Inovația tehnologică în recrutare – DORA

Citești in: 6 minute

Interviu de colectie despre Dora, inovația tehnologică în recrutare

Invitatul meu la interviuri de colecție este Călin Ștefănescu, unul dintre fondatorii robotului Dora, inovația tehnologică în recrutare. Răbdarea și perseverenta au fost primele 2 calități pe care le-am identificat la Călin încă din primele minute ale discuției noastre. Le-a dovedit și în materialul amplu și interesant pe care va invit sa îl citiți:

1. Cine este Dora și care sunt competentele ei?

Dora este un robot de recrutare care are scopul de a ajuta recrutorii pe tot parcursul procesului de recrutare. Isi termina treaba doar cand un candidat devine angajat.

Dora imita comportamentul unui recrutor, posteaza un job, cauta si filtreaza candidati; intreaba candidatul daca are experienta, daca are specializarile cerute, daca accepta salariul si daca nu, ce salariu doreste, daca e disponibil sa inceapa la o anumita data etc.

Cont recrutor

Atunci cand recrutorul are intrebari aditionale, le poate transmite Dorei, iar robotul le adreseaza candidatilor, astfel incat, dupa interviu, recrutorul sa aiba o imagine cat mai clara asupra compatibilitatii candidatului cu jobul si sa decida rapid daca va continua cu acel candidat sau daca trece la urmatorul.

Daca candidatul se potriveste, atunci recrutorul are doar de facut interviul final si sa decida daca va angaja sau nu persoana respectiva.

Studiile arata ca un recrutor trebuie sa discute, in medie, cu 29 de persoane pentru a angaja una.

Pentru a ajunge sa discute cu aceste persoane, un recrutor trebuie sa-i caute pe acei candidati, sa verifice experientele profesionale si in general, munca aceasta i-ar lua cam o saptamana.

Dora poate avea mii de discutii simultan si de regula in cateva ore reuseste sa-i ofere recrutorului candidatii pe care in mod obisnuit i-ar avea in cateva saptamani.

2. Cum ți-a venit ideea realizării Dorei, inovația tehnologică în recrutare ?

Ce înseamnă din perspectiva costurilor, oamenilor implicați în proiect, tehnologiilor folosite ?

Ideea de a o dezvolta pe Dora, robotul de recrutare, a aparut deoarece am observat si masurat faptul ca un recrutor petrece peste 70% din timp discutand cu candidati pe care nu ii va angaja niciodata.

Cum trecem printr-o criza uriasa de personal, timpul petrecut de un recrutor cautand candidati, verificand CV-uri si contactand candidati este si mai mare.

Ne-am gandit ce am putea face astfel incat sa nu mai piarda timpul nici recrutorii, nici candidatii cu joburi unde oricum nu vor lucra.

In august 2017 ne-am apucat de treaba si am inceput sa o desenam pe Dora si sa o testam manual, in prima etapa pentru a ne asigura ca e o solutie care nu functioneaza doar in mintea noastra. Pe 1 martie 2018 am lansat-o online pe Dora.

Dora are 7 co-founderi: Madalina Nemethi, Raluca Stefanescu, Dragos Lup, George Cheteles, Andrei Cornea, Liviu Livanu, Calin Stefanescu.

Toti co-founderii au lucrat in recrutare in ultimii 10 ani cu specializari pe marketing in recrutare, dezvoltare aplicatii pentru recrutare, analiza date recrutare si recrutare directa.

4. Exista anumite poziții pe care este specializata Dora sau lucrează pe orice criterii?

Dora poate recruta pentru orice profesie si specializare. Folosindu-se de intrebarile personalizate, recrutorul o poate seta pe Dora asa incat sa obtina prin aceste intrebari exact raspunsurile pe care ar vrea sa le citeasca intr-un raport de interviu primit de la colegul care a facut primul interviu cu candidatul.

Bineinteles ca exista pozitii unde aceasta abordare nu este cea mai potrivita, ma gandesc de exemplu la cele de top management sau altele din zona unde head-hunting-ul este mai eficient.

5. Cum validează Dora, inovația tehnologică în recrutare, dacă un candidat minte sau nu?

Dora, inovația tehnologică în recrutare, invata din evaluarile recrutorilor si face astfel incat unui candidat sa nu i se ofere joburi la care nu corespunde.

Pe de alta parte, credem ca Dora trebuie sa salveze energia recrutorilor in alta directie – filtrand candidatii si lasand recrutorului timp pentru a construi relatii de calitate.

Oamenii pot minti atat pe un robot cat si pe alti oameni; uneori tentativele sunt foarte bune, dar nu ne-am propus sa abordam aceasta latura a comportamentului uman. Ce e uman in resurse umane ramane uman iar Dora se ocupa doar de o parte din recrutare.

6. In ce stadiu al procesului de recrutare recomanzi folosirea Dora, inovația tehnologică în recrutare ?

Dora face sourcing (cauta candidati in social media) si pre-screening (verifica daca acei candidati sunt eligibili conform criteriilor recrutorilor), la volume practic nelimitate, lasand recrutorilor posibilitatea sa se concentreze pe munca adevarata (si placuta) de recrutare.

7. Cate CV-uri poate prelucra Dora într-o ora?

Cate interviuri poate realiza? Câți candidați trimite la interviul final din ce nr total?

500 de companii din 5 tari o folosesc pe Dora, inovația tehnologică în recrutare, pe happyrecruiter.com.

Pana acum, Dora a avut aproximativ 240.000 de interviuri din martie 2018 pana in prezent si peste 27.000 de oameni s-au angajat.

Observam ca 65% din interviuri sunt seara si in weekend-uri, cand recrutorul este acasa, de aceea de multe ori Dora devine colegul recrutor din tura de noapte.

Nu avem o limita pentru numarul de candidati procesati, Dora este programata sa faca cu usurinta interviuri simultan.

8. Cum se simte un recrutor când știe ca Dora i-a făcut treaba?

Oare se simte amenințat de tehnologie?

In ultimii ani, din cauza vitezei si a cerintelor tot mai mari ale companiilor, recrutorii nu au mai avut timpul necesar sa-si foloseasca experienta si specializarile in recrutare pentru a analiza fiecare candidat in detaliu inainte de a-l angaja.

Responsabilitatea recrutorului e uriasa, companiile sunt facute de oameni, iar oamenii sunt angajati in companii de catre recrutorii din departamentele de HR. In urmatorii ani, tehnologia va ajuta enorm un specialist in HR sa aiba timpul necesar pentru a angaja oamenii potriviti.

In momentul de fata traim o revolutie industriala, cea mai mare din istoria cunoscuta a omenirii, vor fi schimbari majore, vor disparea joburi, dar cu siguranta vor aparea altele in urmatorii ani.

Desigur, urmarim discutiile tot mai frecvente despre roboti si despre inlocuirea unor sarcini umane; HR-ul pare a fi ultima reduta, pentru ca recrutarea este in esenta despre oameni. Oamenii din HR folosesc si acum din ce in ce mai multi roboti, de la smartphone-uri si aplicatii din social media, care deja le fac viata mai usoara.

Dora este un robot construit de recrutori experimentati special pentru a face recrutorii fericiti.

Tehnologia este o oportunitate si nu o amenintare; Fiecare recrutor poate avea un robot coleg care sa-i faca munca mai placuta si mai eficienta, asa cum fiecare recrutor are (cel putin) un smartphone.

9. Cum departajeaza Dora, inovația tehnologică în recrutare între 2 candidați buni?

Are incorporat elemente de recunoaștere a unei minciuni audio? De exemplu schimbarea tonalități vocii?

Dora preselecteaza candidatii si ii marcheaza diferit in functie de modul in care acestia indeplinesc criteriile setate de recrutori (profesie, experienta, cursuri sau nivel de studii), ceea ce frecvent genereaza situatii in care 2 candidati par a fi la fel de buni. De aici incepe munca placuta a recrutorului, care poate sa isi puna astfel in valoare calitatile, alegandu-l pe cel mai bun dintre cei mai buni.

Dora nu efectueaza interviuri audio deocamdata, din mai multe motive – atat legate de limba (noi ne uitam la piata internationala si ne gandim la o solutie implementabila oriunde) cat si de capacitatea robotilor de a intelege limba vorbita de candidati.

Ma gandesc la accente diferite, cuvinte pronuntate usor diferit, chiar si pentru limba engleza, in care sunt acestea de regula dezvoltate la cel mai inalt nivel de acum.

10. Care este cea mai dificila poziție care a necesitat regândirea algoritmilor Dora?

Fiind 100% customizabila, Dora recruteaza pentru orice domeniu.

Totusi, sourcing-un la top nivel de top management se construieste pe alte principii si am preferat sa ajutam recrutorii unde au nevoie cel mai frecvent, de la blue la medium-white collar. Poate conduce interviuri si la nivel de top management (am vrut sa il ajutam pe Calin Fusu sa isi gaseasca CEO la Bestjobs cu Dora, dar avea suficienti candidati deja si ne-am oprit).

11. Care este relația Dora – compania angajatoare?

Ce eforturi trebuie sa facă un angajator la începutul „relației” cu Dora pentru ca ulterior sa obțină rezultate potrivite?

Relatia incepe cu un cadou de la noi: crearea contului si primul proiect sunt gratuite pe happyrecruiter.com. De regula, postarea primului proiect dureaza cateva minute, pentru ca angajatorii trebuie sa seteze toate criteriile dupa care Dora sa faca recrutarea si sa construiasca intrebarile personalizate/custom pe care Dora sa le adreseze candidatilor (pe cele standard le setam noi automat). Desigur, noi asistam clientii in permanenta dar dupa primul proiect, deja clientii seteaza proiectul in 3-5 minute.

Ulterior, munca recrutorilor este mai simpla – primesc rapoartele de interviu ale Dorei, cu raspunsurile candidatilor la intrebarile standard si personalizate si decid daca sa ii cheme la interviu; Dora ii asista si cu programarea la interviu, astfel incat sa evitam pe cat posibil situatiile in care candidatii uita ca au interviu a doua zi.

12. Ce pregătește pentru viitor Dora, inovația tehnologică în recrutare ?

Recrutarea cu Dora este mai simpla, mai usoara si mai rapida; le ofera timp si energie oamenilor din recrutare sa se concentreze pe ce e important – sa construiasca relatii cu oameni.

In acest an Dora va invata cateva limbi noi si va incepe sa discute si in alte medii astfel incat sa fie prezenta oriunde poate fi un candidat.

13. Te gândești sa dezvolți și un prototip fizic al Dorei, inovația tehnologică în recrutare ?

Nu. Desi Dora anunta ca e un robot care se ocupa de viitorul loc de munca al candidatilor, este frecvent invitata la cafea sau la plimbare. Ca sa nu stricam magia, preferam ca fiecare candidat sa isi imagineze cum arata Dora, in loc sa ii impunem o forma:)

1 Comment

  1. […] Despre robotul Dora poți afla mai multe aici […]

    Răspunde

Lasă un răspuns

Scroll to top
%d blogeri au apreciat: