Supraevaluarea liderilor este ceva des intalnit in presa, mai ales in cea de peste hotare. O simpla cautare a sintagmei calitatile unui lider genereaza fara nicio exagerare 400 de milioane de rezultate pe Google si cele mai des intalnite calitati sunt integritatea, viziunea pe termen lung, abilitatile de comunicare, focus pe dezvoltarea celorlalti, stie sa delege sarcini. Din punctul meu de vedere se creeaza o supraevaluare a liderilor, pentru ca, exceptand viziunea pe termen lung si delegarea, toate celelalte calitati sunt sau ar trebui sa fie din pachetul standard pentru toti oamenii, cu atat mai mult pentru cei care lucreaza in echipa.
Supraevaluarea liderilor nu face altceva decat sa creeze o presiune suplimentara, sa ii puna pe piedestal pe acei oameni, uitand de fapt, cum bine zice Steve Jobs, ca „marile realizari in business nu vin de la o singura persoana. Ele sunt rezultatul muncii de echipa”.
Putem lua ca exemplu pe Elon Musk, omul momentului dupa ce a achizitionat platforma Twitter pentru 44 de miliarde de dolari. Daca luam in calcul toate acele calitati pe care sa le bifeze ca lider, cu siguranta ca nu l-am incadra la categoria lider sau nu unul de succes. Sarah Jackson a scris un articol foarte interesant despre stilul lui de leadership ( pe care il puteti citi aici), in care a punctat ca „te impinge sa iti depasesti limitele, dar in acelasi timp nu are suficienta incredere incat sa delege, tine oamenii mereu sub presiune pentru ca asa se slefuiesc diamantele si are crize de furie in fata angajatilor”.
Cu siguranta nu asta ar fi imaginea despre ceea ce numim lider si totusi Elon Musk este fondatorul companiei aerospatiale SpaceX, a deschis viitorul masinilor electrice prin intermediul Tesla, a infiintat The Boring Company, o companie de construcții în infrastructură și tunele concentrată pe tunelele optimizate pentru mașini electrice, dar și capsulele Hyperloop. De asemenea a infiintat Neuralink, o companie neurotehnologica care are drept scop dezvoltarea interfatei creier-computer, dar și tratarea afecțiunilor neurologice.
Faptul ca bifeaza la maxim capitolul viziune, dar nu si pe cel de ascultare activa sau delegare nu il face mai putin lider. Intervine aici discutia despre teoriile leadershipului si careia ii acordam prioritate. Punem pe primul loc teoria leadershipului de contingenta, potrivit careia leadershipul eficient este despre a gasi balanta intre nevoi, context si comportament sau mergem pe teoria leadershipului tranzactional, potrivit careia leadershipul se exercita prin prisma recompenselor si pedepselor, cu rol de motivare al oamenilor.
Sau punem eticheta liderul este innascut si „nu dezvoltat pe parcurs”, teorie care l-ar plasa pe Elon drept un veritabil lider, caci are inteligenta, creativitatea si increderea de sine la cote maxime. As spune ca supraevaluarea liderilor provine nu dintr-un set de calitati, care i-ar face mai speciali, ci mai degraba din acel spirit de „do-er”. Il urmezi pentru ca el este primul care preia initiativa, care face ceva. Si tot el va fi primul care, a doua oara pus in fata aceluiasi tip de situatie, va face lucrurile diferit. Cu alte cuvinte initiativa si viteza de adaptare sunt cele care diferentiaza un lider de orice alta persoana.
Suntem prea des prinsi in capcana fricii ca sa mai incercam o perspectiva noua, un mod nou de a face lucrurile sau prea putin preocupati sa mai schimbam lumea. Liderii sunt de fapt copii ce inca viseaza si nu si-au descoperit credintele limitative. Imi amintesc de un loc de joaca in care erau circa 7 copilasi si unul dintre ei voia sa construiasca cu ajutorul celorlalti un castel din cuburi. S-a uitat la fiecare dintre cei 6 si apoi le-a zis ferm, cu siguranta in voce: Urmati-ma! Vom face un castel nemaipomenit, va promit! Ceilalti copii au stat in expectativa pana cand baietelul a luat primul cub si a inceput sa construiasca! In curand si ceilalti l-au urmat! Sa fi fost siguranta din vocea lui, puterea exemplului, capacitatea de a influenta? Cert este ca au reusit impreuna!
Inchei scurta mea prelegere despre supraevaluarea liderilor cu doua citate care mi-au placut tare mult:
„Liderul este acea persoană care reușește să scoată simplitate din dezordine, armonie din dezbinare și oportunitate din dificultate”.
Albert Einstein
„Dacă vrei să construiești ceva măreț, concentrează-te pe schimbarea pe care vrei s-o faci în lume.”
Mark Zuckerberg
Sa fim lideri!
Ps: vazut video la Mihaela Muresan, mi am, zis ca e prea fain ca sa nu fie integrat in articol:
Poza de aici