Design interior spatii de birouri cu Adela parvu

Design interior și in sala de ședință, cu Adela Parvu

Citești in: 4 minute

Interviu de colectie cu Adela Parvu

La Interviuri de colecție a poposit azi Adela Parvu, o profesionista în materie de design interior, cunoscuta și pentru publicațiile Practic idei pentru casă, grădina şi apartament, Domus UtilIdeal Decor, ID Proiect,  apoi Casa şi grădina şi Villa Design.

Este meticuloasa, creativa și pasionata de ceea ce face și asta transmite și în cadrul emisiunii Visuri la cheie, dar și noua cititorilor:

1. Cine este Adela Parvu și cum s-a născut pasiunea pentru design interior? Ce v-a învățat jurnalismul și aplicati în actuala meserie?

Sunt un om care iubește oamenii, lumina și culorile. Pasiunea mea pentru design interior s-a născut din adolescență din dorința de a învăța într-un cadru organizat și frumos, dar a fost influențată și de activitatea mea ca redactor-șef al unor publicații de design interior pe care le-am creat pentru diferite edituri românești.

Jurnalismul m-a învățat să fiu atentă la cele șase întrebări esențiale pentru orice subiect: cine, ce, când, unde, cum și de ce.

Apartament inspirat din călătorii design interior Adela Parvu
Imagine preluata de pe blog Adela Parvu cu acordul dumneaei

2. Se observa cumva cultura unui popor și prin prisma caselor, în aspectul lor interior? Dacă da, ce elemente culturale românești și prin ce aspecte de design interior le transmitem?

Cultura este profund influențată în contextul actual de societatea de consum și de impactul Internetului.

Nu mai putem vorbi azi de cultura unui popor reflectată în ambientele interioare pentru că granițele și naționalitățile se estompează în fața stilurilor, trendurilor și influențelor globale din industria designului, dar și în fața avalanșei de informații vizuale care există pe Internet și care modelează aspirațiile, dar și gusturile oamenilor.

Desigur există particularități în privința alegerilor unor categorii de produse, dar e departe de a se vorbi despre faptul că ele ar reflecta cultura. Mai degrabă reflectă puterea de cumpărare.

3. Ați participat la numeroase târguri internaționale și probabil ați văzut multe case din străinătate. Exista anumite aspecte care v-au frapat – atât pozitiv cât și negativ la alte națiuni?

Pentru mine casele nu au nicio valoare fără oamenii care le locuiesc. Nu poți aprecia un interior de casă dacă acesta nu este în relație cu oamenii. În general casele din străinătate pe care le-am vizitat mi-au lăsat o impresie plăcută pentru că am petrecut timp de calitate cu proprietarii lor.

Design interior Adela Parvu casa culori proaspete verzi

Ceea ce m-a surprins a fost grija celor din străinătate pentru animalele lor de companie, faptul că animăluțele erau considerate parte din familie, iar în modul de amenajare al casei s-a ținut cont de calitatea vieții pentru companionii, de regulă, patrupezi.

4. Având în vedere bogata experienta în design interior și garden, cum ar arata un spațiu ideal de birou?

Ce elemente ați introduce neapărat, cum s-ar poziționa angajații, managementul etc? Ca idee, în marile corporații se practica open space și elementele de design se limitează cel mult la culorile scaunelor și mochete. Mi-aș dori sa selectați din vasta experienta și sa creionati un nou spațiu avangardist, dar în care angajații sa vina de drag. 

Cum arată echipa ideală dintr-un birou?

Dacă există o echipă ideală care să lucreze împreună atunci cu siguranță va exista și un spațiu ideal de lucru. De ce spun asta? Pentru că atunci membrii unei echipe ar comunica și ar ajunge să creioneze împreună ceea ce au nevoie și ceea ce i-ar face să se simtă confortabil. Eu aș trata sediul unui birou ca pe o vastă locuință unde zonele de zi primează, adică livinguri, sufragerii, bucătării – așa ca pentru o mare familie.

Aș face sălile de ședințe similare unor bucătării sau mini pub-uri unde oamenii să discute degajat și deschis la o cafea căutând soluții, rezolvând probleme fără a mai purta măști, iar spațiile de lucru efective le-aș gândi neutre, luminoase pentru a permite o doză de personalizare pentru fiecare birou în parte.

Nu cred că există un spațiu ideal de birou, dar cred că există suficiente soluții atipice pentru ca timpul petrecut la birou să fie de calitate, dar mai ales productiv, să te stimuleze să-ți faci treaba repede, bine și degajat. 

5.  Angajații din corporații sunt oameni super ocupați, super încărcați de probleme, stresați. Ce culori, elemente de mobilier, arhitecturale etc ar putea folosi acasă pentru a-și crea un spațiu care sa le ofere liniște si sentimentul de protecție și de acasă ? 

Ar putea folosi culori, texturi, materiale și teme de amenajare inspirate din vacanțele care i-au încântat cel mai mult. Amenajarea propriei locuințe este ceva foarte personal și intim, așa că nu există reguli generale, dar vacanțele sunt o practică în corporații, așa că ele pot fi o sursă bună de inspirație și pentru designul interior al casei.

Design interior Adela Parvu casa în culori

6.  Se spune despre casele inteligente ca sunt casele viitorului. Cat costa sa realizezi o astfel de casă și ce dotări ar trebui sa conțină neapărat pentru a o numi casă inteligentă ? 

Costurile sunt mari (cel puțin de 3 ori mai mari decât la o casă obișnuită) pentru că implică tehnologie multă și ar trebui construite din start clădirile pentru a fi inteligente. De la fațade care răspund la intemperii la dotările cu echipamente care să asigure independența funcționării clădirii în caz de pană de curent, spre exemplu, costurile nu sunt deloc de neglijat.

Casă inteligentă este cea care comunică cu tine, dar care comunică și cu contextul urban și contextul climateric, meteorologic. 

7.  Dacă v-ați mari echipa cu un nou angajat pe design, ce competente ar trebui sa aibă pentru a fi în echipa? 

Să fie un om pasionat de ceea ce face. Să-i pese și să-și dorească să contribuie prin munca sa la starea de bine și gradul de fericire al celor pentru care muncește.

Și desigur, noul membru al echipei, trebuie să-i fie pe plac partenerei mele arhitect Andreea Beșliu, nu doar mie 🙂 

8. Cea mai mare provocare în emisiunea Visuri la cheie a fost… Și cea mai mare satisfacție a fost atunci când…

Fiecare nouă familie ne provoacă cu ceva nou și fiecare predare de casă reprezintă o mare satisfacție.

9. O provocare inedita legata de inteligenta artificiala,  privind spre  viitor- cum ar arata în interior casa unui robot?

Roboții nu vor avea nevoie de nicio casă.  Casa lor va fi fabrica ori laboratorul care-i va produce și mai departe depozitele unde vor fi stocați.

Lasă un răspuns

Scroll to top
error: Content is protected !!