Daca iti rezervi o oră doua pentru o plimbare in Bucuresti îndeosebi dinspre Magheru spre Aviatorilor, nu poti sa nu observi lipsa de stil in clădirile insirate de o parte si de alta a străzii. Ba sint disproporționate ca inaltime si latime, ba sunt colorate diferit, ba sunt unele din sticla si altele din beton, ba vechi de cade tencuiala si sunt pericol pentru trecători. Nu găsești o uniformitate la nivel de stil arhitectural si cel mai rău ma deprima clădirile de birouri, toate trase la indigo – coloși înalți din sticla, geamuri rabatabile, cate 6 lifturi in interior si nu au nicio poveste. Cu ce chef sa vii la munca cand nu te inspira nimic? Daca as fi managerul unei companii si as vrea sa imbunatatesc conditiile de lucru, as discuta cu angajații despre cum ar trebui sa arate spatiul pentru ca ei sa se simta macar pe jumătate cum se simt acasa.
Primul aspect – amplasarea cladirii. Ei bine mi-as dori sa fie verdeață multa, să am posibilitatea sa fac o plimbare linistita sau jogging pentru a fi plina de energie. Cladirea in sine ar fi o casa cocheta decorata cu poze din teambuilding, din familie si cu multe flori. Si neaparat să fie o căsuță dedicata strict companiei noastre pentru a ne putea exprima valorile, personaliza spatiul așa cum ne dorim.
Dupa o alergare, binemeritate sunt dusul si cafeaua.
O cafea buna se servește intr-un ambient pe masura si in acest sens construcția cafenelei ar trebui să fie una deosebita. În primul rand ar trebui sa fie ca o recompensa dupa ce ai trecut linia de finish a cursei, sa fie in forma de ceasca de cafea, alb pe margine si maro închis iar in interior sa fie ca un fel de fagure mai mare – în fiecare gaurica sa găsești o ceașcă cu aroma de cafea si un biletel cu titlul unei cărți. Pentru a ajunge la carte sa ai spatiul amenajat astfel incat sa ai cateva „optiuni” – fie înot, fie cu tiroliana, fie in ritm de dans, fie scari pur si simplu. Odată ajuns acolo, sa ai canapele si scaune speciale in diverse forme, culori si o biblioteca personalizata pentru tine.
Trecerea spre biroul tau sa fie pregatita – să treci prin camera de tehnologie, dotata cu cele mai noi invenții din industria ta si un glob mare de sticla in mijloc impartit in cercuri. Pe fiecare cerc sa poti da click si sa ii vezi pe colegii tai din celelalte tari, sa te poți conversa cu ei. Inaintand vei gasi o usa pe care scrie „Bine ai venit” si un mesaj personalizat de la seful tau. Cand deschizi vei gasi un living imens – in stanga bucataria si un bufet suedez absolut delicios, iar în dreptul fiecărui scaun o plăcută cu numele fiecaruia si mesajul: „Incepe ziua iubindu-te pe tine. Mananca sanatos!” si un meniu personalizat in functie starea ta de sanatate, de preferinte culinare. În mijlocul încăperii o tabla magnetica pe care sunt lipite poze cu familia, cu prietenii, cu colegii, cu idei de viata (nu KPI), o masa ovala si multe sezlonguri si perne sunt ideale pentru discutia de dimineață, cea în care se fac planuri, strategii si se decid prioritatile zilei respective. In dreapta spatiul de lucru al fiecăruia este personalizat, doar laptopul îți lasa impresia că se lucrează. Unii au scaune clasice, altii canapele, leagăn, hamac. Unii stau in pijamale, alții în costume, trening asa cum se simt confortabil. Well being este de bază. Se lucrează dupa ritmul propriu si doar la masa de prânz se reunesc la masa ovala pentru a împărtăși impresiile și statusul proiectelor. Urmează ora de relaxare, fiecare poate sa aleagă: camera de board games, de biliard, de bowling, de dans, de jocuri PC, de somn. In ultima te suprinde armonia culorilor si arhitectura personalizata in functie de angajat – unii au clasic, altii patul in forma de cos de baschet si parchetul in ton cu tema, alții cursa de Formula1 etc.
Celor care au copii, li se oferă oportunitatea „gradinita si scoala de la munca”, adica o cladire mare primitoare, construita in forma de ciuperca si dotata cu tot ce este nevoie pentru ca bebelușii, piticii tai să socializeze, sa se simtă ca intr-o familie si sa iti fie aproape cand pleci de la birou, nu sa stai cu orele în trafic, sa ajungi cu ei acasă intr-o stare de nervozitate si iritabilitate care v-ar dauna amandurora.
Dupa ora de relaxare se revine la job, nu inainte de a asculta un banc povestit de unul dintre colegi, de a viziona ceva amuzant. Starea de bine se întreține permanent, o practică nemaiintalnita în multe companii, unde se opteaza pentru a merge 1 data pe an in teambuilding, a face un chestionar de satisfactie si apoi o pauza lunga..pana anul urmator.
Programul de lucru se incheie la masa ovala cu câte o marturisire – fiecare angajat spune pentru ce este recunoscator in ziua respectiva, de ce se simte mândru sau cum a contribuit el la starea de bine din compania respectivă in acea zi.
Cum vi s-ar părea un astfel de loc de muncă? Cel mai probabil IDEAL, dar cata munca ar fi in spatele unui astfel de spatiu – de la achizitionarea terenului, obținerea autorizației de construcție, certificatului energetic, proiectarea constructiei, obtinerea autorizatiilor pentru gradinita si alte zeci de documente? Doar stiti cata birocratie este la noi ! In mod sigur, managerul unei astfel de companii ar apela la serviciile unui birou de arhitectura.
Si clar e nevoie de cineva specializat si pentru proiecte de case, avand in vedere specificul acestui loc de munca. AIA Proiect prin complexitatea serviciilor oferite, dar și prin respectul față de client, profesionalismul angajaților ar putea sa contribuie la acest loc de munca ideal.
Pentru voi, cum arata biroul ideal de la job ?
*Pozele de pe site si blog AIA Proiect
*Superblog 2018
Biroul ideal de la job
Citești in: 4 minute
[…] Biroul ideal de la job Superblog 2018 […]