Bine v-am regăsit pe 2017 !
Primul articol din acest an este continuarea la Arta de a nu-ti face planuri.
Agenda unei persoane ocupate se face la sfârșitul anului precedent pentru anul următor sau la debutul noului an. Este perioada propice pentru gânduri, idei si planuri înainte de acțiunile propriu-zise si una dintre întrebarile cheie este: Ce îmi propun să realizez în noul an ?
Apoi urmează o schemă logică cu întrebări și alternative: DA / NU căci „nu știu”, ” nu se poate”, „e o iluzie” nu există în aceste momente, ele se conturează pe parcursul anului în funcție de cum a evoluat aplicarea schemei.
A doua întrebare cheie este: Ce pasi urmez pentru a realiza ce îmi doresc ? Este etapa cu cel mai mare risc de eșec pentru că presupune să identificam concret, corect și în detaliu ce pași vom face in direcția respectivă. Să presupunem că ne-am propus să avem o stare de sănătate mai bună. Acum vine partea dificilă – ce putem controla noi pentru a avea o stare mai bună ? Ce alegem să mâncam, să bem, cum ne vom împărți timpul astfel încât să facem și mișcare? Ce factori ne pot împiedica să reușim și cum îi putem modifica ? De cum stabilim pașii in etapa asta va depinde bilanțul de la sfârșitul anului pentru că de multe ori avem ideea clară in minte dar nu și etapele sau le alegem incorect încât ne miră sau ne dezamăgesc rezultatele.
Având toate aspectele clarificate ne gândim la resurse: Ce buget am pentru ce îmi propun sau ce resurse am nevoie pentru a pune in aplicare planul? Bugetul este prima mare piedică sau una dintre marile scuze pe care le folosim când nu reușim pentru că este zona cea mai tangibilă, e ca și cum revii din înaltul cerului cu picioarele pe pământ și visele tale se zdrobesc de caldarâm, aduni cioburile și vezi ce mai poți încropi. În fapt este etapa care face prima selecție, împărțire a dorințelor între realizabile, greu realizabile sau imposibil de realizat momentan.
A doua selecție o facem cu întrebarea: Care dintre dorințe sunt prioritare ? Putem folosi matricea lui Stephen Covey utilizată la managementul timpului pentru a înțelege un principiu simplu – că putem avea multe dorințe importante dar prioritare sunt doar câteva.
Odată stabilite prioritățile, folosim tehnica SMART pentru a clarifica ultimele detalii – ce termene limita stabilim pentru îndeplinirea dorințelor și cum vom măsura nivelul lor de realizare?
Rezultatul – o agendă in care fiecare zi din calendar este un pas mic pentru a atinge obiectivele stabilite !
Dar mai e ceva ce nu trebuie să pierdem din vedere – din cele 365 de zile fiecare zi este o aventură in sine și un prilej de a ne bucura de viață, de cei dragi și de natură !
Nu uitați să adăugați zâmbetul în agenda oamenilor ocupați !
[…] în funcție de context și de personalitatea proprie, iar punctul de referință al tuturor este managementul timpului. Unii o fac mai bine, alții mai prost, unii fac liste, alții folosesc tehnologia in avantajul […]
[…] ori mi s-a intamplat sa imi doresc ca ziua sa aiba mai multe ore, sa pot face tot ce mi-am propus, sa nu mai fiu atat de ocupata. Cu atat mai mult cand porti mai multe palarii – angajata, mama, sotie si fiica si mai ai si […]