Cum poti fi un trainer mai bun ? Am făcut de curând un curs de Power BI pentru nivel avansat.Știți care ma citiți ca sunt cu anumite înclinații tehnice, ceea ce nu e prea des întâlnit în HR. Ei bine trainingul respectiv a fost nice dar parca i-a lipsit ceva știți cum era povestea cu sarea în bucate.
Am stat și m-am gândit ce anume, căci la capitolul informații am plecat cu ceva nou și asa am ajuns la câteva idei despre cum poți fi un trainer mai bun.
- Înainte de toate găsește o varianta sa faci o evaluare a oamenilor din punct de vedere al nivelului tehnic. Da este grozav sa avem cât mai mulți participanți, dar când nu ai o baza de la care pornești, nu prea poți adapta ce predai, cum predai și obiectivul final
- Stabilește clar ce poți acoperi dintr un subiect atât de vast. Power Bi și în general orice tool este atât de complex încât nu poți pune totul in 4-5 ședințe , fie ele chiar de cateva ore și apoi sa zici ca e și pentru avansați. Avansat în comparație cu cine și cu ce fel de conținut?
- Fa cursul interactiv. Este greu pe un subiect tehnic sa fii interactiv dar nimanui nu ii place doar sa se uite la un ecran în care tu faci demonstrația științei iar celalalt ia notițe. Trainingul este ceva bidirecțional adică dai ceva și primești feedback, îmbunătățești pe baza feedback-ului și dai ceva mai bun data următoare samd.
- Evaluează din când în când progresul. Aici a bifat trainerul bine în sensul ca ne întreba dacă ne-au ieșit formulele, dacă am înțeles.
- Creeaza un material de curs coerent. Exercițiile pe bucăți fără un fir rosu demonstrează de fapt ca al tău curs nu are o finalizare clara, nu are un obiectiv. De exemplu multe dintre cursurile de pe Linkedin prezintă inițial scopul, baza de date pe care o vor folosi pentru a construi toate exercițiile. Nu întâmplător, ci pentru a seta așteptări clare și coerente.
- Cum poti fi un trainer mai bun? Construind exercițiile inspirate din realitate, eventual din industria celor care participa la curs pentru ca asa au mai multa coerenta și stârnesc mai mult interesul.
- Creeaza un formular de feedback pe care sa îl dai la cald. Mulți oameni adopta tehnica după câteva zile. O astfel de tehnica este influențată de progresul percepției. Fie ai rămas cu o percepție ok dar se întâmplă să ai nevoie de ceva și sa realizezi ca găsești tot pe net ce aveai nevoie și atunci feedbakc-ul s-ar putea sa fie unul negativ, fie sa se estompeze din valoarea informației și atunci sa îl apreciezi ca fiind decent, nu cel mai bun curs pe care l-ai făcut.
- Oferă soluții nu probleme! Este enorm rulajul de informație din piata în care tot marketingul e construit în jurul problemelor pentru a te face sa participi la training, workshop dar când ajungi în cursul respectiv realizezi ca puteai găsi acele informații și pe net, fara sa mai plătești. Din perspectiva asta cursul respectiv m-a ajutat ca mi-a oferit câteva soluții, dar pe zona de soft skills este foarte des întâlnită tehnica despre care menționam anterior.
- Nu ignora exercițiile de dicție, de ritm. O urmăresc pe Melania Medeleanu si sunt mina de aur chiar și simplele ei intervenții pe Tik Tok sau reels. Un om cu o voce inflexibila adoarme, plictisește sau este ignorat. Un om care schimba timbrul, tonalitatea captează interesul și mai ales când durează mult cursul, păstrează viu interesul.
- Fii autentic! Adela Bulai este coach și cu focus pe zona de autenticitate. Oamenii care predau pentru ca sunt experți intr-un domeniu versus cei care predau pentru ca au în sânge, transmit în mod autentic din expertiza lor au mai puține șanse de a fi reținuți pe termen lung.
Acum câțiva ani scrisesem din propria experienta despre furnizori https://oanahrp.com/piata-de-training-ce-varianta-alegem-si-la-ce-companie/ de training, dar cred ca e cazul sa revizuiesc lista. Dacă știi și tu traineri faini, da un semn sa discutam cu ei.