Personal Development

Ce imprumutam din sport in HR si ce ne invata Larisa Iordache

Sportul adună oameni – la mii de kilometri distanță, cu vârste, obiceiuri, din generații diferite – toți formează o familie și în același timp au un obiectiv comun: să facă performanță, să demonstreze că munca lor are un rezultat. Activitatea sportivă mai înseamnă: sănătate, pregătire continuă, un anumit nivel financiar, tehnologic și mai ales un sistem de valori care are in centru: VOINȚA.

Vedeți vreo asemănare cu domeniul resurselor umane? Sunt în mod sigur mai mult de trei.

1. Performanța – angajăm oameni, îi evaluăm, îi promovăm sau îi retrogradăm din poziția ocupată în funcție de rezultate, de un standard care trebuie atins. Ca și în sport de altfel unde performanța se măsoară în numărul de medalii. Dar tot ca în sport, performanța se raportează la un standard diferit si aici în funcție de companie – una este să angajezi pentru Google de exemplu și alta este pentru SRL din colțul străzii.

2. Pregătirea continuă – dacă în sport orice zi lipsită din sala de antrenament se resimte cumva asupra fizicului sau psihicului unui sportiv, tot așa in HR ai nevoie să fii mereu informat. Ca exemplu canalele de recrutare s-au schimbat de-a lungul timpului in funcție de industrie, de explozia internetului și dacă pe vremuri anunțul in ziar era o metodă eficientă, acum cel electronic este de bază. Tot in Hr pregătirea continuă înseamnă participarea la diverse seminarii, conferințe din aria de activitate, lectura diferitelor materiale pentru a înțelege spre ce se îndreaptă jobul tău sau cât de departe ești tu ca profesionist.

3. Voința – pentru sport înseamnă mai mult de 80% din rezultat, există și o vorbă în acest sens: Your body can do anything! It’s your mind you have to convince!”  În domeniul Hr se traduce prin inițiativă, întrebări din partea angajatului care reflectă dorința de a-și îmbunătăți performanțele. În sport voința se măsoară și prin nivelul obstacolelor fizice, durerilor resimțite și puterii de a continua spre deosebire de un job, unde angajatul poate depune demisia în secunda în care simte că este la capătul puterilor și să străbată un traseu mai ușor decât cel de acum.

În sport însă nu există cuvântul ușor, există start sau stop și mai ales există pasiune și voință, cele 2 motoare motivaționale.

14358972_1079544622083033_8793128899352519316_n
Larisa Iordache

Despre ele am ales să discut cu Larisa Iordache.  Pentru cei care nu o cunosc, la modul formal ea este medaliată olimpică, medaliata cu bronz și argint pentru Romania la ultimele 2 campionate mondiale și victorioasă în nenumărate campionate europene in gimnastica feminină, un sport pe care îl cunoașteți in mod sigur prin Nadia Comăneci.

La modul informal, Larisa este o tânără de 20 de ani, care molipsește pe oricine de voie bună cu zâmbetul, naturalețea și răbdarea de care dă dovadă în relația cu cei din jur.  Pe mine m-a frapat la modul pozitiv spiritul ei de echipa, modestia cu care sarbatoreste succesul. Interviul il puteti citi aici:

Oana:  Cum te-a schimbat gimnastica in cei 15 ani de când o practici ?

Larisa: Eu cred ca din gimnastica am invatat destul de multe, de la cum sa fii ca persoana si cum sa te comporti si ceea ce inseamna viata, cum sa lupti in fiecare zi pentru a ajunge acolo unde iti doresti. 

Oana: Este gimnastica o pasiune pentru tine? Dacă da ce inseamnă să o practici cu pasiune?

Larisa: Da, este o pasiune. Este un stil de viață. Să faci ceea ce îți place, muncind și mai ales cu pasiune este minunat deoarece te ajută să treci mult mai ușor peste greutăți.

Oana: Ce sfaturi le ai da tinerilor care nu știu ce carieră să urmeze, nu știu dacă să se lase de un sport, de o carieră ?

Larisa: Nu sunt în măsură să dau eu sfaturi însă pentru fiecare din noi este bine să facem ceea ce ne place cel mai mult.

Oana: Care sunt provocările unui sport precum e gimnastica și la ce să se aștepte un părinte dar și un copil când decid să se îndrepte spre acest sport?

Larisa: În general sportul este o provocare mai ales cel de performanță. Pentru un părinte nu cred că ar trebui să renunțe atunci cand îi este greu propriului copil, ci să-l ajute să treacă peste momentele mai puțin bune. Iar pentru copil… ar trebui să îi placă mult ce vrea să facă și cred că atunci va ieși totul bine, indiferent de situație!

Oana: Ce înseamnă să fii motivată și cum faci să rămâi motivată după o accidentare care te ține pe bară cel puțin 6 luni?

Larisa: Se spune că atunci când ești jos ești motivat să te ridici, cam ăsta este secretul. Dacă îți place să fii primul , mereu vei găsi resurse pentru a te ridica.

Oana: Cele mai mari 3 calităti ale Larisei sunt….

Larisa: Woow… sunt.. nu știu!

În mod sigur una dintre ele este modestia ! 🙂 daca nici acum nu v-ati prins !

Oana: Dacă ai avea un animăluț sau o pasăre acasă aceasta ar fi….

Larisa: Am deja un câine . Pe nume Boy 🙈

Oana: Un mesaj pentru fani

Larisa: Le mulțumesc pentru tot sprijinul în toate momentele bune și mai puțin bune!

Am atins in discutia noastra si prezenta ei la Campionatul European de Gimnastica, organizat intre 19 si 23 aprilie, in premiera in Romania, la Cluj dupa 36 de ani si asa cum ma asteptam, starea de sanatate va fi unul din factorii decisivi privind participarea.

Ce ne invata sportul si Larisa Iordache si putem folosi cu succes in resurse umane (HR) ?

Sa descoperim pasiunile noastre, sa perseveram, sa luptam pentru a le atinge chiar si cand avem momente mai putin placute sau chiar adevarate obstacole !

Mulțumesc Larisei pentru interviul acordat în exclusivitate și îi doresc să fie sănătoasă și să avem bucuria să o revedem pe scena gimnasticii cât mai curând, iar celor care citesc articolul, să se gândească pentru o clipă la jobul în care fac cu adevărat ceea ce le place și simt că nu muncesc nici măcar o zi  !

 

 

 

*Alege sa respecti Legea drepturilor de autor in locul plagiatului

  • Imaginile cu Larisa sunt din arhiva ei personala, pentru care am avut acordul utilizarii

 

 

1 thought on “Ce imprumutam din sport in HR si ce ne invata Larisa Iordache”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s