Câteva lecții de HR de la Business Days

Citești in: 4 minute

Business Days, 8 ani de profesionalism

Organizatorii de la Business Days Romania, platforma de networking dedicata antreprenorilor si managerilor din Romania, au oferit 2 zile pline de informații, networking de calitate, idei tocmai bune de pus in practica in cadrul conferinței Bucuresti Business Days 2018.

23632651_1709944685724270_4461566159133300869_o.png

Speakeri si mai ales oameni de afaceri de succes au impartasit din experienta lor, iar noi ceilalți, fie din postura de antreprenori, fie din cea de angajați am plecat cu un bagaj voluminos de informații si de idei de a imbunatati lucruri in companiile noastre.

Cateva lecții de HR de la Business Days

Voi impartasi cu voi câteva dintre cele mai faine „lecții de business” pe care le-am primit de la profesioniști.

1. Smart People nu compara rezultatele cu asteptarile

IMG_20181219_024547.png

Planul, acțiunea si rezultatele sunt elementele uzuale ale oricarei inițiative si au la baza „un vis”. La sfârșit, avem tendinta de a compara rezultatele cu asteptarile si sa rămânem mai mult sau mai putin dezamăgiți. Adria Florea, Business Advisor la Trend consult, explica faptul ca oamenii destepti renunța la aceasta comparatie si se bucura cu adevarat. Ei trăiesc „the joy of their dream”, dar au in minte distanta intre rezultate si visul de la care au plecat. Pentru mine, ideea lui este o lectie de viața. Astfel, raportand rezultatele la visul meu, pastrez traiectoria clara asupra a ceea ce am de făcut în continuare, dar mai ales entuziasmul, energia de a lupta pentru acest vis. Extrapolând spre zona de HR, managerul care compara performanta unui angajat nou cu nivelul initial al acestuia, va fi mai multumit decat dacă ar compara-o cu standardul fixat de cel mai bun angajat pe acelasi post.

3. Delegarea este una dintre marile dovezi de curaj 

Te gandesti poate că a urca pe timp de iarna cel mai înalt munte din lume este una dintre cele mai mari dovezi de curaj. Dar ce spui de ideea de a avea atat de multa incredere in oameni, încât sa delegi din sarcini? Iti zici poate ca nu se justifica comparația, dar ia o pauza si gândește-te la toate momentele in care a trebuit sa inveti pe cineva ceva nou. De cate ori nu ai zis: „Am făcut eu ca sa terminam mai repede” sau „Nu am timp acum sa îți explic, dureaza prea mult” ori „Nimeni nu face asta mai bine ca mine”. Ei bine delegarea este o dovada de curaj si nu o spun eu, ci chiar Mihaela Muresan, un om de succes, cu peste 18 ani de experienta in marketing si comunicare, iar un business pentru a progresa, are nevoie de manageri curajosi.

3. In „smart” society nu-și au loc prejudecatile, stereotipurile, lipsa de incredere

IMG_20181219_023233

Lipsa increderii in ceilalti, de care aminteam mai sus, este o trasatura intalnita predominant la noi românii, aspect dovedit chiar stiintific. Celebrul psiholog Daniel David mentiona in studiul sau „Psihologia poporului român. Profilul psihologic al românilor într-o monografie cognitiv-experimentală” ca nu avem incredere în semenii noștri si nici macar in noi insine. Astfel „67% dintre români au nivelul de stima de sine mai scăzut decat al unui american mediu”. Rezultatul combinației între cele doua este negativ atat pentru individul în sine, cât si pentru companie. In plan personal, persoana neincrezatoare își va asuma foarte puține riscuri sau deloc, isi va fixa obiective vagi in loc de SMART (specifice, masurabile, accesibile, relevante si incadrate in timp) de teama esecului si se va incarca cu frustrări si alte sentimente neplacute. La nivel profesional, va trage in jos echipa deoarece lipsa de incredere generează performanta colectiva scăzuta. Sa va dau un exemplu concret: nu am incredere in colegul meu să-i arat ce stiu pentru ca mi-e frica sa nu fie el promovat in locul meu sau eu dat afara. Nu arat acestuia nimic, el nu stie și face greșeli, acestea costa compania bani. Daca are noroc sa nu fie concediat in perioada de proba, va manifesta la randul sau spirit de competiție în detrimentul celui de colaborare si echipa va fi măcinată de „lupte interne” pentru atentia sefului. Obisnuiti cu acest comportament, imprimam si copiilor nostri aceeasi mentalitate. Claudiu Popovici exprima tare fain ideea in cadrul conferinței de la Business Days: „Parintii fac din copii o extensie a ego-ului lor si ii priveaza pe aceștia de libertatea de a experimenta si de a învăța din propriile greșeli.” Practic, cei mici nu au optiunea de a alege, ei „trebuie” sa faca x lucruri pentru ca „așa e bine”. Intr-o astfel de societate, limitativă la capitolul gândire critica si incarcata de prejudecăți, nu vor ieși în evidență vârfurile sau cei originali („the creators”), ci vor triumfa „conformers”. În acest context, progresul companiei, dar mai ales al nostru ca popor este grav afectat. Decalajul pe piața muncii se va mări si pe fondul migrației tot mai puternice, mai ales din partea celor cu initiativa, al tehnologiei tot mai avansate, noi HR-istii vom fi nevoiti să importam forta de muncă calificata sau sa folosim robotii in locul oamenilor in sarcinile care permit asta. În caz contrar, companiile își vor inchide sucursalele din România.

4. A patra revolutie industrială – automating everything

Robots

Mentionam importanta tot mai crescuta a robotilor in viata noastra. La început au apărut pentru automatizarea unor sarcini repetitive, de tipul informarii clientilor privind scadenta unei facturi sau a angajatilor privind concediile de odihnă. In prezent, robotul a ajuns la sarcini complexe – de la consultarea acestuia, în calitate de somelier, pentru alegerea unui vin pentru o cina reusita, pilotarea unei mașini până la operatii grele, in care nici mana celui mai priceput doctor din lume nu ar avea precizia lui. De aceea, nici nu ma surprinde initiativa lui Liviu Drăgan, fostul fondator TotalSoft, de a crea Druid, platforma de inteligenta artificiala. Cu siguranta va deveni un reper intre companiile de pe plan local.

Revenind la idee, robotii vor invada lumea noastră, mai ceva ca in Transformers, iar noi HR-istii vom fi pionierii schimbarii. Astfel prin 2030 vom recruta „Organ Creator”, „Drone Traffic Optimizer” sau „Human Machine Teaming Manager” (restul meseriilor in raportul Linkedin). Asta inseamna ca trebuie sa ne pregatim temeinic si inca de pe acum. Putem face asta fiind deschisi la schimbarile tehnologice, citind noutatile in industria aferenta companiei și nu numai, apelând la inteligenta artificiala pentru un prim screening de CV-uri de exemplu.

Rezumand lectiile de HR la o simpla ecuație:

HR = JOY + PEOPLE TRUST + CHANGE PIONEER

 
*Poze Pinterest si Facebook (cea de Business Days)
*Surse: Articol Dilema Veche, Raport Linkedin, Profit.ro, Conferinta Business Days

  • Respecta Legea Drepturilor de Autor in locul Plagiatului

 
 
 

2 Comments

  1. […] Delegarea, cu toate provocările ei, cred că aduce tuturor celor implicați în business cel puțin două avantaje majore: […]

    Răspunde
  2. […] capabilități de viziune computerizată, precum și soluții CX de tip omnichannel, soluții de încredere și securitate, inclusiv moderare de conținut. Susținând toate etapele de dezvoltare ale […]

    Răspunde

Lasă un răspuns

Scroll to top
error: Content is protected !!