Cat de util este un training?

Citești in: 2 minute

Acum câteva săptămâni m-am înscris la un training oferit de un furnizor extern. Pe lângă motivația interna legata de propria-mi alegere exista si o motivație externă – cea financiara. Nu este deloc ieftin dar am luat în calcul cu ce ma ajuta pe termen lung, reputația companiei in piața si a trainerului si am concluzionat ca merita.
Si când am ales mi-am pus întrebarea din titlul articolului – cat îmi va fi de util acest training ?
Extrapolând intrebarea la nivelul unei companii care oferă periodic traininguri angajatilor îndrăznesc sa lansez câteva ipoteze privind utilitatea:

  • Daca este un training de comunicare, cei mai multi dintre participanți ii vor găsi, din pacate, foarte puțin utilitatea pentru ca toți comunicam si avem impresia ca o facem bine. Cu atat mai mult ca este stiut ca circa 70% este comunicare nonverbala si doar 30% verbala.
  • Daca durează mai mult de câteva ore, utilitatea lui se termina odată cu nivelul de atenție. Când știi ca ai 100 de mailuri necitite, sarcini urgente, atenția este împărțită in mai multe directii si coroborat cu stresul activităților neterminate, efectul este de „bifare a participării”, nu neapărat de implicare
  • Daca este un training al cărui efect este unul imediat, in viitorul cel mai apropiat si are un caracter practic, spre exemplu învățarea unei noi tehnologii, a unor noi procese pentru a trece pe o alta poziție pe care ți-o dorești (nu îți este impusă), cu siguranță utilitatea trainingului este foarte mare pentru ca ii poți măsura efectul, rezultatul este vizibil intr-o perioadă scurta de timp
  • Daca trainingul este ținut de cineva din exterior pe un proces despre ale cărui particularități nu s-a informat foarte bine înainte si mai ales daca nu are experienta vasta pe domeniul respectiv, cu siguranță participantii nu il vor percepe ca fiind util. Este posibil ca trainerul sa primească un feedback de genul ” ai venit sa ne spui ce știam deja” sau „vii tu sa îmi zici de experienta ta de marketing din industria berii cand de fapt noi vindem servicii” (exemplu aleator si exagerat in mod voit)
  • Daca un training are participanți carora le plac jocurile, chestii concrete din care sa învețe si tu ca trainer vorbești de exemplu 1 ora doar teoretic despre ce este timpul, de ce este important sa ne organizam bine, sigur ți-ai pierdut publicul si inutil este unul din cuvintele cu care vor ieși din sala

img
De fapt ce face util un training? Tematica, gradul de informații noi pe care ni-l oferă sau efectul imediat sau poate toate 3 ? Personal văd  utilitatea trainingului corelata cu motivația și mai ales cea intrinsecă – degeaba ii explici unui om pasionat de pictura despre un nou limbaj de programare de exemplu. Important pentru a pastra resursele financiare ale unei organizații si pentru ca persoana care participa sa considere un beneficiu acest training este sa ii oferiți argumente pentru care sa il urmeze, sa va cunoașteți suficient de bine angajații încât sa distingeți intre cei care absorb informația si sunt curioși in mod natural si cei care participa la traininguri pentru ca le este teama de sef, rușine de colegi sau alte scuze pentru care nu îndrăznesc sa refuze.
Numiți cel mai util training la care ați participat si rememorați in ce context si care a fost motivația 😉 ….

Lasă un răspuns

Scroll to top
error: Content is protected !!