Cine si ce castiga din outsourcing?

Citești in: 2 minute

Potrivit articolului celor de la Telus Romania este in top 5 in Europa ca destinație pentru outsourcing.

Asta înseamnă ca o companie își externalizeaza anumite functiuni sau procese de business care nu sunt de regula strategice către o alta companie sau o companie din alta tara.

Potriviți raportului intocmit de CBRE, outsourcing in Romania in 2015 implica aproximativ 65000 de angajati din circa 200 de companii, iar ariile de activitate erau in zona de call center, mentenanta si dezvoltare de aplicatii, servicii partajate – resurse umane, contabilitate.

Outsourcing-ul intern este orientat indeosebi spre serviciile de protecție a muncii, contabilitate si salarizare si este preferat de companiile mici si mijlocii pentru a reduce costurile si mai ales pentru expertiza.

La nivelul unei multinaționale outsourcing-ul este o soluție din mai multe puncte de vedere:

  • Costurile mai mici – in loc sa plătești ca angajator toate taxele pentru angajat si sa porți responsabilitatea formarii acestuia, preferi sa închei un contract cu o companie care dispune de expertiza necesara pentru a face asta
  • Focus pe activitatea principala care îți aduce un avantaj competitiv direct in raport cu alte companii similare din piață
  • Beneficiile acordate de statul respectiv, de exemplu scutirea de impozit in cazul dezvoltării de aplicații in Romania
  • Raportul calitate-cost foarte bun, Romania este in top 45 conform Business Insider din punct de vedere al inteligentei, prin prisma stiintelor exacte dar si pe locul 87 in clasamentul celor mai poliglote tari. Asta înseamnă ca oferim servicii de calitate la costuri mici, ca atare locul 5 nu este deloc intamplator
  • Contactul cu legislatia unei alte tari, regulile acesteia ii deschide orizontul unui tanar si pe termen lung in sensul ca experienta acumulata ii poate fi de ajutor daca va emigra in tara respectiva

Personal consider ooutsourcing-ul ca pe un schimb cultural extraordinar – avem anumite prejudecati sau stim ca anumite națiuni sunt recunoscute pentru o calitate ori contactul direct cu oamenii din tara respectiva înseamnă noi modalități de gandire, de a face lucrurile, alte obiceiuri.

Nu o sa ascund insa ca posibilitatea de a cunoaște procesele în ansamblu este una limitata, esti angajat sa faci o particica din proces si aceea cât mai aproape de perfectiune. De asemenea, daca ești genul care lucreaza mai bine individual, pentru care partajarea informatiilor nu este un obicei; atunci zona de outsourcing nu este pentru tine, munca in echipă în shared services este esențială.

Abilitatea de a vorbi la telefon – ce si cum transmiți este foarte importanta pentru ca relația cu clientul se construiește in primul rand din ce, cum scrii si vorbești, ca atare in lipsa impresiei vizuale, tonul si cat de concis e mesajul scris primeaza in outsourcing. Relația cu clientul este de cele mai multe ori dificila si interactiunea fiecărui membru cu cei din tara respectivă contează.

Per ansamblu outsourcing-ul este despre flexibilitate, înțelegerea clientului si exchange cultural.  Tu ce alegi ?

 

Lasă un răspuns

Scroll to top
error: Content is protected !!