De ce pleaca angajatii ?

Subiectul plecării unei persoane din organizatie pare a fi un clișeu iar daca ne raportam la fluctuația de personal din outsourcing este oarecum inutil sa vorbim despre. Întrucât am remarcat si citit foarte multe articole in care este găsit vinovat „managerul” pentru plecarea dintr-o companie, m-am gândit ca este prea unilateral abordat procesul încât sa nu intervin.

In primul rand plecarea unui angajat trebuie raportata la o perioada – pleacă după 1 săptămână, 1 luna, 1 an sau câțiva ani buni? Cu cât perioada este mai scurta, cu atât mai mult „se ridica sabia de deasupra capului” managerului si atârnă asupra altcuiva.

Si de cele mai multe ori vina se împarte intre angajat si recrutor 50% – 50%. Pe de o parte angajatul și-a proiectat o imagine despre post a carui realitate nu corespunde sau își da seama pe parcurs ca nu poate face fata cerintelor ; pe de alta parte asupra recrutorului. Orice proces de recrutare, mai ales când jobul este destul de solicitant sau poate prea repetitiv, devine sau recrutorul are datoria sa il transforme intr-o „vânzare reușită”. Ca atare, recrutorul va scoate în evidență partea minunata a jobului, va aduce in discutie cat mai multe avantaje in timp ce candidatul va lua totul in serios si va ” uita” sa pună întrebări dificile sau macar de informare despre postul respectiv. Exista si cazuri in care, daca candidatul solicita mai multe detalii despre firma, job; recrutorul il cataloghează imediat drept candidat dificil sau enervant. Recrutarea este o școală a rabdarii pe care nu toți o învata!…

Revenind la subiect, are loc o discutie despre post – candidatul are discursul pregatit pentru recrutor, desi nu stie intotdeauna in ce se baga; iar recrutorul se declara mulțumit ca a găsit persoana ideala pentru postul respectiv si bifeaza inca un proiect de recrutare si selectie încheiat dintr-o lista si așa foarte lunga.

Ajunge fostul candidat in postura de angajat si brusc își da seama ca nu e pentru el si in mai puțin de 3 luni ajung la „divorț amiabil”. Dar daca recrutorul și-a făcut treaba si candidatul la fel si a înțeles ce trebuie sa facă, de ce ar mai pleca?

Pentru BANI, un subiect mai tabu, daca îmi permiteți, decât sexul si care se discuta după ce au fost epuizate aproape toate subiectele din toate interviurile. (Aspect valabil doar pana la un anumit nivel de recrutare si selectie). Intr-o lume in care recrutorii si nu numai ei aleargă după performante, rezultate, tot ce e mai bun, de ce nu ar alege si angajatul o companie care ii ofera si un ban de buzunar si nu doar pentru facturi si credite ?

Dar daca angajatul nu speculează diferența de salariu si pleacă in alta companie chiar pe un salariu mai mic? In acest caz, recrutorul trebuie sa fie mai atent decat de obicei in exit interview si sa înțeleagă daca motivul plecarii a fost unul dintre factorii: managerul, colegii, lipsa de noi perspective de dezvoltare profesionala etc.

Despre motivele pentru care angajatul părăsește managerul si nu compania,intr-un alt articol: https://oanahrp.wordpress.com/2016/09/06/manageri-model-mit-sau-realitate/

In concluzie de ce ne pleacă oamenii?

  • Pentru diferența de percepție între ce își doreau si ce au găsit în organizație
  • Pentru bani
  • Din cauza managerului
  • Din cauza atmosferei de lucru
  • Din lipsa de perspective de dezvoltare profesională, personala
  • Pentru ca și-au redescoperit noi talente, noi abilitați pe care vor sa le experimenteze

Cum ar trebui sa privească recrutorul situația? Fara prejudecăți ! Daca observi ca a plecat din 5 in 5 luni in alta firmă, ori te angajezi dintr-o discuție lunga si încerci sa înțelegi de ce a plecat din fiecare loc de munca înainte de a-l cataloga drept „speculant”, ” oportunist” etc, ori nu pui aceasta intrebare la interviu ori ramai obiectiv si nu faci din schimbarea locului de munca criteriu eliminatoriu intre candidați.

🙂  Just for fun, enjoy !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 gânduri despre „De ce pleaca angajatii ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s