Fie că ești sau nu manager, fie ca ești sau nu owner de companie, te invit să răspunzi la o provocare: Cine mai tine sus steagul motivatiei în perioada pandemiei? Scopul întrebării nu este ironic, chiar dacă întrebarea în sine amintește de vestitul „Toate pânzele sus”.
Eu zic ca e o întrebare pertinenta și va explic imediat care sunt motivele. În aceasta perioada mulți dintre noi, cei norocoși sa zic asa, lucram de acasă. Pandemia a adus cu sine o prima provocare-partea tehnica, de a avea echipamentele și mai ales aplicațiile necesare, care sa faciliteze comunicarea online. Odată ce companiile au bifat acest task ca fiind done, a urmat a doua provocare – cea a organizării muncii, care a căzut mai ales pe umerii angajaților.
Nu ca nu ar fi treaba lor sa își prioritizeze munca, dar una e când ești la birou și ești dedicat, concentrat 100% pe ce ai de făcut și alta e cand ai un copil acasă, un vecin care da cu bormașina fix în timpul ședinței super importante, când lucrezi și cu consoarta/iubitul acasă și abia aveți loc unul de altul într-o camera, când n-ai mai ieșit de trei luni din casa și începi sa ai senzații de claustrofobie, dar e nevoie sa stai lipit de un scaun pana la ora 18 șamd.
Lista e lunga și poate continua, dar ideea e simpla – eficienta muncii pare sa nu mai fie la același nivel cu cel dinaintea pandemiei. De cealaltă parte angajatorul are nevoie de tine, ca angajat, sa ramai productiv și preocuparea a treia este de a se asigura ca ramai sănătos, de aceea poate ați remarcat ca s-au modificat anumite servicii, abonamente medicale, beneficiind inclusiv de consultații virtuale in diverse clinici, tocmai pentru a diminua la maxim riscurile.
Preocuparea a patra și poate cea mai importanta este reorganizarea modelului de business, astfel încât sa funcționeze și online și de aici au decurs nenumărate mișcări în piață – concedieri colective sau de pe pozițiile cu impact financiar puternic, angajarea mai multor data analiști cu competente chiar în zona de development pentru a integra cât mai multe date despre companie și de a genera diverse predicții, mai multe acțiuni pe zona de employer branding, o diversificare a activităților sau descoperirea unora noi, care se pliază pe mediul online.
Peste toata agitația se adaugă și necesitatea unor reguli noi de lucru, reguli noi pentru reîntoarcerea la birouri, reguli noi pentru onboarding ul colegilor noi. Și atunci cine mai tine sus steagul motivatiei pe perioada pandemiei?
Nu îmi răspundeți cu: managerii, liderii care ies acum la iveală șamd. Nu nu țin ei steagul sus pe perioada pandemiei. Dacă nu au făcut-o pana acum, nicio șansă acum. Am tot citit articole cu lecții învățate pe perioada pandemiei și concluzia este un mare NU.
Un manager care nu și-a ascultat vreodată angajații si nu le-a arătat încredere, nici ca va face acum altfel lucrurile, când e presat sa reducă costurile.
Un manager care a mers ani de-a rândul pe premisa „Poți sa pleci, sunt alții la rand care așteaptă jobul asta”, nu va fi umplut cu pandemie de înțelepciune.
Un manager care nu a investit în traininguri pentru oamenii sai nu va face acum donație din buzunarul firmei pentru a schimba ceva. Cel mult ii va păstra pe cei numiți „Jack of all trades”.
Un manager care ia decizii pe simpatii va rămâne la același nivel sau va fi puțin mai obiectiv, dar în niciun caz nu se va schimba în câteva luni, după ce nu a reușit în ani.
Cine mai tine sus steagul motivatiei în perioada pandemiei? Angajatul însuși pentru ca pandemia nu este despre proactivitate, ci despre reactivitate și mai ales adaptabilitate. Acei angajați care își găsesc în ei resursele interne pentru a-și face treaba, al căror simt de răspundere nu se corelează cu prezenta fizica a șefului, acei angajați care au respect pentru munca lor, pentru colegi indiferent de circumstanțe.
Perioada asta nu este despre manageri, cât despre angajați. Ei țin steagul motivatiei sus chiar și atunci când managerii uita sa le mai adreseze un mulțumesc, sa ii mai încurajeze, sa le mai recunoască meritele, sa le mai ofere noi provocări fiind prinși în spiritul reorganizării și adaptării unei noi realități.
Acum este mult mai mult despre inteligenta emotionala și mult mai puțin despre leadership și management.
Acum este mult mai mult despre colegialitate și echipa și mult mai puțin despre individualism, acum este mai mult despre offline chiar dacă stam mult mai mult online.