Increderea este moneda cea mai valoroasa a unei organizatii

Citești in: 3 minute

Un articol de la Harvard Business Review puncteaza despre incredere ca este una dintre formele esentiale de capital pe care un lider le are la dispozitie. De asemenea Charles H Green, autorul bestseller-ului Trusted Advisor mentiona ca e nevoie de 2 persoane pentru a „dansa tango-ul increderii – cel care risca („the trustor”) si cel in care se pune increderea („trustee”), iar fiecare trebuie sa isi joace rolul”. Roger Staubach, celebrul jucator american de fotbal profesionist, amintea ca „daca nu exista incredere in interiorul companiei, nu o poti transfera nici clientilor.” Altfel spus increderea este moneda cea mai valoroasa a unei organizatii.

Tot acest preambul despre incredere are legatura cu intoarcerea la birou, caci daca ne luam dupa studiul celor de la Genesis Property, efectuat e adevarat pe un esantion limitat la doar 1073 de persoane, aproape 45% dintre angajaţi lucrează doar de la birou, in timp ce 30% merg la sediu când au nevoie să interacţioneze cu colegii sau simt nevoia să socializeze. De aici ar rezulta ca 25% merg in sistem hibrid.

Intrebarea este – au angajatorii suficienta incredere, chiar si dupa doi ani de cand telemunca a fost implementata in majoritatea firmelor, sa isi lase in continuare angajatii sa lucreze de acasa?

Tind sa cred ca nu si a doua intrebare este daca motivul are legatura cu nivelul de productivitate. Un studiu rulat de Standford pe 16000 de angajati a constatat ca dupa 9 luni de lucru de acasa, productivitatea a crescut cu 13%. Un alt sondaj, rulat de PWC mentioneaza ca 60% dintre respondenti considera ca organizaţia lor a avut rezultate mai bune faţă de obiectivele de performanţă şi de productivitate ale angajaţilor, stabilite în ultimele 12 luni, şi doar 4% au avut performanţe semnificativ mai slabe.

Daca studiile demonstreaza ca angajatii au fost mai productivi, care este argumentul lucrului doar de la birou si nu intr-un sistem hibrid? Sa fie lipsa de informare din partea leadershipului acelor companii sau pur si simplu lipsa de incredere? O intrebare esentiala, cum bine se zice in acest articol: „Este increderea de sus in jos acordata „for life” sau „just for crisis”?

Mergand mai departe, din perspectiva angajatilor, acestia considera ca cei care vin la birou versus cei care nu vin sunt mai bine vazuti de sefi, au sanse mai mari de a urca pe scara ierarhica in cariera: „Mai mult de patru din 10 executivi au menţionat că posibilele inegalităţi între angajaţii care lucrează remote şi cei care lucrează de la birou reprezintă principala lor îngrijorare referitoare la companie, potrivit unui studiu al Future Forum, organizat în rândul a mai mult de 10.000 de angajaţi white-collar (2-3% dintre respondenţi erau directori generali).” Articolul integral este aici.

Ce imi spune mie toate sursele citate este ca ne confruntam cu o lipsa de incredere din ambele sensuri – managerii se considera indreptatiti, odata cu anularea restrictiilor, sa ceara anagajatilor sa vina la birou si angajatii considera ca cei care vor veni vor fi avantajati. Sistemul hibrid apare pentru ca exista nevoia de socializare, de inchegare a echipelor mai ales acolo unde s-au facut angajari mai ales in perioada pandemiei sau din nevoia de control, din lipsa de incredere?

Datele mai spun ceva – ca orice organizatie culege acum roadele a ceea ce a facut sau rau in privinta propriilor angajati. Daca a avut grija ca mediul de lucru sa fie unul transparent, bazat pe incredere intre manageri si angajati, daca angajatii au considerat ca muncesc cu sens, ca sunt apreciati si recompensati, decizia de reintoarcere la birou vine pe un fond de socializare, de integrare si comunicare.

Daca dimpotriva, mediul de lucru era unul toxic si inainte de Pandemie, orice decizie privind intoarcerea la birou va fi perceputa drept un instrument de micro-management, de control din partea sefului, care stie el bine ca „piata muncii si-a revenit odata cu incetarea Pandemiei si alti 7 asteapta la usa pentru un job”.

Increderea este moneda cea mai valoroasa a unei organizatii, iar Pandemia a fost testul suprem al acesteia.

Inchei cu acest exercitiu simpatic dintr-un teambuilding:

Lasă un răspuns

Scroll to top
error: Content is protected !!