Regulile de politețe oanahrp

Regulile de politețe pentru Recruiter-scurt ghid

Citești in: 4 minute

S-ar spune ca, atunci când ajungem sa lucram în recrutare sau in orice domeniu care presupune interacțiune directa cu oamenii, avem regulile de politețe deja internalizate, ca sunt parte din meseria si comportamentul nostru.

O experiență recenta mi-a demonstrat ca lucrurile nu stau deloc asa și ca, dincolo de orice tehnica de a pune întrebări, de a adresa întrebări potrivite pentru a înțelege potrivirea persoanei cu rolul,  regulile de politețe sunt de bază.

Regulile de politețe contribuie la stabilirea unei relații pozitive între recruiter și candidat, plasează discuția într-o zona obiectivă, profesionistă , care nu lasă loc „jignirilor” sau devalorizării,  nici măcar când nu există chimie între cei doi.

Regulile de politețe completează un puzzle, ce constituie imaginea recrutorului și care are în componența și atitudinea nediscriminatorie sau lipsită de prejudecăți , cunoștințele despre rol, abilitățile de ascultare activă. Când unul dintre aceste elemente  lipsește, prestația recrutorului este afectată și imaginea companiei pe care o reprezinta are de suferit.

De aceea, este bine ca la interviul pentru ocuparea unei poziții de recruiter sa acordam o importanta deosebita regulilor de politețe și limbajului non-verbal asociat acestora.

Regulile de politețe inaintea

Este de preferat să respingem candidații pentru postul de recruiter, care manifesta oricare dintre aceste comportamente:

  • Transmiterea pe mail a unei invitații la interviu incomplete – fără adresa clara, fără persoana de contact, fără specificarea poziției sau plina de greșeli gramaticale
  • Adresarea telefonica sau fata în fata a unor termeni triviali precum: bai, mai, ma, mamaie, domnișorica, domnisorule etc. Cel mai simplu e sa ceri acordul de a vorbi la per tu și te adresezi pe nume, altfel cu pronumele de politețe „dumneavoastră”
  • Lipsa unui spațiu pentru întâlnire sau desfășurarea ei în condiții improprii, gen în birou cu alți 10 ochi îndreptați spre candidat  poate genera panica, nervozitate de ambele părți
  • Întârzierea la interviu cel puțin 20 minute după ora stabilita este  o dovadă că timpul candidatului nu contează. O relație este constructivă când timpul amândurora este prețios și  amândoi respecta acest lucru
  • Purtarea unei vestimentatii  inadecvate, de exemplu o fusta foarte scurta sau o bluza cu decolteu sau un costum murdar va face o impresie neplăcută sau chiar de vulgaritate. Candidatul evaluează și el recrutorul si inclusiv la nivel vestimentar
  • Sa nu dai mana cu candidatul, mai ales, dacă este interviu individual,  e ca și cum ai un obiect în fata ta, de care te vei folosi pentru o ora și îl vei arunca apoi.
  • Lipsa de informații și nerespectarea regulilor de eticheta impuse de originea și  cultura persoanei respective. Spre exemplu, în Emiratele Arabe Unite, recrutorul bărbat așteaptă candidatul de sex feminin sa întindă mâna pentru salutul inițial și nu face el primul gest.
  • Nerespectarea protocolului – sa nu întrebi candidatul nici măcar dacă dorește un pahar cu apă,  este dezamăgitor indiferent de resursele financiare ale companiei.

Regulile de politete la interviul fata în fata

  • Servirea mesei, eventual vorbitul cu gura plina în timpul interviului mai ales dacă discuția cu candidatul se desfășoară într-un cadru informal, chiar la un restaurant. Stabilim cu candidatul daca luam prânzul și apoi discutam și invers, nu amandoua deodată. Băuturile alcoolice ar trebui sa nu fie consumate la genul acesta de întâlnire.
  • Introducerea,  în timpul interviului,  a altor persoane cu rol decizional, deși nu ai specificat acest lucru în email sau la telefon poate accentua starea de anxietate a candidatului
  • La interviul față în față, poziția lăsata pe spate ca pe șezlong sau adusă prea mult în fata candidatului, „de forță, de intimidare creează disconfort
  • Răspunsul la telefon în timpul interviului denotă o lipsa clară de respect și în plus, nu ești Napoleon sa poți fii atent și la candidat și la persoana din telefon
  • Ajustarea tonului, timbrului vocal la interlocutor este extrem de importanta, altfel poți fi perceput fie prea molatic, fie prea agresiv de către candidat și vei primi răspunsuri pe măsură
  • Întreruperea interlocutorului în mijlocul frazei îl poate face să se simtă bulversat, sa își uite ideea și sa tragi concluzia pripita ca este „timid”
  • Adresarea unor întrebări nepotrivite cu rolul poate face candidatul sa se întrebe dacă a nimerit unde trebuie. Spre exemplu  „îți plac oamenii, ce parere ai despre ei?” pentru o poziție tehnica și nu numai îl induce pe candidat în eroare, crezându-se la psiholog și nu la interviu
  • Lipsa contactului vizual, butonatul pe telefon sau alte activități ce denota lipsa de interes fata de spusele candidatului
  • Exersarea unor ticuri gen pocnitul din degete sau plimbatul de pe un picior pe altul pot fi deranjante și îl poate determina pe candidat sa considere ca nu ai cei 7ani de acasă

Întrebările discriminatorii nu sunt legale

  • Adresarea unor întrebări prea personale și discriminatorii: „ce vârstă ai?”, „ești căsătorit și ai copii?”, „părinții sunt divorțați?”, „ce religie ai?” etc
  • Nerespectarea dreptului la tăcere. O data ce ai adresat o întrebare unui candidat, este de preferat sa i acorzi un răgaz de gândire, nu sa îl zoresti sa îți ofere mai rapid răspunsul, ca doar 30 minute ai alocate pentru el
  • Utilizarea din plin a diplomației implică să nu judeci candidatul, sa nu îl contrazici indiferent dacă are sau nu dreptate, sa nu îl  respingi din start, din timpul interviului, sa nu stați la „bârfă”, chit că ar fi cel mai bun prieten
  • Lipsa unui feedback după interviu, fie el chiar și standard, dacă nu exista timp pentru cel personalizat

Respectarea unor reguli de politețe influențează employer branding

Par reguli simple și de bun simt pentru o conversație decenta, un interviu profesionist și totuși, am văzut atât de des încălcate regulile de politețe,  încât m-am întrebat ce criterii au primat în alegerea recrutorului respectiv.

Nici măcar cel mai mic salariu cerut nu ar justifica un asemenea eșec al selectiei unui candidat pentru rolul de recruiter. Este imaginea firmei în exterior și mi-e greu sa cred ca vreo companie din lumea asta își dorește sa se asocieze cu un agramat, o persoana neglijenta la capitolul igiena, lipsita de empatie și diplomație.

Citește și: Recrutori profesioniști ieșiți în față sa va știe candidatii

Vreti sa fiți recruiteri buni? Începeți cu baza, cu regulile de politețe!

   

20 Comments

  1. Otilia Dima15 martie 2019

    Foarte interesant articolul, m-a facut sa ma gandesc la interviurile de angajare la care am participat eu, in postura de intervievat. Foarte des am fost intrebata varsta si daca sunt casatorita si la final foarte rar am promit si feedback. Bine, de mult nu am mai trecut printr-un astfel de interviu, cred ca acum se respecta mai mult aceste reguli de politete.

    Răspunde
    1. oanahrp15 martie 2019

      Otilia ai fi surprinsa și cunosc de la prieteni ca astfel de întrebări se mai pun și acum din păcate

      Răspunde
  2. Otilia Dima15 martie 2019

    Ooo, imi pare rau sa aud asta. Credeam ca lucrurile s-au mai schimbat. Atunci, cat mai multi ar trebui sa citeasca articolul tau.

    Răspunde
    1. oanahrp15 martie 2019

      Sa citească și mai ales sa aplice 🙂

      Răspunde
  3. Emil Calinescu15 martie 2019

    Si candidatul ce ar trebui sa faca? Daca vede vreuna dintre aceste chestii, sa refuze din start jobul?

    Răspunde
    1. oanahrp15 martie 2019

      Depinde. Dacă ți se pun acele întrebări discriminatorii ar trebui sa te gândești de 2 ori înainte dacă sa lucrezi în firma respectiva, ca nu prea e de bine dacă nu cunosc legislația. Cumva tu trebuie sa vezi dacă reputația negativa este strict a candidatului sau e o extensie a companiei în care lucrează și informațiile din piața muncii îți vor confirma sau infirma interviul „nepoliticos”

      Răspunde
  4. oanahrp15 martie 2019

    A recrutorului voiam sa zic – reputația negativa a recrutorului

    Răspunde
  5. carmenbartshantispirit15 martie 2019

    A-l intreba pe candidat daca locuieste cu parintii, are vreo relevanta? Eu am fost socata sa aud o asemenea intrebare. Chiar sunt curioasa ce imi poti spune despre asta.

    Răspunde
    1. oanahrp15 martie 2019

      Nu am întrebat, dar am auzit punându-se întrebarea. Posibil sa își dorească recrutorul sa vadă cât de autonoma este persoana în cauza, dar este total nepotrivita, întra în zona personala, poate chiar de intimitate a persoanei respective. Se poate testa autonomia și cu alte cuvinte decât astfel de întrebări total nepotrivite.

      Răspunde
  6. Almona15 martie 2019

    Astea sunt primele întrebări care se pun. Dacă spui că n-ai copii vine „altă întrebare”: si ai de gând să faci, când?

    Răspunde
    1. oanahrp15 martie 2019

      🙂 Sper totuși ca mai sunt putini Recruiteri spre deloc care le mai pun

      Răspunde
  7. Mona15 martie 2019

    Se fac des astfel de greșeli. Iar întrebările dacă ai copii, ești căsătorită, mai vrei să faci se pun candidatelor și scopul este clar. Vor să știe dacă ești cu „risc” să intri în concediu de maternitate. Iar uneori se pun pentru job țintit, considerându-se (eronat) că persoanele care au copii sunt mai empatice.
    Ar fi foarte bine să citească multă lume acest articol.

    Răspunde
  8. Ana-Maria Gogu16 martie 2019

    Foarte bine ai punctat, mi-ai amintit de primul meu interviu „Ai copii? Dar vrei sa faci,nu?”

    Răspunde
    1. oanahrp16 martie 2019

      Mulțumesc

      Răspunde
  9. NITA DIANA18 martie 2019

    Un ghid util. Însă, eu apreciez acele interviuri, în care există un nivel de familiaritate între angajat și recrutor. Acest fapt, însă fără a invada prea mult spațiul personal. Bine de știut și aplicat!

    Răspunde
  10. […] La o firma serioasa nu ți se pun aceste întrebări, pentru ca sunt discriminatorii. Din scurtul ghid de politețe pentru Recruiter veți descoperi tot ce nu este potrivit pentru un […]

    Răspunde
  11. […] As adauga eu ca, la fel de important pentru brandul de angajator este și comportamentul Recruiterului, de aceea e de preferat ca el sa respecte câteva Reguli de politețe. […]

    Răspunde
  12. gratielavlad27 ianuarie 2020

    Ai perfecta dreptate! Tot ce ai spus este de bun simt… doar ca nu prea se mai tine cont de asta recent :).

    Răspunde
    1. oanahrp28 ianuarie 2020

      Din păcate nu

      Răspunde
  13. […] cu blogul, dacă vreau sa ma mai angajeze cineva. Publicasem la momentul acela un articol despre recrutorii neprofesioniști care intreaba despre familie, copii și probabil ca am […]

    Răspunde

Lasă un răspuns

Scroll to top
error: Content is protected !!