Jurnalul unui puști

Citești in: 3 minute

El este Matei. Are 9 ani, este fascinat de avioane, visează să ajungă pilot intr-o buna zi. Azi a intrebat-o pe mama lui:
– Mama, tu si tata munciti la serviciu ca sa castigati bani. Si cu banii primiti, cumparati mancare si jucarii si carti pentru mine. Eu ce pot sa muncesc la varsta mea?
– Dar ce nevoie ai Matei sa muncesti? Tu acum te duci la școală si inveti si asta e munca ta.
– Da, dar nu ma plateste nimeni ca invat.

  • Este adevărat, nu te plătește dar ceea ce inveti acum sigur îți va folosi în viața, i-a raspuns mama, incercand sa zambeasca, desi știa ca multe dintre materiile de la scoala nu au o aplicabilitate in viata de zi cu zi. De cati bani ai nevoie? 

–  9000 dar nu lei, cealaltă cu E…cum îi zice?
– Euro? Se uită mama surprinsa in timp ce Matei da din cap. De unde ai scos suma asta? Pentru ce ai tu nevoie de atatia bani?
– Uite…vine Matei spre mama lui si ii arata un site de cursuri. Ca să fiu pilot! si ochii îi stralucesc de bucurie. Deci ce pot sa muncesc si eu sa am bani?
SDB1
Mama își îndreptă ochii spre site si vazu un curs de 9035 euro pe care micutul l-ar putea face când va îndeplini 17 ani. Propunerea copilului a pus-o pe ganduri: de regula strangeau bani pentru obiective imediate gen o haina, un frigider stricat, un cadou si pentru a plăti rata la apartament. Si mai puneau 40 lei pe luna pentru situatii neprevazute. Dar sa economisească pentru un obiectiv, care s-ar putea indeplini peste 9 ani, nici nu a visat, stia ca intotdeauna erau pe zero la sfârșit de luna. Nu avea educatie financiara, provenea dintr-o familie modesta, care s-a straduit din greu sa ii plătească meditatiile in clasa a 12 a.  Manutele băiețelului ei au trezit-o din visare.
– Deci?
– Ai putea sa confecționezi felicitari si vei primi 10 lei pentru o felicitare.
– De unde stii ca doar atat primesc ? Pai cate sa fac intr-o zi ? Si cine le cumpara? Si cu ce cumpar materialele pentru felicitare? 
Era atat de curios Matei incat mama lui era bulversata. El ii cerea practic sa il invete pasii spre independenta financiara, sa amane satisfactia cumparaturilor imediate pentru un obiectiv mare, din viitorul destul de indepartat, ceea ce ea nu prea facuse. A decis sa discute si cu sotul, fiind o problema cat se poate de serioasa.
– Dragul meu, in primul rand iei acest caiet, scrii la titlu „Jurnal” si in partea stanga scrii venituri, ceea ce inseamna cati banuti vei strange din vanzarea felicitarilor si in stanga cheltuieli, cat costa fiecare material. Si mai discutam mai multe detalii si cu tatal tau.
Seara in familia lui Matei s-a tinut sedinta de familie. Parintii au enumerat problemele lor: nu stiau clar pe ce se duc banii, in afara de suma alocata pentru utilitati si rata la apartament, nu reuseau sa economiseasca nimic in afara celor 40 de ron, nu stiau in ce sa isi investeasca banii pe termen lung, nu stiau ce sfaturi sa ii dea copilului despre „cum sa faci bani”.  Cel mai important-  simteau ca il vor dezamagi pe cel mic si nu ii vor putea indeplini visul de a ajunge pilot.
Cautand printre ofertele de pe Internet, au dat de „Scoala de Bani„, programul de educatie financiara organizat de BCR. Au fost incantati de tematica, adaptata realitatilor financiare romanesti, de faptul ca aveau de invatat direct de la profesionisti, angajati in domeniu, de faptul ca era gratis. In plus nu erau nevoiti sa isi bata capul sa explice copilului toate notiunile, puteau face schimb de idei, trimitandu-l si pe el la  Scoala de bani pe roti, programul BCR destinat educatiei copiilor.
Azi au facut un prim pas pentru  bunastarea familiei, cateodata e bine ca parintii sa asculte de copiii lor!
SDB2
 
*Superblog 2018
 
 
 
 

Lasă un răspuns

Scroll to top
error: Content is protected !!