a generat n vizualizari sau sa faci software development si sa spui da am dezvoltat cateva aplicatii fara sa dai macar un exemplu despre aplicatiile respective este calea spre esec. Da stiu ca veti zice ca oricum recrutorii nu inteleg chestii tehnice, dar rolul celui care vorbeste este sa incerce sa se faca inteles, indiferent daca vorbeste cu doamna menajera, cu recrutorul sau cu CEO-ul companiei.
8. Sa nu spui salariul sau macar un range salarial
Ideea salariului este vehiculata mult mai devreme acum, chiar dintr o prima discutie telefonica. Evitam si eu sa spun cu pretextul ca sigur daca cer prea mult ma vor respinge pana cand m-a luat deoparte un recrutor care m a placut si mi-a zis: „Daca nu iti cunosti propria valoare, cine sa ti o stie?” De fapt se referea la doua aspecte – componenta salariul din piata si cat crezi tu ca meriti.
9. Sa nu pui intrebari recrutorului
La sfarsit cam toti recrutorii doresc sa stie daca ai intrebari. Profita de sansa unica si intreaba tot ce iti e neclar legat de rol, de echipa. Sa nu intrebi nimic va lasa impresia ca esti dezinteresat.
10. Sa nu ai o imbracaminte adecvata macar in partea de sus a ecranului conteaza in cele 10 lucruri pe care sa nu le faci la un interviu
Am lasat la urma recomandarea pentru ca m-a amuzat o postare pe LinkedIn si am zis sa o impartasesc si cu voi. Sunt toti oameni din boardul unei companii, dar respecta protocolul in partea superioara 😊
10+ Atitudinea este totul!
Minciunile se invata si de o parte si de alta in sensul ca atat recrutorul poate alege sa nu ii spuna candidatului un dezavantaj cheie al jobului, cat si acesta din urma sa isi infrumuseteze cvul si speech-ul cu ce nu a facut, dar care e beneficiul unei astfel de relatii pe termen lung?
Abilitatile tehnice se invata si recrutorul nu se afla in fata candidatului sa detalieze foarte mult partea tehnica a jobului, ci sa evalueze atitudinea, caci atitudinea este totul! Daca ai un mindset orientat spre crestere, daca iti doresti sa devii pe zi ce trece tot mai bun in ce faci, daca stii sa lucrezi in echipa, daca stii sa te adaptezi schimbarilor, toate cele mentionate sunt KPI de atitudine!
Tu ce atitudine alegi azi?