Creativitatea se învață Ana M Marin Toastmasters oanahrp

Creativitatea și abilitățile oratorice ale liderului se învață!

Citești in: 8 minute

Creativitatea unui blogger, ca și vorbitul in public al liderului se dezvolta prin exercitiu ! Ne spune acest lucru chiar Ana M. Marin, trainer într-o companie de consultanta, om de comunicare cu 12 ani de experiență și blogger la Anammarin.net . Este cunoscuta pentru proiectele TEDxPiațaUniriiED și Toastmasters.

Un interviu de colecție cu Ana, cea pentru care învățarea continuua nu este doar un concept și pentru care prezentul înseamnă totul.

Ana M. Marin și cele doua pasiuni: educația și comunicarea

Sunt ceea ce numești o „struțo-cămilă”, timp de 10 ani am fost convinsă că, în ceea ce privește cariera mea profesională, comunicarea este prima și singura mea dragoste.

Apoi, întâmplarea a făcut să mi se ofere ocazia să țin traininguri și mi-am dat seama că mai am o dragoste – educația. Și de peste 7 ani le împletesc cu succes – atât în viața profesională, cât și în zona de voluntariat, unde dedic din timp și expertiză mai multor asociații non-guvernamentale.

Creativitatea – care sunt cele mai importante tehnici prin care poți sa devii creativ?

În topul făcut de cei de la LinkedIn cu privire la cele mai căutate abilități de către angajatori creativitatea ocupă locul 1.

Așa că e important să exersezi creativitatea pe cât de mult posibil: nu știu dacă existe tehnici care sunt imbatabile, pentru fiecare funcționează altceva. Orice te provoacă te ajută să îți exersezi creativitatea. În momentul în care vei căuta soluții pentru a-ți dezvolta creativitatea și nu te vei opri la prima care îți vine în minte și vei explora și alte idei, poate chiar vei găsi alte modalități de a rezolva ceea ce te macină.

Totodată, acționezi ceea ce mie îmi place să numesc creierul creativ.  Acum pot intra în zona în care să spun că, dacă nu ești împăcat cu tine, ești stresat sau nu îți dai voie să te relaxezi, creativitatea fuge de tine mai rău ca pisica de apă rece…dar nu o să merg într-acolo.

Prima sugestie pentru a-ți dezvolta creativitatea:fii sociabil!

Creativitatea se dezvolta și dacă practici diferite hobby-uri. Nu găsi o problemă la fiecare soluție. Ascultă-i pe alții. O alta sugestie pentru a-ți exersa creativitatea: scrie pe hârtie (clasic, de modă veche) idei generate la întâmplare. Apoi leagă-te de una dintre ele și generează altele de acolo, pornind pe un alt făgaș.

Desenează în diferite stiluri, nu doar în acela care îți e la îndemână. Mergi la Toastmasters :))

Atinge creativitatea un nivel maxim sau cât de mult își poate expune Bloggerul creativitatea fără sa își piardă cititorii? 

Creativitatea maxima a unui blogger poate fi cerul, subiectul sau propriul blocaj, care poate veni din frici, credințe, valori etc.

Dacă Bloggerul își asuma creativitatea, cititorii îl vor aprecia, mă gândesc că sunt acolo pentru felul în care acel blogger a știut să îi câștige, îl citesc fix pentru creativitatea lui, n-ar pleca dacă el ar exersa-o mai mult.

Acum, nu mă înțelege greșit. Dacă, de regulă, postezi rețete zilnic și de mâine te apuci să postezi numai măsuțe de cafea, sfaturi feng-shui de aranjare a biroului sau mai știu eu ce, fără nici o legătură între cele două, e normal că cititorii vor pleca.

Dar asta ține deja de brandingul personal, de maturitate și de respectul față de comunitatea de cititori. Îți dau un exemplu personal, ca să nu spună cititorii tăi că vorbesc din articole de revistă glossy.

Când m-am apucat în 2007 de blogging am făcut-o pentru a îmi exersa scrisul, și postam despre orice, de la cumpărături la călătorii, de la training la guerrilla marketing.

În timp, am luat lucrurile mai în serios, mi-am luat propriul domeniu. Am decis că voi merge pe o nișă care să se adreseze celor care vor să se dezvolte personal și caută altceva. Am scris mai puțin despre călătorii, gătit sau design interior.

Am integrat în articolele cu mașina mea câteva informații despre marketing și campaniile pe care le făceau producătorii de mașini. Când am vorbit despre coaching (o altă pasiune a mea) am oferit informații despre metode diverse, astfel ca cei care citesc să nu rămână doar cu opinia mea ci să aibă și informații folositoare pentru ei. Am pierdut o parte din cititori dar am câștigat alții.

Pe ce anume ai livrat traininguri și care a prins cel mai bine la public?

Sunt axată pe zona de soft skills: Vorbit în public, Comunicare în echipă, Leadership, Feedback, Flipchart Design, Social Media. De departe cel mai de succes este cel de Vorbit în public – pentru că integrez exerciții de dicție, de non-verbal și design de prezentare.

Iar pe lângă asta, menționez mereu că nu este o abilitate care se învață peste noapte, este un mușchi care se lucrează cu răbdare și mult exercițiu. Fiind membru Toastmasters de 5 ani, am exercițiu și fac parte dintr-o comunitate care fix asta dezvoltă, iar asta oferă credibilitate pentru că pun în practică ceea ce povestesc la curs.

Cum masori tu ca trainer prestația ta pe trainingul respectiv?

De obicei, în felul în care persoana are posibilitatea de a pune în practică chiar de la ieșirea din sala de curs a lucrurilor pe care le-am învățat. Iar asta vine de la participanți.

La un workshop pe „Inteligență Emoțională” ținut cu un grup de studenți, la final, una dintre participante a venit și mi-a spus că acum își explică mai bine de ce are momente tensionate cu mama ei, și că are câteva metode pe care să le folosească pentru a avea o relație mai armonioasă.

În urmă cu o lună, o participantă a venit la finalul unui mini-curs de dicție și mi-a spus că ne-am cunoscut în urmă cu 6 ani la un training de „Public Speaking” și i-am recomandat de atunci să intre într-un club unde să poată exersa, dar că până anul trecut nu a găsit curajul. Dar a făcut pasul și se descurcă de excepție 🙂

Trainingul de public speaking – ce fel de oameni participa, sunt ei oare fricoși?

Cred că aceasta este frumusețea unui training de vorbit în public, ai cei mai variați participanți. De la studenți, la profesioniști, cu toții avem o teamă de ridicol – și nu are legătură cu a fi sau nu fricoși.

Sistemul de educație rigid, experiențele de acasă – sunt multe cauze care ne inhibă când vine vorba de a ne exprima în fața unui auditoriu care ne va judeca. Și o va face! Nu neapărat cu răutate, ci pentru că e ceva normal, pe care fiecare dintre noi o face – asumat sau nu.

Doar că unii fac din asta o artă…dar asta e alt subiect. Revenind la cei care vin la un training de vorbit în public, în opinia mea ei sunt cei mai curajoși.

Să admiți că ai nevoie să înveți ceva ce teoretic faci de când te-ai născut (public Speaking) e greu.

La unii, oratoria este un talent natural, nu înseamnă că atunci când o fac au și un mesaj cu care te lasă.

Alții studiază ani de zile și înfloresc, ca apoi să te lase cu gura căscată atunci când îi asculți. Și la unii, și la alții e nevoie de curaj să admiți că știi că nu știi și să mergi să înveți.

Exista o asociere între public speaking și Leadership, care este aceea? 

Liderii inspiră prin acțiuni și prin cuvinte – aici intră abilitatea de public speaking. Din punctul meu de vedere, nu poți fi un lider bun dacă nu ai abilități oratorice.

Nu e nevoie să ai un talent nativ, ci să fii propriul lider și să te motivezi să înveți ceva, apoi le poți oferi și celorlalți un exemplu și o inspirație.

Ce experimentează cursanții tai la training? Cu ce pleacă ei pe lângă un bagaj de cunoștințe nou?

 Un plus pe care cei care vin la trainingurile mele l-au remarcat este Flipchart Design-ul – adică desenatul conceptelor pe tablă sau pe foaie, în locul unei prezentări clasice ppt. Atât pentru cei care sunt vizuali în stilul de învățare, cât și pentru kinestezici, acest lucru este un moment WOW.

Auditivii sunt de obicei fascinați de varietatea mea vocală. De asemenea, trainingurile mele rar sunt clasice, eu să vorbesc și participanții doar să asculte (și crede-mă, încă există astfel de exemple).

Majoritatea sunt sub formă de experiențe de învățare: exerciții menite să îi facă să antreneze lucrurile pe care le-au învățat, într-un mediu sigur.

Acest lucru le oferă încrederea de a pune în practică imediat după încheiere. Am avut feedback de la participanți, care mi-au spus că nu li s-a mai subțiat vocea când au ținut prezentări sau că au ajuns să fie ascultați de colegi pentru că au structură clară când iau cuvântul în ședințe.

Cum vezi tu piața de training din România si in ce fel pui tu o cărămidă la evolutia acestei piețe?

Vorbesc aici în nume personal și nu reprezintă opinia oficială a companiei din care fac parte: este o piață atât de dinamică, și care oferă o gamă largă de oportunități atât pentru cei care oferă training, cât și pentru cei care doresc să lucreze o anumită abilitate.

Calitatea serviciului poate fi extrem de bună sau extrem de proastă. Iar aceasta din urmă există pentru că oamenii dau bani pe o reclamă făcută pe facebook. Înainte de a da banii pe un curs, fă cercetare pe subiect, intră pe Google și întreabă PCR-ul (Prieteni, cunoștințe, rude).

  • Verifică cine e trainer-ul, ce background are.
  • Cursul îți oferă o certificare recunoscută internațional sau nu?
  • Ce spun oamenii de rău despre aceea experiență? Aici e necesar să faci diferența dintre trolli și cei care chiar aduc argumente la opinia nefavorabilă; așa poți să vezi dacă este pentru tine sau nu.
  • Cum e interacțiunea de la înscriere?

Îți dau un exemplu, m-am înscris la un curs (o fac pe cât de des îmi permite timpul) – formularul de înscriere era plin de greșeli gramaticale și de sintaxă (nu una sau două), într-un mail scris în grabă (si un document alăturat la email pe care îl trimit de ceva vreme). Am dubii cu privire la felul în care va fi acel training, mai ales că are legătură cu felul în care scriem.

Contribuția Anei la piata de training

Cărămida mea la evoluția acestei piețe este tocmai prin ceea ce am scris mai sus, îmi educ cunoștințele, cunoscuții, prietenii să caute cel mai bun provider pentru nevoile lor, să facă cercetare, să nu se arunce cu portofelul înainte pentru că au văzut o reclamă pe facebook sau pe youtube.

Și apoi ofer ceea ce promit – dacă mă cauți pe google vei vedea participări la concursuri de vorbit în public, mă vei vedea în calitate de prezentator, vei vedea evenimente și campanii unde am lucrat zona de comunicare și social media cu rezultate.

Vei vedea că am avut roluri de leadership și că am fost implicată în echipe care au avut rezultate.

Cum recunoști un trainer mai slab, ce greșeli va comite el? 

Aici doar cei care sunt la curs se pot exprima. Ceea ce pentru mine înseamnă un trainer slab, poate însemna pentru altcineva o expriență de învățare. Este despre calibrarea așteptărilor, despre experiențele anterioare, despre ce știi și ce vrei să știi.

Pentru mine greșeala este o oportunitate de învățare și dacă o folosești ca pe o unealtă care să te ajute să crești, să dezvolți, să te ridici, ai toate șansele să ajungi departe.

Sunt discursurile un instrument de măsurare a capabilității unei persoane sau mai degrabă de acoperire a unor temeri, lipsuri?

Da, clar și da, clar! 🙂 Public speaking este „on the job training”. Așa că, indiferent de nivelul în carieră la care ești, abilitatea de a ține un discurs care să aibă structură, mesaj și poate să mai și inspire oamenii să facă ceva este o validare a ta ca profesionist. Nu este nevoie să fie la nivelul lui W. Churchill sau a lui B. Obama, însă este nevoie ca publicul să vadă că te-ai pregătit.

De la felul în care îți reglezi volumul vocii în funcție de sală, la idei clare și concise, la vorbitul cu audiența versus pantofi sau prezentarea de pe peretele din spate, și multe altele.

Spuneam mai sus că ești puternic dacă admiți că știi că nu știi. Public speaking – ul lucrează enorm încrederea în sine și trăim într-o societate în care fiecăruia dintre noi îi folosește să aibă mai multă stimă pentru propria persoană.

Iar abilitatea de a ține 10 – 20 – 100 de oameni lipiți cu ochii de tine și nu de ecranul telefonului este ceva ce oricine își dorește, fie că recunoaște cu voce tare sau nu. Și nu acoperă nici lipsuri și nici temeri, ci mai degrabă te face să le conștientizezi și să le transformi în aliați.

Dar e nevoie de muncă, dedicare și dorința de a învăța – fără a avea un termen în care să poți spune: „Gata! De azi nu mai am ce învăța!”

Exista o recuzita, o pregătire, ceva aparte pentru trainingurile tale fata de cele uzuale pe diverse teme și dacă da, în ce măsură contribuie la succesul trainingului?

În funcție de subiectul trainingului am diferite materiale pe care le folosesc, nu cred că acestea pot contribui la succesul unei sesiuni.

Mai degrabă, este vorba despre ce informații alegi să împărtășești cu ei, cum organizezi designul ca să te asiguri că au timp să și pună în practică lucrurile.

Alături de acestea vine carisma și felul în care abordezi lucrurile tu ca trainer. Însă cel mai important este participantul, el poate judeca și contribui la succes. Va aplica lucrurile? Va exista o schimbare după sesiune?

A primit încrederea necesară să folosească anumite informații pentru a își face viața mai ușoară? Dacă răspunsul e da, poți spune că recuzita ta a contribuit la succesul trainingului.

21 Comments

  1. Oana4 martie 2019

    Multumim pentru interviu! Si eu sunt om de comunicare si ma tenteaza de ceva vreme sa fac primii pasi in sfera trainingurilor, insa nu am avut imboldul necesar inca… Ma bucur ca invitata ta o face cu succes! 🙂

    Răspunde
    1. oanahrp4 martie 2019

      Primul pas e sa încerci și apoi va fi mult mai ușor 🙂 Mult succes!

      Răspunde
  2. almonacalatoreste4 martie 2019

    Foarte inspirațional interviul. Mulți vorbesc doar ca să se audă și nu transmit nimic. Într-adevăr, să vorbești în public e o artă.

    Răspunde
    1. oanahrp4 martie 2019

      Daa exact

      Răspunde
  3. Otilia Dima4 martie 2019

    Foarte interesant articolul. Nu este foarte ușor să vorbești în public și să îi și atragi pe cei care te ascultă. Mi-a plăcut partea cu idei pentru dezvoltarea creativității … mai ales că a început SuperBlog. 🙂

    Răspunde
    1. oanahrp4 martie 2019

      Da mai ales partea cu brainstorming ajuta mult

      Răspunde
  4. Raluca Anghel4 martie 2019

    Ce articol frumos si inspirational. Mult succes

    Răspunde
    1. oanahrp4 martie 2019

      Mulțumesc foarte mult!

      Răspunde
  5. Oana M4 martie 2019

    Am frica de public speaking. Adica numai ideea de a sta in fata unui auditoriu de peste 10 persoane ma da pe spate. Cred ca un training in acest sens m-ar ajuta mult sa scap de temeri. Si sa capat mai multa incredere in mine.

    Răspunde
  6. carmenbartshantispirit4 martie 2019

    Are dreptate, dupa un sistem de educatie rigid, este foarte dificil sa iti dezvolti creativitatea. Iar faptul ca Linkedin o descopera pe primul loc, este imbucurator.

    Răspunde
  7. Cristina5 martie 2019

    Vorbitul în public mi se pare și mie cel mai dificil. Ce fain ar fi dacă s-ar preda în școli un astfel de curs și dacă elevii ar avea proiecte care să îi pună mai des în postura asta 🙂

    Răspunde
    1. oanahrp5 martie 2019

      Cristina programa școlară de la noi conține orice numai chestii practice nu. Ma îndoiesc ca va apărea prea curând..

      Răspunde
      1. Cristina5 martie 2019

        Da, știu, din păcate. În schimb, mie mi-e din ce in ce mai clar că multe din fricile de om mare vin din copilărie și cred că ar trebui să ne uităm cum mai multă atenție la ce îi învățăm pe copii și mai ales, cum îi învățăm.

        Răspunde
  8. Doris5 martie 2019

    informații fooooarte valoroase și pe gustul meu.Felicitări pentru structură

    Răspunde
    1. oanahrp5 martie 2019

      Mulțumesc frumos!

      Răspunde
  9. lifestylebycata6 martie 2019

    Minunat interviul. Combina foarte bine comunicarea si educatia, Ana. Pe mine nu ma sperie vorbitul in public, din fericire.

    Răspunde
    1. oanahrp6 martie 2019

      🙂 Da. Mulțumim pentru aprecieri

      Răspunde
  10. Claudia8 martie 2019

    Superb material! Felicitari amandurora! Am mai zis-o: cand ma fac mare, mi-as dori sa fiu ca Ana Marin 🙂

    Răspunde
    1. oanahrp8 martie 2019

      Mulțumim Claudia!

      Răspunde
  11. […] Citește și Creativitatea și abilitățile oratorice ale liderului se învață!  […]

    Răspunde
  12. […] Citeste si: Creativitatea si abilitatile oratorice ale leader ului se invata! […]

    Răspunde

Lasă un răspuns

Scroll to top
error: Content is protected !!