Dupa o lunga perioada in care am avut nevoie de un diagnostic la o problema de sanatate, iata ca l-am primit in sfarsit si macar acum pot sa ma concentrez pe ceea ce am neglijat, in speta blogul de HR. Azi voi scrie despre 5 bias-uri de gandire.
Am descoperit importanta celor celor 5 bias-uri de gandire datorita unui curs de statistica si mi-am dat seama cat de usor poate fi manipulata mintea umana, cat de usor e sa arunci niste ipoteze bune la gunoi sau din contra sa creezi unele gresite.
Citeste si interviul cu Sorin Faur – subiecte le de HR stau pe masa CEO-ului
5 Bias-uri de gandire – Bias-ul de confirmare
Bias-ul de confirmare este eroarea de gandire in care cauti indicii, argumente si informatii care sa justifice ipotezele sau credintele preexistente. Un exemplu in acest sens este plecarea din motive financiare. Este posibil in cazul in care eu cred din start ca oamenii cu peste 1 an vechime pleaca din motive financiare, sa ma uit pe cifre doar la zona salariala, ignorand de exemplu si alti factori care ar putea contribui de exemplu relatia cu managerul sau activitatea desfasurata. Un alt exemplu ar fi legat de implementarea unui tool nou si sa lansam un chestionar de satisfactie in care sa avem doar afirmatii pozitive despre acel tool. In loc sa intrebam ce parere ai despre tool, sa formulam observatii precum Tool-ul este usor de folosit, noul tool imi rezolva rapid problemele, ca si cum angajatii trebuie doar sa confirme asa numitele efecte benefice.
5 Bias-uri de gandire – Bias doi – de focalizare sau ancorare
Bias-ul de focalizare este atunci cand ne concentram pe o informatie initiala atat de mult incat orice alte argumente aduse dupa nu ar contracara puterea primei impresii. Un exemplu relevant in acest sens este legat de perioada reducerilor. Mergi in magazin si vezi pretul initial taiat cu rosu si noul pret langa si daca ti se mai spune ca mai sunt doar 2 bucati, e clar ca efectul de ancorare va actiona asupra ta desi nici noul pret nu e o reducere semnificativa. Din perspectiva proceselor de HR efectul de ancorare ar putea fi legat de procesul evaluarii. Ai vazut un coleg care a excelat la capitolul prezentare si cel care urmeaza dupa ti se va parea mult mai slab, mai ales daca nu are cursivitatea celui dintai.
5 Bias-uri de gandire – Bias trei – de participare
Acesta spune ca din punct de vedere statistic esantion, adica populatia care a completat un chestionar sa zicem este diferita, nu reprezinta parerea intregii populatii. Din punct de vedere statistic una dintre regulile de aur este representativitatea esantionului cu alte cuvinte rezultatul la un test al unui esantion sa reflecte parerea intregii populatii. Un exemplu ar fi administrarea unui chestionar privind volumul de munca, eventual si intr-o perioada de inchidere de an financiar. Intr-un astfel de context este posibil ca oamenii din departamentul financiar, managerii sa nu raspunda tocmai pentru ca sunt extrem de incarcati si sa participe doar cei cu un nivel ierarhic mai jos, cu un workload mai mic. Nu va fi o concluzie potrivita la nivel de companie ca nu avem workload sau este la un nivel optim din moment ce nu au participat fix oamenii cu volumul de munca cel mai ridicat.
Bias-ul de Groupthink sau eroarea grupului
Eroarea de gandire aici consta in puterea oferita grupului, adica 4 oameni la o masa pot lua o decizie neaparat mai buna decat daca fiecare ar veni cu o solutie gandita individual. Eroarea e cu atât mai intalnita cu cât membrii grupului sunt mai similari intre ei ca personalitati, valori si apare X, „oaia neagra” care vine cu o propunere total diferita. Cel mai probabil oricat de justificata va fi, propunerea lui X va fi respinsa de „puterea” grupului.
Bias-ul de aprobare a informatiilor contradictorii
Este o eroare de gandire datorata mai degraba temerilor de a fi judecati. Un exemplu ar fi un chestionar de engagement in care primesti intrebari oarecum contradictorii si tu le accepti pe ambele. „Managerul ma incurajeaza sa vin cu initiative noi” si ulterior „Nu ma simt confortabil sa intreprind actiuni noi pentru ca sanctiunile sunt mai mari decat recompensele”. Este posibil ca din teama de a nu afla Managerul parerea despre acesta, sa dai un raspuns contradictoriu in cadrul chestionarului respectiv.
Un articol interesant despre cum apar aceste erori de gandire puteti descoperi si aici.
Imaginea de fundal este de pe acest site.