Work and Travel Vacante Speciale si noi orizonturi de viață

Citești in: 4 minute

„Am doar optispe ani,
Sunt nebun iubesc si nu am bani!
Nimeni nu-mi sta in drum,
Am soseaua mea doar cu-n singur sens ma va duce undeva.
Visele mele
Se implinesc
Cand bat din palme sau cand clipesc!
Inspir (respir) iubire,
Expir (maninc) iubire,
Va dau la toti si va molipsesc.
Nimic in lume
Nu ma opreste
Sa urlu tare: „SUNT FERICIT!!! ”
Nu-mi strigati ce sa fac,
Fiindca timpu-i un ac
Iara noi suntem ata din el! ”
Iubesc muzica de la Vama Veche, iar versurile sunt balsam pentru sufletul meu. Melodia aceasta este imnul tinereții mele, pe atunci nu mi păsa de bani, nu intelegeam ca libertatea fără responsabilitate este periculoasa. Poate ca, daca ai mei m-ar fi trimis in America cu programul Work and Travel, m-as fi dezmeticit mai repede. Am avut 2 prietene în facultate, care au  plecat in ultimul an în vacanța de vară cu ajutorul agentiei CND Turism – Vacante Speciale.
In parteneriat cu Departamentul de Stat al Statelor Unite, aceasta oferă, de mai bine de 10 ani, posibilitatea a descoperi „Tărâmul Făgăduinței”. Totul e sa fii student la zi la o facultate acreditata, sa ai pana in 30 ani si poti pleca 4 luni (munca plus călătorii) pentru a trai „visul american”. Agentia ofera cursuri gratuite de limba engleza, pregateste dosarul pentru viza, oferă variante de joburi si programeaza studentul la interviu cu angajatorul. In plus este flexibila, punand la dispoziție pachete personalizate in functie de situatia persoanei respective. 
Pot spune cu mâna pe inima ca vacanta cu Work and Travel le-a schimbat complet pe colegele mele. Cornelia era destul de cheltuitoare si a crezut că America înseamnă o nouă distracție mai tare ca restul. După prima luna, tin minte ca m-a sunat si mi-a zis:
-” Traiesc cea mai grea perioada a vietii mele, dar și cea mai frumoasa! Iti vine sa crezi ca, de când sunt aici nu mi-am luat nici macar un tricou? Eu care eram „fashionista facultății”…Lucrez ca Front Desk la complexul hotelier Embassy Suites in Colorado.
Nu am apucat sa vizitez decat Cascada maro-Wilderness Snowmass si Parcul Mesa Verde. Asta se intampla deoarece muncesc foarte mult, dar m-am dezvoltat profesional: mi-am îmbunătățit considerabil limba engleza si îmi gestionez mult mai bine timpul si prioritățile. Inainte, stii si tu, nu faceam nici măcar proiectele la facultate, acum am taskuri simultane, le prioritizez si le rezolv cat ai zice pește. ”
Am rămas uimită pentru ca o stiam destul de nepăsătoare, mai mereu ultima la învățătură si dependenta financiar de ai ei.
Mi-am dat seama ca programul Work and Travel intr-adevar face minuni, cand am discutat si cu Ana. Ea a plecat din motive financiare. Era timidă, introvertita, dar foarte indemanatica. Tin minte ca se angajase ca menajera la un lant hotelier din Lake George, New York si m-a sunat dupa vreo 3 luni si jumatate:
-„Draga mea Oana, e tare fain aici. Muncesc cu drag, invat zilnic ceva nou si mi-am facut multi prieteni. Suntem de nationalitati si culturi diferite, dar suntem ca o mare familie si ne ajutăm intre noi. Sa nu mai zic de frumusetea locurilor. Lacul George este spectaculos, se află la poalele Munților Adirondack din New York și este o bijuterie istorica. Thomas Jefferson spunea despre el ca ” este cea mai frumoasă si curata apă pe care a văzut-o vreodată”.
Lake George Ana
Cand  vreau sa ma reîntorc la un stil de viață mai agitat, aleg „Big Apple”, New York-ul. Printre zgârie nori, Statuia Libertății, Wall Street sau Empire State Building redescopăr semnificatia expresiei americane „time means money”.
new-york-3
Dar, dupa cum stii, fotografia este pasiunea mea de-o viata, asa ca am strans banut cu banut si am zburat spre Arizona, sa fotografiez Marele Canion.
Conglomeratul de roci sedimentare in care a tot sapat Fluviul Colorado, este de o maretie înfricoșătoare. Se spune ca viața nu trebuie masurata in numarul de respiratii, ci in numarul de momente care iti taie răsuflarea. Ei bine, acesta a fost unul dintre ele.
gran-canyon
La doar 450 de km distanta mi-a făcut cu ochiul Las Vegas si am vizitat cel mai luxos cazinou – The Venetian, construit ca o imitație a lagunei din Italia. In seara aceea n-am avut noroc, dar am castigat la capitolul amintiri si experienta de viata.
Las Vegas Ana
Eu nu puteam exclama decat WOW !  Din fata introvertita, datorita experientei americane, prietena mea devenise cu totul alt om, mult mai comunicativa si deschisa spre noi relatii, cu noi orizonturi de viata.
Cu siguranță, daca as fi avut un mentor sau parintii m-ar fi indrumat, as fi urmat acest program. As fi ales alt job – fotograf la un parc de distractii, cum exista acum la Apex Waterpark in Florida. Asta pentru a imortaliza cât mai multe amintiri, caci ele sunt parfumul sufletului, hrana prezentului dar si pentru un strop de adrenalina. Ce senzatii tari as fi incercat la coborârile prin tunel si rafalele de apa ! Nu mi-ar fi scăpat nici Los Angeles cu studiourile hollywoodiene, unde as fi baut o cafea cu Angelina intre doua filmari. Dar nu e timpul trecut să merg ca turist!
Peste ani ii voi spune fiicei: Come on baby, you can do it ! Ai nevoie de libertate, independenta financiara, prieteni noi si noi orizonturi de viata! E șansa ta, profita la maxim! Sigur si peripețiile prietenelor mele o vor convinge.
Va vizita locuri unice în lume si va invata:

  • Sa gandeasca liber
  • Sa nu faca discriminari
  • Sa puna osul la treaba ca nimic nu se obține fără multă munca, perseverenta si etica
  • Sa aibă incredere în fortele proprii si ii va reuși orice isi propune
  • Sa aprecieze si sa pastreze o prietenie adevarata, indiferent de distanta

Așadar, „călătoria este fatală prejudecății, bigotismului și îngustimii minții, și, din această pricină, mulți din oamenii noștri au mare nevoie de ea. Viziunile largi, generoase, caritabile despre oameni și lucruri nu pot fi obținute vegetând într-un mic ungher al pământului toată viața.” (M. Twain)
 
*SUPERBLOG 2018
*Poze sponsor si Ana

Lasă un răspuns

Scroll to top
%d blogeri au apreciat: