Un strop de culoare în viața medicala cu Ehalate.ro

Citești in: 3 minute

Va imaginați azi un doctor imbracat astfel ? Cu siguranta nu sau poate doar la o petrecere, dar nu intr-o sala de operație.
IMG_20181109_144747
In secolul 19, acest costum era des întâlnit la medici, iar negrul exprima prestanta si profesionalism. Asta pana intr-o zi, cand chirurgul englez Joseph Lister a demonstrat ca antisepticele dezinfecteaza ranile si salveaza vieti. Revoluția in medicina, inceputa de el, a fost continuata si de alti specialisti și ușor usor au fost introduse manusi chirurgicale, masti si echipamente de lucru, printre care si halate medicale, care sa asigure un mediu de lucru steril.
laboratory-2815641_1280
Cumva halatul alb a fost ales nu doar pentru ideea de curatenie si lejeritate în miscari, cat mai ales ca simbol al unei noi revoluții, unei noi etape în medicină. Ulterior, onoarea de a deveni medic s-a asociat cu îmbrăcarea halatului alb, astfel încât, pentru prima data, in 1993, in Columbia s-a organizat o ceremonie in acest scop:
40304823_1828745903876312_6516494887397883904_o
Pentru mine, ca pacienta, halatul alb imi demonstreaza ca am în fata un om ingrijit, disciplinat, cu o minte organizata, dedicat meseriei sale si care impune respect.
Probabil că parerea mea este influențată si de o amintire simpatica din copilarie. Aveam 8 ani, urma sa fac operatie de polipi si eram deja intinsa pe masa, iar doctorul intarzia. Isi vărsase cafeaua pe halat si tot ii spunea asistentei ca se grabeste sa intre in operatie si are nevoie de un nou echipament. Auzeam conversatia lor:
„- Ce să fac domn doctor, de unde sa va aduc eu halat daca s-a epuizat stocul din spital?

  • Nu stiu cum faci dar am nevoie urgenta de un halat. Nu e igienic si sunt medic, nu ingrijitorul de flori ! Cum sa ma prezint asa in fata pacientului? E inadmisibil !”

Medicul era supărat, a venit la mine și si-a cerut scuze, mi-a promis că o sa treaca repede, ca nu o sa simt durerea si o sa mi dea o papusa nouă drept rasplata ca fusesem cuminte. S-a rezolvat intr-un final, dupa 1 ora am intrat in operatie si totul a decurs bine. La final am primit si păpușa, o doctorita în halat alb. Am fost si eu si ai mei impresionați, mai am si acum papusa, desi medicul meu a decedat intre timp.
Au trecut anii și am ajuns sa fac recrutare in domeniul medical. Din experienta profesionala, va pot spune ca echipamentul medical s-a diversificat. Nu mai avem doar halate albe, acum intalnesc personal medical in sarafane colorate, bluze medicale cu imprimeuri si fuste, costume verzi, roz. O asistenta medicala mi-a explicat în cadrul unui interviu, cat de mult îi schimba ei starea de spirit:
„-  Sunt innebunita după cățeluși iar faptul ca acum mă pot îmbrăca cu o bluza cu imprimeu de acest gen, imi schimba dispozitia pe o zi întreagă. Zambesc mai mult, transmit o energie pozitiva si inseninez si chipurile pacientilor.”
Sursa: Ehalate.roPhotoEditor-20181109200424
O doamna doctor psihiatru mi s-a confesat la o cafea,  despre beneficiile renuntarii la „halatul alb”:
„Sunt o persoana dedicata meseriei si optimista, dar nu-mi place sobrietatea. Pacientii mei sunt încărcați de griji, de traume si au nevoie de multă căldură sufletească. Cum sa le ofer eu putina alinare, cand mă ascund după un halat alb, impersonal si rece? Am trecut la costum pe verde, mov sau roz. Asta ii liniștește si ii face să se simtă mult mai confortabili in prezenta mea. Iar pe mine, mă reprezinta mai mult ca personalitate.
42261217_1854294661321436_4339587977526116352_n.png
Tendința este valabila si in cabinetele stomatologice, cele veterinare si cele de kinetoterapie, iar motivele tin de aceste doua aspecte – starea de bine a pacientului si starea de spirit a personalului medical.
Pentru mine este chiar un criteriu de selecție, mai ales când recrutez asistenți de pediatrie. Faptul că poarta o bluza cu diverse imprimeuri haioase denotă interesul pentru copil. Este incredibil cat de usor poți distrage atentia unui copilas de la un vaccin dureros atunci când porti o îmbrăcăminte colorata. Sau cat de mult înfrumusețezi ziua unor copii din centrele oncologice.
PhotoEditor-20181115141123
M-am bucurat foarte mult să aflu ca exista un magazin online de costume medicale si echipamente de lucru, care oferă culoare in viata tuturor.
Sunt cei de la Ehalate.ro !
17636780_1283804378370470_7587117099827394418_o
Dețin un portofoliu generos de textile (halate, costume, sarafane, fuste, pantaloni) dar și saboți medicali si alte accesorii: bonete medicale, șorțuri, tricouri. Atat cei din domeniul medical, cat si cei din HoReCa, brutării, creșe, grădinițe, saloane de înfrumusețare se bucură de produsele lor.
Raportându-ma la zona medicala a activității lor, ma bucur ca dau culoare unor spatii albe si reci, ca schimba perceptii – „poti merge la medic si cu zambetul pe buze”, ca medicii și asistentele se simt bine, mai relaxati si se împrietenesc mai usor cu pacientii.
 
*Superblog 2018

  • Prima poza dintr-un articol din New York Times, a doua poza de pe Pixabay, restul de pe site sponsor inclusiv featured image

 
 

Lasă un răspuns

Scroll to top
%d blogeri au apreciat: