Bestjobs, HR Hub,Linkedin abundă în perioada aceasta în oferte de munca îndeosebi în recrutare. Conform raportului Hipo, 76% dintre angajatori au creșteri de personal cu mai mult de 10% (46%) sau sub 10% (30%). Între departamentele care fac recrutări, cel de resurse umane 8%, mai puțin decât anul trecut. Anunțurile de angajare par totuși să contrazică informațiile raportului. În top sunt recruiterii tehnici, IT-istii îndeosebi. Piața de IT a crescut cu aproximativ 15% în 2017 față de 2016 si a înregistrat o creștere de 4 ori mai mare in iunie 2018 fata de iunie 2008. Si totuși anunțurile nu sunt doar pentru Recruiteri IT, ceea ce mă face să mă întreb dacă si cat au crescut nr de locuri de munca. Vizitând site-ul Institutului de Statistica se pare că rata șomajului din primul trimestru a fost de 4.7% exact ca in primul trimestru din 2017, iar șomajul in randul tinerilor cu vârste între 15 si 24 ani la cel mai înalt nivel 16.8%. Numărul locurilor de muncă vacante a fost de 58,4 mii, în creştere cu 3,7 mii locuri de muncă vacante faţă de trimestrul anterior. Comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2017, rata locurilor de muncă vacante a scăzut cu 0,11 puncte procentuale. 29% din locurile de muncă vacante sunt ofertate de stat.
Ce concluzii tragem de aici?
1. Căutăm tineri cu experienta si ținem ștacheta sus în privința candidaților, iar tinerii de până în 24 ani muncesc mai mult la negru.
2. Din 4000 de locuri de munca, statul oferă 1200, iar pentru restul de 2800 se fac angajări masive de recruiteri. Cu toate acestea, șomajul se menține la fel, de unde a treia concluzie:
3. Deficit de personal calificat sau de talente.
Goana asta după recruiteri nu înseamnă neapărat că investitorii au văzut în România raiul pe pământ și au deschis nenumărate sucursale, iar angajarile curg pe banda rulanta. Gândiți va la domeniul IT unde oferta de locuri de munca este aproape dublă fata de nr de candidați disponbili. Angajarea recrutorului este soluția managementului de a compensa lipsa de personal, prin intermediul abilităților acestuia urmând „să se aducă oameni deja pregătiți de la companii concurente”. Adica head hunting. Practica perfect valida, legala dar generatoare de costuri -de o parte creșterea prețului recrutorului, de cealaltă și mai greu de suportat pe termen lung, de salarii ale oamenilor de IT. E meritul și dreptul lor să ceara cât mai mult dar se pune întrebarea -cât poate rezista o companie si mai ales de nivel mediu unei astfel de inflatii salariale si cum se vede asta către clientul final? Sa zicem ca o companie de IT generează aplicații personalizate pentru o bancă. Cu cât nevoia de personal e mai mare, cu atat mentenanta aplicatiilor va fi mai scumpă. Banca la rândul ei trebuie să aibă o balanta pozitivă, ca atare mărește comisioanele pentru orice serviciu. Clientul final ia creditul mai scump si se întreține astfel bucla inflationista.
În celelalte domenii – care este valoarea recrutorului? Sa aiba abilități de sourcing, boleean search, să mănânce Linkedin pe pâine pentru a acoperi deficitul de talente. Efectele pe termen scurt -tinte nerealiste si nerealizabile de către Recruiter, clienți nemulțumiți de faptul că plătesc prea mult comparativ cu ce primesc. Pe termen lung companiile nu pot oferi ceea ce si au propus din lipsa de personal calificat, recrutorii sunt primii care părăsesc compania la reducerile de personal iar competiția pentru talente și head hunting ajung practici uzuale. Putin ii va lipsi să nu ajungă sa „dea spaga” pentru a afla de la secretara nr de telefon al angajatului X. Linkedin isi va creste substanțial profitul din profilul Premium plus alte facilități iar recrutarea va fi 80% sourcing si restul interviuri.
Altfel spus deficitul de talente se va accentua si pe fondul emigrarii, a programelor scolare neadaptate cerințelor angajatorilor iar headhuntingul nu e o opțiune pe termen lung.
*Poza de pe site https://www.art.com/products/p34784496775-sa-i9341707/robert-mankoff-mind-if-i-take-this-chief-it-s-a-headhunter-whose-been-after-me-for-wee-cartoon.htm?upi=PTD2XC0
*Respectă legea drepturilor de autor în locul plagiatului!
Cum afecteaza excesul de recruiteri piata muncii
Citești in: 3 minute
[…] Employer branding este un subiect arzator pentru fiecare companie. Cum vezi tu subiectul, tinand cont si de deficitul de personal? […]
[…] Recrutorii nu sunt prea Iubiti de IT iști. Ce pot face recrutorii pentru IT iști sa le schimbe […]