Recruitment

Recrutezi sau spionezi pe Facebook ?

Conceput inițial ca o rețea de socializare între prieteni sau pentru a-ti face noi prieteni, Facebook a ajuns un mijloc de promovare a afacerilor, a unui nou tip de presă scrisă, cea din bloguri, din pagini speciale dedicate anumitor subiecte sau categorii sociale, de cautare a unui job dar mai ales de self-branding.

Că alegi să postezi 1 dată sau să dai like, share la diverse lucruri, tot faci self branding, adică vinzi informații despre tine către o rețea despre a cărei securitate știi destul de puțin și ceea ce lumii reale ascunzi prin vorbe, gesturi poți dezvălui celei virtuale.

Dincolo de lipsa de autenticitate datorată lipsei de contact real între oameni, self brandingul este util unor recrutori. Da, ați citit bine, celor care fac background screening, adica utilizează informațiile de self branding in scopul recrutării si selecției. Fie ca le transmit clientului, fie ca le folosesc pentru propriile proiecte, rezultatul este același – self brandingul îți este atuul sau călcâiul lui Ahile, în funcție de informațiile divulgate. Gândiți-vă la varianta în care angajatorul caută un coach pentru angajati și apelează și la Facebook ca instrument de căutare – va analiza ce articole a scris acesta, ce recomandări au furnizat prietenii sau clienții, ce informații postează – sunt clișee, in fiecare zi citate din cărți sau dimpotrivă, sfaturi practice, din care sa reiasă și experiența,  samd. Datele colectate pot sta la baza unei decizii finale sau pentru confirmarea anumitor aspecte de la interviu. 

Self brandingul pare să fie pozitiv prin el însuși – câți dintre noi postăm poze cu noi plângând, certându-ne cu oameni dragi sau gătind, curatind covorul dupa mizeria lasata de copil etc ? Cerem celuilalt / celorlalti să ne facă poze când zâmbim, suntem in vacanță cu cei dragi, când fericirea, relaxarea sunt stările predominante.

Cu toate acestea, recrutorul, în funcție de experiența de viață, de propria personalitate, poate interpreta și negativ diverse aspecte întâlnite. Într-un astfel de caz poți fi competent la cel mai înalt nivel dar dacă dai peste un recrutor ce te cataloghează drept neserios după cele 4 poze cu berea în mână și in diverse ipostaze, s-ar putea sa nu mai obtii jobul dorit. 

Veți spune că e inechitabil, inadecvat, lipsit de profesionalism dar dacă și voi, intrând pe pagina colegului de muncă și citind numai bancuri “răsuflate”, îl veti cataloga intr-un anume fel și îl evitați la birou ulterior? Self brandingul naște preconcepții și de multe ori ne ascundem în spatele unui ecran în loc să ne facem timp să discutăm cu persoana respectivă, să o cunoaștem în ansamblu nu doar prin ce alege să dezvăluie pe Facebook.

binoclu1-320x240

Spionajul în recrutare mai ales pe baza self brandingului din Facebook este deopotrivă util in anumite domenii și periculos in general.

Util pentru că, de exemplu, selecția pentru un interviu a unui medic sau a unui psiholog urmare a recomandărilor pacienților are șanse mai mari sa fie una reușită.

Periculos – deoarece comitem o eroare des întâlnită în recrutare – tindem să alegem oamenii care ne seamănă, concentrandu-ne pe o calitate a acestora și ignorând restul tabloului. Să judeci un om pe baza unor poze de pe Facebook –  de familie să zicem, care îți plac sau cu care empatizezi pentru că și tu ai familie, copii acasă sau din contră îți displac întrucât va cere prea des liber pentru a avea grijă de copii este o  dovadă de recrutare fără legătură cu obiectivele postului sau competențele cerute.

Adică de ce mergeți la piața de joburi să cumpărați competență dacă aveți bani de like-uri ?    1 like ≠ 1 gram de competență ! Să recrutați cu spor !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s