Tu pe cine citești Bookster carte

Bookster consolidează cultura companiei

Citești in: 8 minute

Bookster consolidează cultura unei companii, datorita cartilor de calitate pe care le pune la dispoziția angajaților. Am ales sa dezbat cu Ioana Oprea despre business-ul Bookster, valoarea adăugata adusa companiilor în cadrul unui super interviu de colecție.

Booksterita happy Ioana Oprea
Cum a apărut Bookster și cine sunt fondatorii?

E o poveste foarte faină. Încerc sa o fac cât mai scurtă 🙂 Înainte de Bookster a fost Novel Ventures, un incubator de afaceri pus pe picioare de Bogdan Georgescu, unul dintre cei doi fondatori ai noștri.

Bogdan renunțase în urmă cu câteva luni la poziția de CEO al Colliers Romania, cea mai puternică companie de consultanța în imobiliare la vremea respectivă, și își dorea să dezvolte o generație de antreprenori.

În acest incubator a cunoscut-o pe Alexandra Stroe, care la vremea respectivă urma un program de masterat în străinătate. Au discutat mai multe idei în cadrul incubatorului cu scopul de a învăța cum se face un plan de afaceri, însă Alexandrei i-a plăcut cel mai mult ideea de bibliotecă modernă, prin care oamenii să aibă acces la cărți de foarte bună calitate.

La câteva luni distanță, Alexandra s-a întors în România la propunerea lui Bogdan de a porni acest proiect. Toate acestea se întâmplau în primăvara lui 2012.

Drumul de la startup la business de succes

Au pornit de la zero: s-au întâlnit cu câteva companii pentru a le înțelege nevoile în zona de beneficii și dezvoltare a angajaților, au început să caute oameni în echipă, să construiască site-ul și să cumpere primele cărți.

Un an mai târziu, Bookster făcea primele livrări. Cu mașina personală a lui Bogdan 🙂
Imaginează-ți că în perioada respectivă, livram cam 40 de cărți pe săptămână în câteva locații din București. Și chiar dacă erau puține cărți de pregătit, tot se mai rătăceau.

Prin comparație, astăzi livrăm aproximativ 13.000 de cărți pe săptămână, în zeci de locații din București și din țară, fără să se piardă mai mult de una-două cărți cu totul.

Ce v-ați propus când ați înființat și cum arată acum viziunea voastră asupra Bookster?

La începuturile Bookster, aveam puține certitudini și muuulte curiozități și întrebări. Știam că ne dorim să construim o bibliotecă modernă pentru angajații din România și să le livrăm cele mai bune cărți din lume, la pachet cu o experiență wow.

Ca asta să se întâmple, a fost nevoie să răspundem rând pe rând la întrebări precum: Ce fel de cărți vor să citească angajații din România? Cum vom face livrarea în toate aceste companii? Cum ne vor plăti companiile?

Bookster – viziune de viitor

Astăzi, Bookster este un beneficiu foarte iubit în peste 650 de companii din România.

În următorii 2-3 ani, ne dorim ca Bookster să devină beneficiu standard pe piața muncii, la fel cum sunt astăzi bonurile de masă.

Mai exact, să te duci la oricare 3 interviuri și toți angajatorii să-ți răspundă cu DA la întrebarea: ”Și, oferiți Bookster colegilor voștri?”

După acest moment, ne vom îndrepta atenția și către alte proiecte, idei dragi nouă.

Două astfel de proiecte sunt Bookster pentru școlile și universitățile din România sau Bookster peste hotare.

Deocamdată, toată energia noastră merge către piața companiilor din România.

La câte companii ați ajuns de la lansare? V-ați gândit sa lansați și pentru persoane fizice?

Chiar făceam o comparație zilele trecute între Bookster, în varianta actuală și cel de acum câțiva ani.

Am plecat la drum testând serviciul nostru în 3-4 companii, ca să ajungem astăzi să livrăm cărțile și experiența Bookster în peste 650 de companii din România. Ar trebui să revin la comparația asta mai des. Mă bucur să văd cât de frumos am crescut 🙂

Revenind la întrebarea ta însă, primele companii cu care am colaborat au fost Colliers (compania pe care a condus-o Bogdan anterior), Peli Filip, Banca Transilvania, ING si EY.

Managerii acestor companii ne-au dat un vot de încredere și ne-au încurajat să testăm interesul colegilor pentru serviciul Bookster. După acest moment, am început să abordăm și alți manageri de companii și să le propunem să ”adopte” proiectul nostru.

Bookster momentan doar pentru companii

Nu plănuim deocamdată să construim un model pentru persoane fizice. Să îți spun de ce nu facem asta. Un abonament pentru persoane fizice presupune niște costuri de operare mai mari pentru noi, costuri care ar trebui să se reflecte în prețul abonamentului.

Ori noi nu vrem ca prețul să fie o problemă, un impediment în decizia de a accesa serviciul Bookster. Așa cum l-am gândit noi, Bookster este accesibil pentru companii și gratuit pentru angajați.

Costul pe care îl plătește o companie pentru un abonament lunar este unul foarte mic. Între 3 si 5 EUR (plus TVA) pe lună și se plătește doar pentru acei angajați care folosesc serviciul nostru. Prețul acesta variază în funcție de mărimea companiei și numărul de conturi active.

O să-ți dau două exemple concrete, ca să vezi cât de puțin afectează Bookster bugetul companiilor pe care le servim. Într-o companie de IT cu 100 de angajați, cel mai probabil vom avea 30-40 de conturi active (rata de activare este de 30-35% în toate companiile cu care lucrăm).

Abonamentul lunar pentru companii care au mai puțin de 100 de conturi este de 5 euro pe lună. Mai exact, costul lunar al companiei respective va fi de aproximativ 150 euro (la suma aceasta se adaugă TVA).

Într-un centru de servicii cu 2.000 de angajați, noi anticipăm că vom ajunge la 600-700 de conturi active în prima luna de colaborare. În bugetul companiei respective, asta înseamnă cam 2.000 de EUR pe lună: 600-700 de conturi*3 EUR (prețul pe care îl plătesc acele companii care depășesc pragul de 500 de conturi).

Contribuie cumva cărțile la cultura organizationala a unei companii și dacă da, cum a făcut-o Bookster? Poate îmi puteți furniza un exemplu concret.

Eu cred așa: o companie are succes (și prin succes înțeleg că rezolvă nevoia unui client și are un model de business validat) pentru că cei care lucrează acolo au succes.

Ori ca să ai succes, și raționamentul este valabil și pentru viața personală, e nevoie să te expui la perspective noi, să înțelegi cum au procedat alții în situații similare și unde greșești. Cărțile faine sunt cea mai simplă modalitate de-a face toate astea.

De altfel, studiile spun că în cel mai rău caz, cititul constant te va ajuta să comunici mai ușor cu cei din jurul tău și te face mai empatic.

La Bookster suntem pasionați de citit și de cărți faine. Și ne place să testăm din ideile autorilor pe care îi citim.

Cărțile care ne influențează cariera

Spre exemplu, organizarea business-ului nostru am făcut-o cu ajutorul a două volume: ”The Lean Startup” al lui Eric Reis si ”Scaling up” al lui Verne Harnish.

Prima carte este utilă pentru principiile de bază necesare unui business la început de drum. Cea de-a doua ne-a ajutat să ne organizăm, să facem trecerea de la modul heirupist din prima perioadă la serviciul Bookster de astăzi, care servește nevoile de învățare pentru 650 de companii.

Ca să ne asigurăm că fiecare dintre noi citește cel puțin o carte pe lună, am implementat o pauză de lectură de o jumătate de oră în fiecare zi.

Între 12 și 12:30, ne închidem laptop-urile cu toții, plecăm de la biroul nostru, ne punem telefonul pe silențios și citim. Așa că nu ne sunați în intervalul acesta, că n-aveți șanse să dați de noi.

Din aceeași serie de inițiative este și Read’n’Learn-ul, un fel de TedX în varianta booksterească. În fiecare miercuri, timp de o jumătate de oră, unul dintre noi prezintă un subiect interesant, inspirat dintr-o carte sau dintr-un articol. Exersăm vorbitul în public cu ocazia asta și transmitem o parte din ce am citit către restul echipei.

Îmi aduc aminte că la începuturile Bookster, Read’n’Learn-urile nu erau chiar reușite 🙂 Astăzi însă, prezentările astea ne ies foarte bine. Chiar ne gândeam să le filmăm pe cele mai bune și să le urcăm în site-ul nostru, ca să poate fi văzute și de abonații noștri.

Care sunt cele mai citite cărți de către oamenii din corporații și cine citește cel mai mult – entry level, middle management etc?

Nu știu să-ți spun dacă un middle manager citește altceva decât colegii din echipa lui. Vrem ca abonații Bookster să citească materiale de bună calitate, potrivite nevoilor lor de dezvoltare.

Pe noi ne bucură în egală măsură cititorii care împrumută cărți de business și cei care citesc materiale despre conversații dificile sau chiar un roman SF bine scris.

Citește și 5 resurse pentru dezvoltarea personala

În 2018, de exemplu, cele mai împrumutate cărți din categoria de dezvoltare personală și profesională au fost “Sapiens: scurtă istorie a omenirii” de Yuval Noah Harari și “Omul în căutarea sensului vieții” scrisă de Viktor E. Frankl.

Agnes Martin-Lugand a rămas printre preferatele cititorilor de beletristică cu trilogia “Oamenii fericiți citesc și beau cafea”, iar Jojo Moyes cu romanul ecranizat “Înainte sa te cunosc”.

Lectura preferată a booksterilor dintotdeauna rămâne “Oscar și Tanti Roz” de Eric Emmanuel Schmitt. Deja celebră în comunitatea cititorilor, cartea a fost împrumutată în ultimii 5 ani de peste 10.000 de ori.

Noi recrutorii punem diverse întrebări la interviu. Cat de pertinenta ți se pare întrebarea Care este ultima carte citita și pana la ce nivel ai pune o dacă ai fi în locul meu? Doar entry sau chiar și unui manager de exemplu?

Eu pun această întrebare tuturor. Nu doar candidaților pe care îi văd în interviuri.

Întrebându-i ce au citit în ultima perioada, în egală măsură pe candidații Bookster sau pe apropiații mei, pot să-mi dau seama ce îi preocupă, ce curiozități au. E ca și când le-aș ghici gândurile. De ce mi-aș refuza această bucurie?

Spre exemplu, zilele trecute o colegă îmi spunea că citește o carte despre trans-umanism și inteligență artificială.

Însă, n-aș folosi întrebarea aceasta ca să aflu cât de mult citește cel din față mea. Un cititor recurent își va exprima gândurile cu mai multă claritate. Iar dacă e super pasionat de citit, face cumva și-ți spune singur ce-a mai citit în ultima vreme 🙂

Aveți un proces de recrutare foarte interesant – tin minte ca ati avut o proba cu ceva matematic pentru o poziție chiar de om de HR. Cum va vin ideile pe zona asta și cum se combina matematica cu cititul?

Nu mă îndoiesc că procesul de recrutare de la Bookster este unul dintre motivele pentru care startup-ul nostru s-a transformat într-o poveste de succes.

Avem astăzi peste 60.000 de fani în companiile din România pentru că am adus în echipă ”the right people doing the right things right”.

Suntem extrem de diferiți ca formare și experiență (avem printre noi foști consultanți și pictori de biserici), însă suntem sudați ca echipă. Suntem un colectiv de tineri motivați de gândul că munca noastră de zi cu zi aduce valoare celor din jur.

Dar să-ți povestesc un pic în ce constă procesul nostru de recrutare. Toți candidații pe care îi vedem la interviuri, fără nicio excepție, dau un test foarte asemănător GMAT-ului.

Recrutarea înseamnă înțelegere de business și Bookster aplica

Acest GMAT este folosit de majoritatea școlilor de business dinafară, în procesul de admitere a viitorilor studenți.

Cei care au construit testul spun că el măsoară gândirea critică și prin asta înțeleg capacitatea de-a lua o decizie pe baza unei set de informații. Dacă obții un punctaj bun în procesul de admitere, pentru ei este semn că ai șanse mari să faci față rigorilor școlii.

Din când în când, oamenii de HR ne întreabă: ”Sunteți o bibliotecă, nu o școală de business. De ce dați acest test?” Suntem o bibliotecă, e adevărat. O bibliotecă modernă și o pepinieră pentru viitoare business-uri românești.

În activitatea lor de zi cu zi, colegii noștri analizează tot felul de date și iau decizii pe baza lor, indiferent că lucrează în vânzări sau selectează titluri pentru abonați.

Personal, cred că acest test ne mai arată ceva: că acel candidat este motivat să vină în echipă. Ca să iei un punctaj bun, e nevoie să faci câteva simulări înainte și să reiei niște formule de matematică de prin liceu. Eu spre exemplu, nu iau testul acesta dacă nu stau să fac teste pe internet timp de o săptămână.

Cei care se angajează în Bookster sunt cititori pasionați?

Da, suntem cititori pasionați. Lecturile noastre ne reflectă preocupările. În ultimele luni spre exemplu, mare parte din colegii mei au citit cărțile scrise de Ray Dalio, Yuval-Noah Harari sau Jordan Peterson.

De altfel, eu cred că doar un cititor pasionat ar vrea să lucreze la Bookster. Altfel, cum să supraviețuiești pauzei de lectură zilnice?

Cea mai cititoare companie din portofoliul vostru este…

E ca și când ai întreba un părinte pe care dintre copii îi iubește mai mult 🙂
Acum 6 ani de zile, când am început să testăm serviciului nostru în câteva companii, nu ne era clar cât de mult succes vom avea printre angajați.

Ne puneam tot felul de întrebări apropo de comportamentul lor: ”Oare cât de multe cărți vor citi pe an? Cum știm că Bookster are succes printre angajații unei companii?”

Astăzi ne punem în continuare tot felul de întrebări. Știm însă că 30-35% dintre angajații unei companii vor împrumuta constant din biblioteca noastră.

Asta înseamnă că dintr-un grup de 100, o treime sunt fanii noștri și cititori recurenți. Indiferent că lucrează într-o bancă, într-un centru de servicii sau pentru o companie producătoare de cauciucuri, un abonat activ va citi în medie 13-14 materiale pe an.

Care sunt planurile de viitor ale Bookster?

Avem multe planuri pentru perioada următoare 🙂 Ne dorim ca Bookster să ajungă un beneficiu standard în companiile din România.

Mai exact, indiferent dacă lucrezi pentru o companie din industria de IT cu 20-30 de angajați sau pentru un producător de componente pentru mașini și ai câteva mii de colegi, Bookster să fie un beneficiu standard la angajarea ta.

Până acum doi ani de zile, atunci când managerul unui IMM ne contacta din dorința de-a aduce Bookster în compania pe care o conducea, îl refuzam spunându-i că nu avem resurse să facem asta.

Era foarte dureros pentru noi să le spunem ”nu” acestor oameni. Din fericire, astăzi avem o echipă foarte faină care vinde exclusiv către IMM-uri.

Sunt toți foarte tineri și motivați să aducă cele mai bune cărți din lume pentru cât mai mulți angajați din România.

2 Comments

  1. […] ești parte dintr-o companie care are abonament la Bookster, poți fi fericit ca citești și ramai și cu buzunarul […]

    Răspunde
  2. […] de a merge la interviu. Despre angajarea la Bookster, precum și istoria business-ului puteți citi aici. Testul se face rapid căci are doar 15 întrebări, are și soluții, chiar explicate, ceea ce […]

    Răspunde

Lasă un răspuns

Scroll to top
%d blogeri au apreciat: