Stăteam pe o bancă în parc si in fața mea un copilaș mânca un sandviș. Vine un băiețel, se așază lângă el pe bancă si in loc de „Bună” il roagă sa îi dea si lui un sandviș. Cel dintâi se uită mirat și îi răspunde – „Dar ție mama ta nu îți pregătește pachețel?”„Nu, că nu avem bani!” Auzind asta, băiețelul se ridică și îi spune că nu îi poate da, căci mâine s-ar putea ca nici mama lui să nu ii mai pregătească din lipsa banilor. Băiețelul al doilea,cu capul în pământ, se ridică să plece. Cel dintâi stă o fracțiune de secunda și apoi face un pas și răspunde: „M-am gândit mai bine, ia și tu că sigur mai găsește mama să-mi dea ceva și mâine”. Cei doi zâmbesc…și eu cu ei.
Și îmi vine minte că așa este si în viața unei companii – sunt oameni care împart cu tine cunoștințe, idei, zâmbete si mai ales din experienta lor profesională, uneori chiar personală și oameni care îți spun NU, care au uitat că alții i-au ajutat si pe ei să se ridice, să câștige experiență și se grăbesc să te eticheteze la interviu, să îți diminueze meritele in cazul unei promovări samd.
Nu există NOI, există EU, nu există rezultatele echipei, există un singur câștigător. Cum identifici compania cu astfel de recrutori în piața muncii ? Iată câteva posibile indicii:
- Practică cultura impoliteții – de la faptul că ai fost programat la ora 10 la interviu si recrutorul își face apariția la 11 până la modul in care decurge interviul. Ia Cv-ul tău in față și începe să te interogheze de parcă ai fi făcut ceva rău. Nu are răbdare sa argumentezi răspunsurile și nici nu cere detalii, ci se mulțumește să treacă rapid la alte aspecte din CV, făcând pe alocuri observații de genul mda, sa trecem peste etc..
- Uite postul, nu e postul, ci doar prostul. Te cheamă pentru un post, îți pune multe întrebări de abia apuci să răspunzi și trage concluzia pe loc – „știi postul nu mai este valabil”, deși telefonic fix de el ți-a zis. Sau „nu ți se potrivește postul, mai bine cauta-ti ceva pe ce ai într-adevar experiență”. Pe lângă lipsa totală de tact, total nepotrivită unui job de recrutor, ne punem întrebarea: ” de ce ai irosit timpul candidatului dar mai ales timpul tău dacă știi că nu are experiență? ” Pesemne voiai sa îți bați joc de el dar de fapt îți bati joc de tine, de așa numitele abilități de time management, best candidate experience etc. Dacă totuși ai vrut să ii dai o lecție candidatului, dă-i una valoroasă – poți specifica cum să își îmbunătățească experiența, ce cursuri să urmeze samd
- Din 10 cuvinte cel puțin 3 sunt EU. La fiecare succes sau rezultat mentionat, cuvântul EU este de bază și poziția in fața ta este una de putere. Mâinile împreunate, palmele orientate spre interior și privirea dominatoare sunt un indiciu despre satisfacția lui de recrutor că poate să-ți diminueze meritele, că nu îți vorbește de pe o poziție de egalitate.
- Diplomele individuale sunt la vedere – să știe toată lumea cine este cel mai tare. Echipa este doar o veriga insignifiantă in succesul său, în schimb numele lui trebuie să apară peste tot și neapărat să aibă poze în care zâmbește (nu contează cât de tâmp..)
Poate ca ați plecat cu un gust amar de la astfel de interviuri, dar privind partea pozitivă – veți ști de ce companii să vă feriți în viitor, ce competențe lipsesc oamenilor din compania respectivă și ce vi se potrivește.