Călătorie spre echilibru în Țara Soarelui Răsare

Citești in: 5 minute

Evenimentul declansator
Bate un gong. Mă aflu intr-o cameră decorata simplu, o singura culoare – bej, in care regasesc un alcov si o panza pictata si agățată de perete si o statuie a lui Budha. O doamna isi face aparitia. Pielea alba ca spuma laptelui contrasteaza puternic cu parul negru ca abanosul, prins intr-o parte cu flori naturale, iar kimonoul verde ii confera o eleganta aparte. Face o plecaciune, ma simt incurcata, dar execut si eu gestul intocmai. Imi arunc o privire si observ un bol,un tel si un polonic din bambus, un şerveţel, un recipient pentru apa si o batistă de mătase. Arata foarte interesant totul, mă întreb oare ce voi gusta si cine m-a invitat aici. Mai presus de orice domnesc linistea si un miros placut, mi-e si teama sa zic ceva sa nu stric momentul. Ma tot intreb, cum am ajuns aici? Culmea sunt si desculță…Gandurile imi sunt intrerupte de miscarile delicate, armonioase ale doamnei in kimono. Dumneaei îmi intinde usor o farfurioara cu ceva asemănător bomboanelor fondante albe. Apoi, cu polonicul de bambus, ia cateva lingurite de pudră verde si pune în bol. Cu gesturi delicate toarna apa si amesteca cu telul de bambus. Cand totul este gata, șterge marginile bolului si imi intinde sa beau. Fac o plecaciune, servesc ceaiul cu inghitituri mici si privesc atent cana. Sunt uimita, eu care de obicei beau ceaiul în 20 de secunde, aici parcă sunt alt om. Ma ridic si eu odată cu gazda si nu pot sa nu observ pe geam o minunatie – multi multi ciresi infloriti. Doamne ce feerie ! Imi vine să alerg spre ei!
 


Buf zdup ! se auzi dedodata si corpul meu lung se intinse pe podea. Durerea m-a trezit definitiv. Hai la muncă cu tine Oana, ca nu te hrănesc visele! M am ridicat cu greu, mi-am luat blugii, bluza si sacoul si am pornit o spre serviciu. Luni – zi cu ședințe, trafic infernal si eu amețita rău. Ajung la birou și sunt informată că avem o delegatie din Japonia. Imi aduc aminte iar de vis si se aprinde un beculet. Pesemne ca am fost la ceremonia japoneza a ceaiului ( sadō sau chanoyu se numeste) si am servit ceaiul lor traditional matcha in cameruta aceea chashitsu.

  • Hajimemashite (Îmi pare bine de cunoștință) dublat de engleza se aude in spatele meu. Ma întorc si fac cunostinta cu cei 2 domni imbracati impecabil, cu o expresie calma pe chip. Luăm masa împreună, timp în care nu pot sa nu observ manierele lor delicate. Incep masa cu „Itadakimasu”, despre care aflu ulterior ca este o multumire, o modalitate de a-ti arata recunoștința fata de natură, ingrediente, bucătarul care le-a pregătit. Vorbesc puțin si la obiect, ceea ce pentru un român, e oarecum inconfortabil. Noi românii suntem obișnuiți să despicam firul in 7, sa bem si putin mai mult dacă ne place compania si chiar sa invadam spatiul personal. Au ei un proverb simpatic „La primul pahar, omul bea vinul. La al doilea pahar, vinul bea vinul. La al treilea pahar, vinul il bea pe om”.

Contrar originii noastre, n-am făcut exces și am respectat eticheta. Pranzul s-a incheiat cu primirea unor cadouri, invitația de a vizita Japonia si tradiționalul lor „Gochisousama” ( „Vă rog să aveți grijă de mine”).

  • „In viață nimic nu este întâmplător”, imi spune mama cu o voce serioasă și eu ma gandesc din nou la vis si la intalnirea de azi. Incep să-i povestesc si la sfarsit imi raspunde:

  • Nu vrei sa te împrumut și să faci si tu un circuit in Japonia? Ai nevoie sa trăiești și sa simti altfel cel putin o perioada !

  • Nu e nevoie, stai liniștită! Dar stii ca nu e rea ideea ta?

Mama avea dreptate, aveam nevoie sa ma regasesc pe mine, agitatia de aici, evenimentele nefericite din ultimul an îmi dădusera trupul, dar mai ales sufletul peste cap. Eram tot timpul stresata, ingrijorata, aveam deseori insomnii. Vorbele mamei, sentimentul de liniște si relaxare si peisajul divin din vis m-au convins. Am inceput sa caut agenția cu care sa plec. Stiam clar ce vreau: zero batai de cap, doar sa ma urc in avion si sa decolez si servicii complete: transport,cazare,transferuri, vizitare obiective turistice,asigurare de calatorie si ghid roman vorbitor de japoneza.
Japonia cu Exact Travel Club tot ce imi trebuia
O singura agentie mi-a oferit exact ce căutam: Exact Travel Club. I-am ales în primul rand datorita experientei lor internaționale de peste 20 ani, in organizarea de sejururi, dar si circuite de grup in tari din Africa, Asia, America de Sud. Mi-au atins si un punct sensibil prin faptul ca promoveaza frumusețile României – Bucovinei, Maramureșului, meleagurilor transilvanene si chiar și ale Bucureștiului prin excursii personalizate pentru turiștii străinii. Eu sunt de principiu: „Fie pâinea cât de rea, tot mai bună-i în țara ta”. De data aceasta, Japonia urma sa fie casa sufletului meu pentru 14 zile.
Am ales sa fac Turul Aniversar intre Dinastii – Japonia Florilor de Mai, cu plecare in 20.04 si retur pe 3.05. Un pachet de 2680 Euro cu servicii complete exact cum îmi doream si bonus un abonament JR7 la trenurile super expres Shinkansen. Asa am aflat ca Exact Travel Club este unica agentie autorizata să emită abonamente de tren Japan Railways în Romania.
Cum nimic nu este întâmplator, regăsirea mea spirituala va coincide cu momentul de răscruce din istoria poporului japonez: va avea loc prima abdicare dupa 200 ani din istoria Japoniei. Este vorba despre impăratul Akihito, din dinastia Heisei, ce va fi succedat de prințul moștenitor Naruhito. Tot atunci va fi anuntat si numele noii dinastii. Am ales circuit in Japonia cu Exact Travel Club, tocmai pentru ca ei organizeaza calatoria fix în perioada respectivă. Este un moment unic in istoria acestei tari si ei ii acorda respectul si importanța cuvenite. Nu este de neglijat nici itinerariul in sine, care imi promite aventura, modernism si tradiție la un loc. Astfel voi merge in viitor prin Tokyo si ma voi intoarce în trecut la Hiroshima. Îmi voi elibera mintea, lasand-o sa se inalte deasupra muntelui Fuji si îmi voi bucura ochii si inima admirând florile de glicina din Parcul Ashigaka. Voi înțelege filozofia de viata a poporului japonez, vizitand Templul Todaji, sanctuarele Tsurugaoka Hachimangu din Kamakura sau Fushimi Inari-taisha, din Kyoto si ma voi reapropia de mama natura in prezenta căprioarelor din Parcul Nara. Voi „întinde o mana către zei” in insula Miyajima si ma voi bucura de-a adevăratelea, nu doar in vis, de un ceai excelent in Uji. Cu siguranță nu as putea prinde esenta lucrurilor, a unei culturi atât de frumoase și de diferite de a noastră, daca nu am avea insoțitor român vorbitor de limba japoneză. Exact Travel a avut grija ca in pachetul de calatorie sa includa nu un simplu traducător, ci un specialist, care a trăit în Japonia si ne va insoti permanent în calatoria noastră de cunoaștere.
 


După o experiență inedită de viață, voi pleca din Tara Soarelui Răsare cu multe amintiri frumoase și un îndemn de purtat in suflet pentru toată viața: „Soarele nu stie cine are dreptate si cine a gresit. El strălucește fără scopul de a incalzi pe cineva anume si ofera caldura tuturor. Cel care isi găsește sinele se face asemenea Soarelui!”
 
*Superblog 2018
*Poze: Pixabay, site sponsor
*Montaje video marca proprie

3 Comments

  1. evaancutahamza8 noiembrie 2018

    Imi place mult articolul tau. Foarte faina poveste ai creat in jurul subiectului.

    Răspunde
    1. hrpassion8 noiembrie 2018

      Mulțumesc mult !

      Răspunde
  2. […] Călătorie spre Echilibru în Tara Soarelui Rasare […]

    Răspunde

Lasă un răspuns

Scroll to top
error: Content is protected !!