Cati ani ramanem pe aceeasi pozitie?

Că tot vorbeam de generații într-un articol precedent – Decalogul generatiilor sau planul de succesiune, cu certitudine putem spune ca cei din generația X au stat daca nu o viata întreaga, cel puțin cate 15-20 ani in aceeasi companie si nu de puține ori pe aceeași poziție, ceea ce azi se întâmplă mai rar.

De aici si eforturile intense ale companiilor in aria de retenție precum și in promovarea prin diverse spoturi publicitare, campanii a valorilor organizaționale, culturii companiei respective. Fluctuația de personal este un subiect cu atât mai delicat cu cât nu găsești in piață oameni deja pregătiți pentru pozițiile respective și ești nevoit să investești și in zona de training, generând alte costuri ca după cel târziu 1 an în cel mai bun caz, angajatul să vrea o schimbare de job sau să plece din companie.

Complicată viața celor din Hr chiar dacă sunt deseori catalogați “departamentul care produce hârtii și dă salarii”.

Considerând in ansamblu parcursul profesional al unui angajat, putem spune că își oferă anumite competențe în schimbul salariului negociat sau nu la interviu, ajunge să presteze activitatea bine sau excelent, drept urmare primește alte provocări fie în aceeasi poziție, fie prin promovare, învață noi competențe și la un moment dat din diverse motive, rupe relația cu angajatorul curent si reia ciclul amintit la o altă companie.

Ca să răspundem la întrebarea articolului ar fi nevoie să înțelegem ce îl motivează pe angajat să rămână, pentru ce perioadă și cât ar fi optim să stea ca să nu fie “ocolit” de recrutori.

Pentru un tânăr aflat la început de drum, noutatea informațiilor și colectivul sunt 2 aspecte importante pentru care ar rămâne mai ales dacă se află la primul sau al doilea job și dacă oamenii din echipă sunt apropiați ca vârstă de el. De asemenea salariul și beneficiile sunt esențiale când se mută din provincie la capitală sau pur si simplu nu mai stă pe banii părinților. După cum observați, optica s-a schimbat, părinții noștri se mutau mai mult forțați de împrejurări nu din nevoia de intimitate în timp ce copiii își aleg ei înșiși drumul, se responsabilizează încă din primii ani de facultate.

La polul opus, o persoană trecută de 50 de ani rămâne pe aceeași poziție pentru că piața muncii, mai ales în România, nu i-ar oferi beneficiile sau creșterea salarială strânsă in atâția ani aici, rămâne din sentimentul de siguranță, de stabilitate (într-o lume in care totul se schimbă la secundă, stabilitatea este cea mai căutată valoare a unei organizații).

Ce se întâmplă cu cei de vârstă 28 -45 ani? O parte au o ascensiune fulminantă și schimbă diverse joburi 1 dată la 3-4 ani, alții preferă să se concentreze pe familie și rămân pe poziția respectivă cât este nevoie, până când compania le răsplătește loialitatea dar si rezultatele bune și îi mută pe alt post și mai avem o categorie aparte – cei care își fac diverse afaceri, le duc in paralel cu jobul până când se stabilizează și apoi se dedică lor exclusiv.

Din perspectivă Hr situația este dificilă pentru că trebuie gândit planul de succesiune astfel încât promovarea sau rotația pe post să rămână instrumente de motivare și nu de conflict, de decizii lipsite de transparență samd. O regulă de genul stai 3 ani pe postul respectiv nu se mai asociază neapărat cu curba învățării, ci cu o modalitate de motivare a celor tineri și apreciere a celor fideli de atâția ani companiei.

Dar sunt 3 ani suficienți pentru a prelua, învăța, aplica și apoi îmbunătăți anumite procese dintr-un job ? Aș răspunde că depinde de job, de tipul angajatului și de perspectivele de viitor ale poziției.

  1. Depinde de job – o activitate care implică sa zicem să răspunzi la telefon și să dai câteva detalii in privința unei facturi de plată, să menționezi un pachet de servicii va putea fi realizată cu succes după 5-6 luni de training intensiv. In schimb să schimbi strategia unei companii nu e un job de 1 an mai ales dacă vii dintr-o industrie diferită total.
  2. Depinde de tipul angajatului – una e să angajezi un contabil și alta e să angajezi un om de marketing. Prin natura jobului ales, contabilul este structurat, foarte atent la detalii și nu vede nimic rău in a sta chiar și 10 ani în aceeași firmă pe poziția respectivă. Ori colegul de la marketing vrea adrenalină, vrea să înțeleagă de ce campania lui cu cosmetice merge in industria x și nu merge in altă industrie și va rămâne 4 ani in poziția respectivă dacă are suficiente provocări.
  3. Depinde de perspectivele de viitor ale poziției – discuția este aici despre 1+2. Dacă ești un angajat curios și studiezi puțin piața, poți observa tendințele, dacă poziția ta va mai fi de actualitate în următorii 10 ani sau trebuie să te pregătești de pe acum pentru momentul când un soft sau un robot va face munca ta. Mai exista si varianta fericita in care poti sta 4 ani pe aceeasi pozitie, dar sa fie o pozitie cu deschidere catre mai multe departamente din care sa poti sa inveti extrem de mult.

Ca atare, dacă tu decizi să rămâi 4 ani pe aceeași poziție trebuie să vezi ambele fațete – beneficii pe termen lung versus dezavantaje sau riscuri.

Rezumând discuția între 2 extreme -considerate deopotrivă periculoase pentru viața profesională, conform literaturii de specialitate, avem de a face cu “job hopers si job clingers”:

  • Job hopers – cei care stau sub 18 luni in aceeași poziție, au ocupat poziții diferite in companii diferite
  • Job clingers – cei care stau peste 5 ani in aceeași poziție, de regulă in aceeași companie, fără schimbarea titulaturii sau a responsabilităților

Între cele 2 pare să fie “normalitatea” dar ce este normal azi ? Normalitatea este o noțiune tot atât de relativă ca binele – întreabă 3 oameni care ți-au răspuns cu “bine” la întrebarea “ce mai faci?” și vezi dacă seamănă răspunsurile.

Cât rămânem pe aceeași poziție ? Cât noi considerăm normal iar normalitatea în acest context s-ar putea raporta la cât de repede am învățat ce e de făcut în poziția respectivă, cât de deschisă e compania in care suntem să ne ofere noi provocări, ce priorități personale și profesionale avem.

Să avem alegeri inspirate !

 

 

 

 

 

 

 

 

One thought on “Cati ani ramanem pe aceeasi pozitie?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s