Educatia financiara si inteligenta artificiala – abilitati cheie pentru viitor

Citești in: 5 minute

În cadrul rubricii de pe blog #interviudecolectie am avut deosebita placere de a-l cunoaște pe Sorin Scorțan, investitor, pasionat de investiții pasive la bursă si care contribuie semnificativ la educatia financiara prin rezumatele cărților din acest domeniu, pe grupul Stiinta Banilor.

Lucrează în IT de mulți ani intr-o poziție de top și se pricepe sa explice noțiuni financiare complexe intr-un limbaj accesibil chiar și celor care nu au noțiuni despre investiții, piețe financiare samd. Și ceea ce apreciez la el sunt modestia, perspectiva de ansamblu asupra lucrurilor și conștiinciozitatea cu care se ocupa de activitatea pe grupul Stiinta banilor.

Va invit sa îl descoperiți pe Sorin intr-un nou interviu de colecție în care am atins subiecte importante pentru viitor, precum educația financiara si posibilități de investitii pentru un incepator, inteligenta artificiala si impactul în piata muncii:

1. Inteligenta Artificiala este unul dintre subiectele intens dezbătute. Care este perspectiva ta, ținând cont de experienta bogata în Project management, despre modul cum va reconfigura inteligenta artificiala piața de IT si nu numai?

Inteligenta Artificială va avea un rol determinant în schimbările care vor avea loc în anii următori pe piața muncii. Cred că în prima fază va conduce la reducerea unui număr de posturi unde automatizarea se poate integra mai ușor în procesele de lucru (de exemplu call centere, activități de testare, verificare și validare), apoi va influența și modul de lucru al unor roluri mai specializate, inclusiv pe partea de dezvoltare software, project management sau product management.

În mod clar va trebui să ne adaptăm și să integrăm aplicații de inteligentă artificială în modul curent de lucru la toate nivelurile. Cine nu se va adapta la noua realitate, va rămâne în urmă și va fi înlocuit de alții care se vor adapta, așa cum a fost și în cazul introducerii calculatoarelor în spațiul de lucru în anii 80 sau 90 ai secolului trecut.

2. În aceeași nota, sunt empatia și gândirea critica singurele atuuri ale oamenilor în raport cu robotii?

Deocamdată așa se pare, partea creativă și interacțiunea umană fiind două atuuri ale oamenilor, dar nu știm ce ne rezervă viitorul, astfel încât nu ar fi exclus să ajungem să ne obișnuim să interacționăm cu variante AI ale noastre (avataruri sau holograme).

3. Dacă ar fi sa schimbi ceva în piata de IT, în companiile care fac angajări care ar fi top trei schimbări sau îmbunătățiri pe care le-ai propune?

Companiile de IT au mari dificultăți de a găsi suficienți oameni pregătiți pentru cerințele proiectelor sau produselor pe care le implementează.

O măsură importantă ar fi demararea sau continuarea colaborării cu sistemul universitar, pentru cursuri, mastere si seminarii specializate, inclusiv prin prezentarea nevoilor în materie de inteligență artificială.

O altă măsură importantă a companiilor ar fi demararea unor cursuri interne de formare a angajaților în domeniul utilizării aplicațiilor de inteligență artificială în activitățile curente de la toate nivelurile.

O altă măsură necesară ar fi crearea de posturi specializate pe inteligența artificială și crearea unui grup de lucru sau filieră internă de oameni specializați, capabili să elaboreze procese și proceduri interne pentru transformarea companiilor și adaptarea la noua realitate care ne va aștepta în viitor.

4. Cum vezi tu rolul resurselor umane în companie și ce ti-ar plăcea sa vezi mai des din partea unui astfel de departament?

Nu sunt specialist în resurse umane pentru a da sfaturi celor care lucrează în acest domeniu. Probabil că o monitorizare mai atentă a cerințelor de formare și dezvoltare profesională a diverselor departamente ar fi o activitate care se poate îmbunătăți, inclusiv folosind aplicații de inteligență artificială.

5. Dintr-un unghi macro, dacă ne-am proiecta 15-20 ani mai târziu, ce crezi ca se va întâmpla din punct de vedere financiar, al locurilor de munca?

Este probabil ca în prima fază șomajul pe anumite poziții sau chiar sectoare economice va crește, dar o dată cu adaptarea companiilor și a formărilor profesionale și universitare orientate către inteligența artificială, vor apărea poziții și roluri noi, care vor absorbi parțial din forța de muncă disponibilizată anterior.

6. Unde se plasează România din perspectiva ta la capitolul educației financiare fata de acum 10-15 ani și care sunt principalele puncte de îmbunătățit?

Cred că românii au mai avansat în domeniul educației financiare, poate nu în ritmul în care unii dintre noi ne doream.

Nu am mai văzut un clasament al nivelului de educație financiară din 2014, când ne clasam pe ultimele locuri în Europa.

Însă totuși au apărut mai multe resurse de învățare (cursuri, articole, bloguri, cărți, canale Youtube, comunități de investitori), de asemenea tehnologia a avansat puternic și acum este mult mai simplu să ne deschidem conturi online la brokeri din Romania sau străinătate și să începem să investim la bursă. S-au adăugat și cursuri de educație financiară în gimnaziu, sper ca toate acestea să ridice nivelul de educație financiară din România în următorii ani.

7. Care sunt top 5 reguli sau principii de aur de urmat pentru a avea un echilibru financiar-personal? (Sacrificam timp pentru a câștiga bani și putini dintre noi, mai ales dacă nu avem o educație financiara, reușesc sa mențină un echilibru, as zice ca stiinta banilor nu este la indemana tuturor)

Echilibrul financiar personal presupune să putem să ne acoperim cel puțin cheltuielile curente din venituri și să nu apelăm la credite de consum pentru acestea.

De aceea, prima condiție pentru a putea economisi și investi este venitul activ (obținut din salariu sau activități antreprenoriale), creșterea lui în timp mai rapidă decât creșterea cheltuielilor.

După ce acest obiectiv este realizat, putem să ne monitorizăm cheltuielile curente și să încercăm să economisim un procent din venituri, ideal minim 10-15%, pentru crearea unui fond de urgență de câteva mii de lei și a unui fond de siguranță de minim 3-6 luni de cheltuieli de bază, pentru situația nedorită a scăderii temporare a venitului activ sau pentru cheltuieli neprevăzute.

Pe măsură ce ne creștem în continuare veniturile, putem să ne propunem să investim o parte din economii, prin diverse instrumente, de exemplu fonduri mutuale cumpărate de la bancă, ETF-uri (fonduri de investiții tranzacționate la bursă) cumpărate de la un broker autorizat, titluri de stat (utile pentru fondul de siguranță), eventual acțiuni individuale de la companii mari și consacrate. Dacă avem un credit ipotecar ne putem gândi cum putem să rambursăm anticipat din sumele rămase.

Dacă sumele disponibile pentru investiții sunt mai mari, putem să diversificăm și prin investiții imobiliare.

8. Care sunt cele mai sigure dar și cele mai profitabile surse de investiții?

Cele mai sigure surse de investiții sunt titlurile de stat și depozitele bancare, dar ele au randamente scăzute, de multe ori sub nivelul inflației.

Cele mai profitabile investiții și care depășesc inflația pe termen lung sunt investițiile în instrumente pe acțiuni sau investițiile imobiliare, dar acestea sunt și mai riscante (au volatilitate mare a prețului) și necesită cunoștințe mai mari pentru a le gestiona pe termen lung.

9. Pornind de la premisa unui investitor începător, care are o anumita suma consistenta de investit, la ce trebuie să fie atent astfel incat sa nu piardă banii sau măcar sa își minimizeze riscurile?

Ar trebui mai întâi să se documenteze, să studieze diverse instrumente și strategii de investiții, prin cursuri, webinare, cărți, pentru a-și da seama ce portofoliu și ce strategie i s-ar potrivi mai bine, în funcție de toleranța sa la volatilitatea instrumentelor (profilul de risc) și al obiectivului de investiții, pentru care ar fi util să își creeze în prealabil un plan de investiții.

Apoi ar urma firesc crearea unui portofoliu și începerea propriu-zisă a investițiilor, treptat, cu suma inițială împărțită în câteva tranșe, pe baza planului și a strategiei stabilite anterior.

10. Care sunt planurile de viitor legate de educația financiara îndeosebi pe social media?

În ultimii ani am postat zeci de rezumate de cărți de educație financiară și investiții pe diverse grupuri de Facebook, publice sau private. Voi continua cu această activitate, în limita timpului meu disponibil, pentru a ajuta acele comunități la creșterea nivelului de educație financiară.

Pe Sorin il puteti urmari si in cadrul evenimentului Stiinta banilor & Prieteni, desfășurat în perioada 31 mai -2 iunie alături de alți profesioniști din domeniul financiar și nu numai.

1 Comment

  1. […] ChatGPT este tool-ul open source de inteligență artificială care îți deschide o nouă era a învățării. Pot părea vorbe mari dafr, pentru un om care a avut telefon la 14 ani, care a jucat jocuri pe discheta și a avut primul calculator la 17 ani, este ceva wow. Curiozitatea mea este din ce în ce mai mare pe acest subiect, de aici și câteva dintre întrebările adresate lui Sorin în interviul de colecție anterior. […]

    Răspunde

Lasă un răspuns

Scroll to top
error: Content is protected !!