Daca nu avem vreo problema cu dezvoltarea limbajului, cu totii comunicam. Ne folosim de cuvinte, de gesturi sa transmitem ceea ce ne dorim, dar nu intotdeauna sintaxa emitator-mesaj-receptor functioneaza cum trebuie. De multe ori apar diverse interferente de la ce am vrut sa spun la ce am transmis efectiv, de la ce mesaj a primit celalalt la cum l-a interpretat, de la contextul in care a fost spus pana la tonul folosit. Bazandu-ma pe doua carti pe care le-am descoperit de curand, iti propun cateva exercitii pentru imbunatatirea comunicarii.
Constientizarea diferentelor – primul pas pentru imbunatatirea comunicarii
Poti trece direct la exercitii pentru imbunatatirea comunicarii dar nu o sa le faci pana nu constientizezi ca subiectul te priveste si pe tine. Constientizarea poate veni dintr-un exercitiu simplu ca acesta. Priveste imaginea si spune ce vezi:
Poti sa vezi o tabla de sah sau poti vedea un castel, oricare dintre variante este corecta. Nu este doar una dintre picturile tip iluzie optica a lui Robert Gonsalves, ci o modalitate de a constientiza ca acelasi lucru poate fi privit diferit de doua persoane.
Exersarea intrebarilor de clarificare si utilizarea tehnicii reformularilor
De multe ori plecam de la premisa gresita ca celalalt a inteles ce am vrut sa transmitem si descoperim doar in cadrul unei activitati comune ca asteptarile au fost inselate. Cel mai simplu este sa dam vina pe celalalt, dar nu rezolvam nimic, mai degraba contribuim la deteriorarea unei relatii. In locul unei astfel de atitudini, putem opta pentru doua exercitii pentru imbunatatirea comunicarii:
- Fomularea intrebarilor de clarificare
Un exemplu concret este:
„Nu ma simt valorizat la job”.
Intrebare de clarificare 1: Ce gest sau vorba te-ar face sa te simti valorizat?
Intrebare de clarificare 2: Cine este persoana de la care ai nevoie sa primesti aceste gesturi, vorbe, actiuni etc pentru a simti ca esti valorizat?
Intrebare de clarificare 3: Ce te impiedica pe tine sa fii mai asertiv in satisfacerea nevoii de apreciere?
Citeste si: Creativitatea si abilitatile oratorice ale leaderului se invata!
2. Reformuleaza enuntul persoanei pentru a fi sigur ca ai inteles corect
Din enunturile de mai jos, pe care l-ati alege?
Cel corect este „b” pentru ca reformularea nu este despre a trage concluzii sau despre a face presupuneri, nu este despre a generaliza. A reformula inseamna a folosi propriile cuvinte dar avand in final intelesul dat de interlocutor pentru a fi siguri ca avem aceeasi intelegere.
Cat de bine ii asculti pe ceilalti? Esti un ascultator activ sau doar te prefaci ca asculti?
In cartea Asculta, D’ale Carnegie demonstreaza cat de usor ne putem insela cu privire la ideea ascultarii active. De cele mai multe ori ascultam fie pentru a da un raspuns, fie pentru a invata, fie ne prefacem ca ascultam dar gandurile ne zboara la alte aspecte din propriile vieti. Un test de autoevaluare a capacitatii de ascultare il puteti gasi pe acest site.
Cuplul de emotii – tu esti ok, eu sunt ok
Orice mesaj are un grad de incarcare emotionala, chiar si atunci cand nu vorbim despre starile noastre si unul dintre cele mai bune exercitii pentru imbunatatirea comunicarii este cel de intelegere a modului in care il facem pe celalalt sa se simta sau cum ne raportam noi din punct de vedere emotional la emotia celuilalt. Mai pe scurt pozitionarea emotiilor a doua persoane in momentul discutiei.
Luati ca exemplu discutia de mai jos si incercati sa vedeti cum se simte fiecare dintre interlocutori:
Cel mai probabil Bogdan este not OK si il vede pe Mihai OK sau altfel spus se proiecteaza din punct de vedere emotional intr-o pozitie de victima si isi vede prietenii mai bine decat pe el insusi.
Daca si Mihai ar fi avut acelasi mod de a se raporta, cel mai probabil intrebarea daca il poate ajuta cu ceva s-ar fi transformat intr-o pozitionare emotionala de asemenea negativa: „Nu este vina mea ca nu stii sa faci lucrurile sa mearga. Stii doar proverbul cum iti asterni asa dormi”.
Comunicarea este asadar despre un cumul de factori si cine o asaza la nivel de arta, are perfecta dreptate pentru ca jonglam cu cuvinte, cu sensuri si mai ales cu emotii.
In incheiere va las cu un video funny pentru ca marile adevaruri se spun cel mai bine in gluma:
[…] primit feedback ca articolul exercitii pentru imbunatatirea comunicarii este usor de implementat si cu rezultate rapide, asa ca mi-am propus sa continui seria cu exercitii […]
[…] putem alege drept KPI un anumit prag / nota la test dupa dobandirea acelui skill, de exemplu cel de comunicare. In practica putem dupa o anumita perioada sa cerem feedback colegilor, managerului daca au […]