Jobful, prima platforma de recrutare pe gamification

Citești in: 4 minute

Jobful, prima platforma bazata pe gamification

In spațiul meu virtual, pentru un nou interviu de colecție, am invitat-o astăzi pe Ioana Cepoi, unul dintre fondatorii platformei Jobful. Jobful este prima platforma de recrutare in care ne jucam având drept rezultat final un nou job (dacă suntem candidați) sau găsim oamenii potriviți cu competentele cerute de noi (dacă recrutam).

Va invit sa o (re) descoperiți pe Ioana – o persoana organizata, ambițioasa, înconjurată de o echipa inedita și cel mai nou produs de pe piața autohtona în materie de recrutare:

1. Ce este Jobful și ce ne poți spune despre fondatorii ei?

Jobful este o platforma moderna de recrutare care foloseste elemente de joc pentru a crea o experienta inedita celor care sunt in cautarea unui job sau celor in cautarea unui nou coleg in echipa. Directia in care ne indreptam este de a fi suport constant pentru cariera unui profesionist.

Cu ce urmeaza sa umpli 40 de ore pe saptamana, ce urmeaza sa faci, cum sunt oamenii cu care vei interactiona in tot acest timp, sunt toate lucruri importante si care ne impacteaza viata de zi cu zi. Astfel de decizii ar trebui luate avand cat mai multe informatii in ecuatie, iar Jobful asta face, conecteaza roluri cu academii de invatare, profesionisti cu recruitori si, practic, viitori colegi.

Am pornit in aceasta calatorie 4 oameni, toti cu o dorinta puternica de a aduce joaca si beneficiile ei in viata fiecaruia, sub o forma sau alta. Asa am descoperit conceptul de gamification si cum putem prelua si integra elemente de joc in procesele din vietile noastre profesionale.

jobful team

Acum suntem 5 in echipa: Mihai Cepoi (Chief Everything Officer) care se concentreaza pe dezvoltarea produsului si a modelului de business, Bianca Ene (Marketing Wizard) – are atentia pe zona de marketing, Ioan Profiroiu (Business Growth Alchemist) care construieste in fiecare zi cat mai multe parteneriate, Nicu Cercel (Custumer Happiness Architect) – se ocupa de dezvoltarea colaborarii cu clientii actuali si cu mine, Ioana Cepoi (organizational hapiness pursuer) – ma axez pe partea de cultura organizationala si zona de learning de pe platforma.

img_3804
IMG_0281.JPG

2. De ce ar alege recrutorul experienta Jobful?

Cand am inceput sa construim platforma, am desfasurat o serie de discutii si scurte interviuri cu recrutorii, pentru a afla tot ce putem schimba in experienta lor. Aici am aflat despre eforturile operationale de a trece prin sute de CV-uri pentru a selecta 10 candidati, din care poate 2 sau 3 ajung la interviuri finale. Un alt detaliu important a fost veridicitatea unui CV si posibilele discrepante intre acesta si candidat.

jobful search

Totodata, din cei 2-3 pe care si-i doreau companiile la interviu, exista si situatii in care chiar acestia isi pierd interesul fata de rolul respectiv.

Ne-am propus sa rezolvam tot, adaugand o zona de filtrare pentru a ajunge direct la cei 10 candidati de interes in cateva click-uri. Mai mult, am introdus sistemul de matching in care candidatii trebuie sa accepte o oportunitate in maxim 48 de ore. Am dezvoltat o serie de teste care valideaza 7 dintre cele mai importante competente urmarite de organizatii, iar rezultatele la aceste teste se pot vedea in profilul candidatului. Un plus pentru companii este faptul ca isi pot construi propriile academii de invatare in care sa le ofere candidatilor cat mai multe informatii relevante care sa ii ajute sa invete si sa se dezvolte pentru principalele roluri cautate de ei.

Din ce am observat noi in piata, nu mai suntem in etapa in care gasim cu usurinta candidatii potriviti, care au atat atitudinea potrivita, cat si toate cunostintele necesare rolului. Suntem in etapa in care trebuie sa ii pregatim pe cei pe care ni-i dorim, iar prin academiile partenere tocmai asta ne propunem sa facem.

3. De ce ar alege candidații sa și facă cont pe Jobful?

Am aplicat acelasi proces, interviuri pentru a identifica aceste potentiale avantaje, ce isi doresc candidatii de la recrutare. Am aflat atunci despre dificultatile de a scrie un CV, nu pentru ca nu stiu cum sa faca asta, ci pentru ca o foaie nu poate reflecta toate capacitatile si punctele forte ale unui candidat. Am aflat despre lipsa unui sistem de orientare profesionala in timpul studentiei, despre misterul continuu generat de titlul unui rol si despre procesele indelungate de recrutare in care nu mai primesc nicio veste de la celalalta parte. Si multe altele. De aici am pornit si am continuat sa ii ascultam si sa integram feedback-ul lor.

jobful profil

Astazi, pe Jobful, candidatii primesc invitatii pentru diferite roluri si pot accepta sau nu, protejandu-le in acelasi timp datele personale pana la acceptul lor. Pot parcurge academii prin care invata si dezvolta competente atat generale (comunicare, gandire critica, integritate, lucrul in echipa, etc.), cat si specifice pentru un anumit tip de rol. Isi pot evalua competentele si pot strange puncte, avand experienta de joc, ce le vor transforma in curand in beneficii. Si lista poate continua. Promisiunea pe care o facem constant pentru candidati este: arata-ne cat de bun esti si te cauta companiile pe tine.

4. Care sunt avantajele competitive ale platformei Jobful ?

De fiecare data cand luam o decizie, ne uitam atat la nevoile angajatorilor, cat si la nevoilor candidatilor. Astazi, cel putin 50% din ce reprezinta Jobful este rezultatul feedback-urilor stranse de la parteneri si utilizatori. Stand foarte aproape de acestia, ne-a fost facil sa intelegem exact provocarile si cum putem face experienta recrutarii mai buna.

Cand am construit platforma, am pornit de la nevoile candidatilor si ale angajatorilor. Fiecare nevoie s-a transformat intr-o caracteristica pe care am inclus-o in procesul de recrutare, in modul de folosire a platformei. In continuare ne concentram eforturile si focusul pe aceste avantaje:

    • eficientizarea procesului si reducerea costului
    • pregatirea candidatilor prin academii
    • testarea competentelor
    • atractivitatea unui sistem gamificat pentru candidati
    • sistem de matching pentru a capta interesul ambelor parti inaintea inceperii procesului

startarium.jpg

5. Cum arata 2020 pentru Jobful sau ce îmi poți spune despre planuri de viitor?

In momentul de fata vrem sa raspundem asa cum am obisnuit feedback-urilor primite. Fie ca este vorba de experienta ca angajator sau candidat, avem o lista de lucruri de imbunatatit sau adaugat.

Avem multe planuri si ne dorim sa ajungem si mai aproape de candidati si de angajatori. Ne dorim ca Jobful sa devina prima optiune ca solutie de recrutare atat pentru candidati, cat si pentru angajatori. Planuim sa lansam si in alte tari anul acesta, vrem sa lansam aplicatie pentru mobile, vrem sa adaugam noi elemente de joc pentru a face totul mai simplu si interactiv si sa oferim tuturor celor activi si interesati de cariera, platforma ideala pentru gestionarea ei.

jobful login

4 Comments

  1. Katherine23 ianuarie 2019

    Interesant proiect, Jobful!
    Cred ca va depasi site-urile de recrutare de pe piata romaneasca, are mult potential!

    Răspunde
  2. Ioana23 ianuarie 2019

    Cel puțin interesant concept. Mult succes! 🙂

    Răspunde
  3. RB23 ianuarie 2019

    ideea Jobful e foarte misto, dar platforma in sine are multe probleme…spre exemplu, m-am chinuit 15 minute sa imi actualizez CV-ul si nu mi s-a salvat 😦

    Răspunde
    1. Mihai23 ianuarie 2019

      Buna RB, intr-adevar avem o serie de provocari legate de user experience si mici lucruri de reparat. La fiecare doua saptamani avem un release nou prin care reparam toate feedback-urile primite, which are more than welcomed!
      Multumim frumos pentru ganduri, raspunsul este de fapt promisiunea noastra de a repara toate aceste aspecte si a construi un produs din ce in ce mai bun.
      Zi frumoasa!

      Răspunde

Lasă un răspuns

Scroll to top
error: Content is protected !!