Joburi perfecte pentru pasionații de călătorii

Citești in: 7 minute

Pasiunea ta sunt călătoriile și vrei un job din asta ?

Am invitat-o pe Oana Andreea Răcaru, bloggerita de la TravelHolyc,  sa ne dea o mana de ajutor, noua, celor care suntem pasionați de travel,  sa ne povestească despre joburi perfecte pentru pasionații de călătorii .

Condițiile actuale la nivel global ne-au oferit șansa să călătorim mult mai des și în destinații tot mai îndepărtate de țara natală. Odată ce ai prins “microbul” călătoriilor, mai mult ca sigur că îți vei dori să faci din asta un stil de viață. Și ce cale mai ușoară de a-ți și permite să atingi destinațiile mult visate decât să îți alegi un job care să implice de la sine deplasări în jurul lumii?Sunt joburi care oricum te forțează de la sine să mai pleci din când în când, cum ar fi cel de diplomat, pilot, navigator sau antreprenor, însă acum vorbim tocmai de acele joburi care-ți vor da o mai mare libertate de mișcare.         

 Ah, da, și în urma unei selecții riguroase, le voi prezenta exact pe acelea care iti permit să fii cât mai flexibil. 

Haideți să vedem cele 10 joburi perfecte care te vor ajuta să-ți îndeplinești visul de a călători în mod regulat:

1. Freelancer

Din categoria joburilor perfecte pentru pasionații de călătorii, poți face freelancing fie ca fotograf, ca scriitor, web-developer, designer sau specialist în Social Media. Există platforme de unde poți obține joburi regulat, precum Upwork, Freelance sau Fiverr. Pe aceste platforme se adună atât angajatorii sau companiile care au nevoie de freelanceri pe diferite proiecte, pe anumite perioade de timp, cât și specialiștii pe diverse domenii. Dacă vorbim de fotografie, o idee ar fi să te specializezi pe evenimente (nunți, botezuri), unde se câștigă destul de bine pe perioada sezonului, astfel încât în restul anului să îți permiți să pleci în alte țări.       

Dacă vorbim de fotografiatul de călătorie (Freelance Travel Photography), îți poți vinde creațiile unor reviste de succes pe domeniu (cum ar fi National Geographic) sau poți lucra cu branduri, destinații sau mass-media pentru a le promova din cele mai favorabile unghiuri.

2. Fă-ți un Business Online

Nu mai este un secret faptul că doar cu un laptop și o bună conexiune la internet poți ajunge să îți construiești propria afacere (astfel reușind să ții legătura cu furnizorii și cu piața pe care vrei să te extinzi). Poate ați auzit despre moda de a activa în domeniul comerțului online (e-commerce), pe platforme cum ar fi Amazon. Pe măsură ce îți dezvolți un brand, poți să te stabilești oriunde în lume, mai ales în țările ceva mai sărace, dar cu o cultură aparte și peisaje de-ți taie respirația, timp în care poți lucra cu laptopul pe plajă. Dacă te ocupi cu seriozitate de business-ul tău, poți ajunge să câștigi de la 1000-2000 $ pe lună după primele 6-12 luni, iar creșterea din acest punct depinde de munca depusă. Drop shipping-ul este o altă variantă, pe care mulți o aplică și din care se poate câștiga destul de bine.

3. Travel Blogger/Vlogger

Fiindcă acest articol este scris în română și vreau să-l fac cât se poate de apropiat de adevăr, vreau să specific că,  probabil în România nu sunt foarte mulți cei care se îmbogățesc și chiar își permit să plece oriunde promovând destinații prin articolele sau video-urile lor. Însă în străinătate, deoarece atunci când scrii în engleză publicul este mult mai mare, poți ajunge foarte departe cu un conținut bun, de calitate. Iar brandurile sunt infinite, nu doar cele din țara ta, ci inclusiv cele din destinațiile unde îți dorești să ajungi. Indiferent că te adresezi publicului român sau celui din străinătate (sau ambelor), o muncă îndelungată și constantă te va poziționa printre “câștigători”. Ca atare joburi perfecte pentru pasionații de călătorii ar putea fi precum Influencer Marketing sau Affiliate Marketing, Display Advertising (AdSense) și despre tot felul de campanii de promovare.

Joburi perfecte – Blogger Travel prin Napoli, Italia

4. Joburi perfecte – Social Media Influencer 

Acest tip de job este oarecum în conexiune cu cel prezentat anterior. Când creezi conținut în mediul online, nu ai cum să nu te folosești de platforme precum Facebook și, mai ales, Instagram. De exemplu, pe nișa de călătorii, influenceri ca Jack Morris sau Lauren Bullen, cu 2 milioane și ceva de urmăritori fiecare, întotdeauna creeză un conținut vizual de impact din diferite hoteluri și resorturi superbe și pot primi chiar 9000 $ pentru a promova o destinație prin fotografiile lor. Bun, nu ajungi la câteva milioane de urmăritori de azi pe mâine, dar și cu câteva zeci de mii poți cere câteva sute de dolari pe promovare, mai ales că te poți adresa și brandurilor din străinătate,  dacă ai un conținut inclusiv în limba engleză!

5. Ghid de turism

Mai întâi, vreau să clarific o confuzie frecventă. Nu este corect să spui ghid turistic decât când te referi la o carte cu informații de călătorie, hărți, îndrumări. Ghidul de turism este persoana care călăuzește un grup de turiști, oferindu-le explicațiile necesare. Referindu-ne la jobul celui din urmă, trebuie să știi că acesta nu presupune decât niște cursuri la o școală acreditată, care durează 10 luni. După aceea, te poți acredita la Ministerul Economiei, Comerțului și Turismului. Există trei tipuri principale de ghizi: locali, naționali și specializați (artă, turism montan, sportiv…). De regulă, pentru a avea succes într-un astfel de job este bine să știi minim 2-3 limbi străine.

6. Profesor de limba engleză

Din categoria joburi perfecte pentru pasionații de călătorii este și predarea limbii engleze. Acest job presupune să te stabilești câteva luni bune sau chiar un an școlar întreg într-o țară străină. Pentru cei cărora le place să cunoască o cultură în profunzime, prin a prinde rădăcini o perioadă printre străini, față de o vacanță superficială de câteva zile, este oportunitatea perfectă! Mai ales dacă ai darul și dorința de a-i învăța pe alții. Recomandat este să urmezi un curs TEFL (Teaching English as a Foreign Language) sau TESOL (Teaching English to Speakers of Other Languages) – prima este mai comună în UK, cealaltă în SUA. Astfel, vei obține o acreditare/diplomă pe care o poți folosi ulterior în zone diferite, cum ar fi țări din Asia, Europa, America Latină sau Orientul Mijlociu. Se câștigă destul de bine pentru a-ți permite să trăiești oriunde.

7. Însoțitor de bord

Înainte de a merge la un interviu de angajare, vei afla că există diferențe între companiile aeriene din punctul de vedere al avantajelor pe care le oferă angajaților. Liniile aeriene low-cost nu oferă salarii foarte mari și nici o mulțime de beneficii, dar pentru țara noastră, oferă un salariu destul de bun. Cele arabe (Qatar, Emirates sau Etihad) îți oferă mult mai multe facilități, un salariu între 1500-2000 de euro, dacă ești la început, și curse în toată lumea. Dacă însă îți place să stai și pe-acasă, cele low-cost îți vor permite să pleci pe trasee mai scurte și să stai o bună perioadă în țara natală, pe când celelalte își au sediul în țările arabe. Bineînțeles, este și un job solicitant, îți trebuie rezistență la programul schimbător, la schimbarea fusului orar și trebuie să fii întotdeauna amabil, prezentabil și cu zâmbetul pe buze. Te poți pregăti pentru examen fie urmând niște cursuri, fie învățând de pe internet, de la vloggeri sau persoane care activează deja în domeniu și împărtășesc din experiența lor. Este un job agitat, dar care merită și pentru care vei fi recompensat din plin prin faptul că te plimbi în jurul lumii.

8. Voluntariat

Există o mulțime de ONG-uri la nivel global care se adresează celor care vor să ofere o mână de ajutor mediului înconjurător, planetei, animalelor sau diferitelor cauze sociale. În acest caz, nu vorbim propriu-zis de un job, dar l-am inclus aici, întrucât masa și cazarea, precum și alte beneficii, sunt răsplata pentru munca pe care o înfăptuiești din proprie inițiativă. La fel ca în cazul în care predai limba engleză, vei avea ocazia să și experimentezi noua cultură, să devii parte din ea. Un astfel de program cunoscut este WWOOF, unde poți lucra la una din fermele organice dintr-o mulțime de țări ale lumii, promovând astfel un stil de viață atât sănătos, cât și eco-friendly.

9. Lucru pe un vas de croazieră

Din categoria joburi perfecte pentru pasionații de călătorii, lucrul pe un vas de croaziera este o soluție bună. Fie că începi ca barman sau ca chelner, poți avansa în timp în funcție de gradul de implicare, iar salariul compensează faptul că ești departe de cei dragi, începând de la 1000 $. Suma câștigată crește de-a lungul anilor, dar și munca poate fi istovitoare și solicitantă. Cu toate acestea, poți ajunge în locurile pe care le visezi, insule și destinații îndepărtate. Linii mari de croazieră au tot felul de oferte pentru români, pentru că sunt muncitori și motivați de răsplata primită. Însă este un job din care vei vrea să te oprești la un moment dat, când îți vei dori o familie sau un loc de muncă stabil. De exemplu, poți învăța meserii din domeniul ospitalității (bucătar, ospătar, barman, cameristă) la Columbia Shipmanagement și United Hospitality Institute, din Cipru, care a inaugurat la Constanța un centru de pregătire.

10. Joburi perfecte – într-o agenție de turism sau de croazieră

Nici această idee nu este de neglijat, se încadrează de minune la categoria joburi perfecte pentru pasionații de călătorii. Deși nu este 100% sigur că vei călători regulat cu un astfel de job, în mod normal ar trebui să ai parte de reduceri la vacanțe și la pachetele de călătorii.

De asemenea, dacă reușești să devii un agent sau un consultant de turism, nu este exclus ca excursiile să facă parte din programul tău de lucru, tocmai pentru că trebuie să faci recomandări utile clienților, bazate pe propria experiență. Asta depinde, însă, de fiecare firmă în parte, de vechimea ei și de mărimea personalului angajat.
După cum poți vedea, o parte dintre aceste propuneri presupune ca tu să fii angajatul, altă parte înseamnă că tu vei fi implicat în munca ta 100%. Pentru acestea din urmă, deși par ușoare la o primă vedere, munca depusă este, evident, mult mai mare.

Altfel, gândiți-vă câți oameni ar călători de fapt, povestindu-și viețile online sau conducându-și afacerile de la un laptop, primind sume mari de bani.
Astfel, se cunoaște și dedicarea mult mai mare a celor care au succes: nu este suficient să urci o fotografie pe Instagram, ci ai nevoie de o poveste în spatele ei, o poveste care poate lua ore, de la recuzită, la găsirea unghiului perfect și al momentului zilei, tocmai ca să creezi acea poveste care să atragă miile de urmăritori și să aducă un profit brandului. Dar cu această muncă, vine și o mai mare libertate. Dacă ești angajat, este mai ușor să pleci regulat, doar că vei fi supus programului și regulilor angajatorului.
În orice caz, pasiunea și dedicarea înseamnă totul, în orice vis pe care-l avem, inclusiv când vine vorba de un job care să implice deplasări regulate în jurul lumii!

NUME: Răcaru Oana-Andreea
BLOG: TravelHolyc, https://www.travelholyc.com/
FACEBOOK: https://www.facebook.com/travelholyc/
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/travelholyc/

TravelHolyc

1 Comment

  1. […] avut prilejul să descopere Malta așa cum este ea. Iar dacă și eu am fost invitată să scriu pe blogul altora, am zis de ce să nu invit și eu la rândul meu – astfel, arătându-vă și vouă ce mă […]

    Răspunde

Lasă un răspuns

Scroll to top
%d blogeri au apreciat: