Cine și cum sunt tinerii generației Millennials
Generația Millennials include tinerii născuți între 1981 și 2001. Tinerii generației Millennials se regăsesc în literatura de specialitate împărțiți în Generatia Y (înainte de 1991) si Generatia Z (după 1991).
Caracteristica lor principala este data de interactiunea cu tehnologia, care le-a schimbat modul de comunicare, de interacțiune și chiar personalitatea.
Sunt mai orientați spre comunicarea în scris, zona vizuala, relații virtuale și se concentreaza mai puțin pe relațiile reale, dezvoltarea acestora.
In calitate de angajați, ei sunt mai informați, dar și mai capriciosi. Sorin Faur, de la Academia de HR, oferă mai multe detalii în interviul: Subiectele de HR sunt pe masa CEO-ului!
Un raport al companiei Deloitte arata ca:
- 43% dintre tinerii generației 0Millennials plănuiesc sa schimbe jobul la doar 2 ani de la angajare
- Aproximativ 40% dintre tinerii generației Millennials considera ca liderii de business au un impact negativ asupra lumii
- Tinerii generației Millennials vor o cultura organizationala bazata mai mult pe incluziune, diversitate, respect, flexibilitate.
Bazându-ne pe aceste date, deducem ușor cât de loiali sunt unei companii – cam cât o ceapă degerata! Dar ce este loialitatea și cum o măsurăm?
Loialitatea este demodata?
Loialitatea este definită ca atașament emoțional al unui angajat fata de companie, valorile acesteia și timpul petrecut în companie este consecința nivelului de loialitate.
Loialitatea o măsurăm atât prin turnover cât și prin nivelul de engagement, de implicare al angajatului in munca sa.
Exista varianta ca angajatul sa stea mulți ani într-o companie, doar pentru ca ii e mai comod. El își va face sarcinile în felul lui dar asta nu e neapărat un semn de loialitate.
Comoditatea acestui angajat se va vedea într-un proces de reorganizare, fuziune etc în care el trebuie sa schimbe optica și modul de a lucra.
Exista și varianta în care tinerii generației Millennials isi pot face jobul excelent și pleca după 2 ani, la fel nu e o măsură a loialității, ci mai degrabă a eficientei.
Dacă ar fi sa ma gândesc la o formula personalizata de calcul a loialității, ar fi:
Loialitatea = Suma dintre scorul obținut din indexul de încredere , timpul în companie și scorul la recomandarea companiei în exterior. Totul raportat la un scor maxim, dar realist. Adică, dacă cel mai vechi angajat din companie are 80 de puncte, nu avem pretenția sa raportam la 100.
Loialitatea cât o ceapă degerata
S-ar zice ca loialitatea tinerilor generației Millennials valorează cât o ceapă degerata. Înainte de a trage aceasta concluzie, mai avem nevoie de un reper. Acela este dat de cultura organizației, dimensiunea acesteia și complexitatea rolurilor.
Astfel, pentru o companie cu 20 de angajați, chiar dacă practica o cultura deschisa, transparenta în toate, plecare după 2 ani e posibila.
Motivul poate fi lipsa perspectivelor de dezvoltare profesionala, mai ales dacă e un millennial smart. El a învățat tot ce se putea pe rolul respectiv.
Nu putem ignora însă și un anumit tipar de personalitate: grăbit, ușor superficial in tratarea jobului, ceilalți sunt mijloace de atingere a scopului personal.
Nu m-aș grăbi sa etichetez toți tinerii generației Millennials neloiali, dar o predispoziție exista și se manifesta mai puternic decât la alte generații.
Cum tratam lipsa de loialitate a generației Millennials ?
Tratamentul pentru lipsa de loialitate este complex. Începe de la avantajele competitive ale organizației pana la a tine cont de dorințele individuale de dezvoltare personala și profesionala.
Deloc întâmplător, recrutarea este un pilon important în ecuația loialității. Dacă recrutam oamenii potriviți, loialitatea va fi mai puternica.
Voi ce părere aveți despre tinerii generației Millennials?
Poza de aici
Loialitatea nu e un drept, ea vine ca rezultat a unui comportament ok al angajatorului fata de angajat. E ca respectul: se castiga!
Am fost loiala unei companii, am luptat pt ea nu as fi vrut sa plec de acolo, insa nu mi-au oferit nicio oportunitate de avansare, dupa 3 ani de „munca executata perfect” (cuvintele lor). Mi-a parut rau, am plecat de acolo plangand, in ultima zi. Dar am plecat, pana la urma.
Cred ca generatia noastra e mai cerebrala, mai calculata. Luam decizii mai rational, cum s-ar zice, cu creierul, nu cu inima. Si ne putem propriul interes in topul listei de interese, chiar pe primul loc, pentru ca…cum altfel sa excelezi in cariera?