Platforma Mingle si beneficiile in recrutare

Citești in: 8 minute

Catalina Dobre este unul dintre cei trei fondatori ai platformei Mingle, o persoana deschisa, plina de viata si cu viziune . O puteti gasi aici pentru intrebari suplimentare. Momentan va invit sa citit un interviu de colectie despre platforma Mingle si rolul sau in recrutare:

Catalina, lucram de acasa, suntem mult mai mult timp prezenti online de cand a a parut acest virus. Ce tehnologii ajuta cel mai mult in prezent si ne usureaza munca noastra de oameni de HR?

Pentru că nu mai există o graniță propriu-zisă între muncă și viața personală, cred că trebuie să învățăm să ne organizăm mai bine timpul și să muncim mai eficient.

Aici ne putem folosi atât de instrumente de management al timpului, cât și de tehnologii care ne cresc productivitatea prin automatizarea anumitor sarcini repetitive. Astfel, ne vom putea concentra pe lucrurile care aduc mai multă valoare. 

Din perspectiva oamenilor de HR,  sarcinile care aduc valoare acum sunt cele care țin de construirea și consolidarea unor echipe puternice. Începând de la recrutarea noilor angajați până la dezvoltarea celor existenți, echipele de HR trebuie acum să apeleze mai mult la tehnologie pentru a asigura succesul muncii lor.

Pe partea de recrutare, de exemplu, tehnologiile care le pot ușura munca sunt cele care le permit să programeze și să desfășoare interviuri online, să centralizeze feedbackul și să faciliteze colaborarea celor implicați în recrutare. La acestea se adaugă necesitatea de a avea acces la mai multe date, de preferabil în timp real, pentru luarea unor decizii relevante pentru contextul în care ne aflăm – și care se poate schimba de la o zi la alta.U

Una din zonele cele mai impactate de Covid este recrutarea. Cum vezi tu din perspectiva asta atat pe termen scurt, cat si pe termen lung evolutia recrutarii? 

Pe termen scurt, cred că ne confruntăm cu două trenduri diferite: avem, pe de o parte, organizațiile care au redus sau au pus pe pauză eforturile de recrutare, iar pe de altă parte avem acele organizații care aleg să capitalizeze aceste oportunități. 

De-a lungul istoriei, perioadele dificile ale economiei au creat câteva ferestre de oportunități în care angajați și lideri de excepție au devenit disponibili pentru o perioadă limitată de timp. Aceasta este o astfel de perioadă, așa că, în măsura în care resursele interne le permit, organizațiile care fac investiții strategice în achiziția de personal sunt cele care vor ieși mai câștigate pe termen lung.

Pentru a folosi o analogie, ele sunt cele care aduc arhitecți pentru construirea unei noi clădiri în timp ce pompierii se luptă să o salveze pe cea veche.

Pe termen lung, reajustarea la nevoile pieței și adoptarea tehnologiei vor asigura revenirea din această perioadă: echipele de HR trebuie să se pregătească pentru noul val de recrutare cu mult înainte ca acesta să înceapă. Din analizele și estimările pe care le-am parcurs până acum, am identificat câteva trenduri majore în recrutare:

  • Revenirea economică și nevoia de a suplimenta forța de muncă pentru susținerea creșterii – în special pentru organizațiile care au redus personalul sau au pus pe pauză recrutările.
  • Automatizarea recrutării – echipele de recrutare vor trebui să prioritizeze sarcinile pentru a se putea concentra pe cele care aduc cea mai multă valoare organizației lor. Sarcinile manuale și cele repetitive vor fi automatizate, iar procesele de recrutare vor deveni mai transparente și mai eficiente.
  • Simplificarea colaborării – pentru că lucrul de la birou s-a transformat în lucru de oriunde, oamenii de HR și toți cei implicați în recrutare vor fi nevoiți să colaboreze eficient în mediul online. Aici, sistemele de recrutare joacă un rol important pentru că le permit tuturor să aibă acces la istoricul, evoluția și feedbackul candidaților fără a fi în același birou.

Cum adresează platforma Mingle noile nevoi din recrutare și trendurile previzionate? 

Mingle este o platformă prietenoasă pentru organizarea proceselor de recrutare. De la primul contact cu candidații până la oferta finală, ne dorim să le oferim echipelor de HR instrumentele de care au nevoie pentru a găsi, gestiona și evalua cu succes candidații.

Recrutorii s-au obișnuit cel mai probabil să jongleze cu mai multe sarcini în același timp, însă acest lucru poate deveni solicitant atunci când au mai multe roluri deschise, un număr mai mare de aplicanți sau de persoane implicate în procesul de recrutare.

Ținând cont de revenirea economică previzionată și de nevoia de a suplimenta forța de muncă (corelat cu numărul mai mare de aplicanți și nevoia de a colabora de la distanță), echipelor de recrutare le va fi din ce în ce mai greu să se organizeze în lipsa unui sistem bine pus la punct.

Experiența pe care o au aplicanții în procesul de recrutare, comunicarea cu aceștia, colaborarea cu membrii echipei pentru oferirea feedbackului și luarea celor mai bune decizii de angajare – toate acestea sunt aspecte importante ale procesului de recrutare, pe care oamenii de HR le vor putea adresa cu mai mare ușurință atunci când folosesc un sistem de administrare a candidaților.

De aceea am dezvoltat platforma Mingle astfel încât să adreseze aceste provocări și să poată ușura administrarea candidaților și urmărirea progresului lor în procesul de recrutare, pentru a nu pierde imaginea de ansamblu. În plus, prin reducerea sau automatizarea sarcinilor repetitive, echipele de HR se vor putea concentra mai bine pe lucrurile care au un impact mai mare.

Desigur, am pus accent și pe simplificarea colaborării și a feedbackului și pe urmărirea în timp real a indicatorilor de recrutare, pentru ca toți cei implicați să fie pe aceeași pagină, de oriunde ar lucra.

Daca o firma ar decide sa achizitoneze un ATS, ce trebuie sa aiba in vedere si ce greseli trebuie sa evite? 

În alegerea efectivă a sistemului de recrutare, echipele de HR trebuie să țină cont de cele mai importante funcționalități pe care astfel de platforme le oferă și să verifice cât de bine sunt acoperite

  • Interfață intuitivă – o interfață ușor de folosit și intuitivă va încuraja echipa să o folosească cu eficiență, astfel ca resursele investite în acest sistem să aducă valoare întregii organizații
  • Customer support – în cazul în care vei avea probleme cu sistemul ATS, vei dori să poți apela cu ușurință la divizia de servicii clienți a furnizorului. 
  • Comunicarea cu candidații – un bun sistem de tracking al candidaților permite programarea cu ușurință a interviurilor, dar și administrarea comunicării cu aplicanții dintr-un singur loc.
  • Evaluarea aplicanților și colaborarea – caută platforme care permit să lași feedback și să poți vizualiza comentariile celorlalți colegi, pentru simplificarea colaborării în timp real. 
  • Rapoarte relevante – un sistem de recrutare de bună calitate trebuie să pună la dispoziție toți indicatorii relevanți în procesul de recrutare.
  • Administrarea candidaților pasivi – să permită vizualizarea candidaților din trecut, sau construirea unei baze de candidați pasivi, care pot fi contactați atunci când apar oportunități relevante pentru ei. 
  • Employer branding – platformele de recrutare eficiente oferă modalități simple de a construi pagini de cariere atrăgătoare și de a construi formulare de aplicare care să fie ușor de completat

Atunci când vine vorba de greșelile pe care echipele de HR trebuie să le evite în alegerea unui ATS, aș zice că printre cele mai des întâlnite sunt cele în care nu documentează suficient de bine ceea ce au nevoie de la un astfel de sistem sau nu reușesc să mobilizeze întreaga echipă pentru implementare.

Se poate întâmpla ca organizația să achiziționeze un ATS, iar echipele să nu îl folosească în întregime – în special atunci când vorbim de sisteme complexe, cu o interfață greu de folosit.

Pentru evitarea lor, cred că cea mai bună soluție este ca liderii de HR să mențină o comunicare deschisă atât cu echipele lor, cât și cu furnizorii de astfel de sisteme – care sunt mai mult decât deschiși să le vină în ajutor. Desigur, o interfață prietenoasă și intuitivă, sau câteva sesiuni de training la începutul implementării sunt câteva avantaje competitive din acest punct de vedere. 

Nu în cele din urmă, trebuie să își convingă echipa executivă de necesitatea unui astfel de sistem. Pentru aceasta, trebuie să își susțină argumentele cu o prezentare convingătoare, în care să aducă în discuție câteva beneficii-cheie: felul în care vor folosi timpul câștigat cu ajutorul unui ATS, impactul pe care un astfel de sistem îl va avea asupra experienței candidaților și a echipelor de recrutare, dar și faptul că un sistem de recrutare contribuie la alinierea recrutării cu obiectivele de business prin rapoarte și date în timp real.

Care sunt principalele avantaje competitive pe care le are platforma Mingle? 

Cred că cel mai important avantaj pe care îl aduce platforma Mingle este acela că tot ceea ce dezvoltăm pleacă de la nevoile pe care le identificăm și de la feedbackul pe care îl primim de la companiile cu care lucrăm.

Suntem aproape de clienții noștri pentru că vrem să înțelegem care sunt provocările lor, cum le putem face experiența mai bună și cum îi putem ajuta să eficientizeze felul în care fac lucrurile.

Ca să-ți dau un exemplu, cele mai puternice funcționalități ale platformei noastre vin din sugestiile pe care le-am primit de la companiile cu care lucrăm. Printre acestea se numără:

  • Programarea rapidă a interviurilor – prin intermediul platformei Mingle, recrutorii pot stabili interviuri pentru ei sau pentru alte persoane implicate în recrutare. Doar trimit un link candidaților, link prin care aceștia pot vizualiza time slot-urile disponibile din calendarul intervievatorilor și pot alege intervalul potrivit pentru ei. Evenimentul se pune automat în calendarul ambelor persoane, iar dacă e cazul de reschedule se poate face la fel de simplu, de pe același link. Astfel, în mai puțin de câteva minute și fără să schimbe mesaje interminabile cu candidații și hiring managers, recrutorii pot automatiza această sarcină consumatoare de timp

  • Valorificarea recomandărilor interne – îmbunătățim experiența de recomandare pentru angajații organizației, care sunt informați despre posturile disponibile și bonusurile oferite. În plus, procesul de recomandare este simplu și rapid, iar aceștia sunt notificați în timp real despre progresul prietenilor lor. Avantajul pentru echipele de recrutare este acela că le punem la dispoziție instrumente și campanii prin care pot crește numărul de recomandări și se pot organiza mai bine. De exemplu, îi notificăm lunar privind bonusurile care trebuie plătite, iar dacă recrutează mai intens într-o perioadă, gândim împreună o campanie de informare.

  • Interfață prietenoasă și experiență personalizată – unul dintre lucrurile în care credem este acela că, mai mult decât orice, HR-ul este despre oameni. De aceea am ținut foarte mult ca interfața produsului să fie prietenoasă și ușor de folosit, intuitivă pentru oricine, chiar dacă intră pentru prima dată. Nu are nevoie de un manual de instrucțiuni, este ușor de învățat și – mai important decât orice – ajută echipele să-și facă treaba. Pe lângă acestea, ne asigurăm că suntem mereu aproape de clienții noștri, în special în primele luni de implementare, pentru a construi alături de ei o versiune mai bună a produsului.

Cat de customizabila este platforma Mingle si ce ar trebui sa puna la dispozitie compania pentru ca integrarea cu noul soft sa fie una usoara, fara prea multe probleme?

Vrem ca Mingle să rezolve cât mai bine cât mai multe nevoi de recrutare, așa că cerem în mod activ feedback și sugestii clienților noștri, pentru a decide următoarele direcții de dezvoltare.

Iar atunci când le implementăm, încercăm să le vedem ca pe mai mult decât simple funcționalități: mai degrabă, vrem să înțelegem cum putem rezolva nevoile mai multor organizații și cum putem face să aibă sens pentru toți cei care o folosesc. 

Acest lucru ne ajută să preîntâmpinăm nevoile viitoare ale companiilor, dar și să păstrăm interfața minimalistă și ușor de folosit, lucru la care ținem foarte mult.  Altfel spus, încercăm să gândim nu în termeni de funcționalități, cât de oportunități: orice lucru pe care ni-l sugerează o organizație este o oportunitate de dezvoltare viitoare.

În ceea ce privește implementarea produsului, ne dorim ca aceasta să se facă cât mai lin și rapid cu putință: în funcție de mărimea organizației, poate dura și doar câteva săptămâni. Pentru început, setăm aspectele care necesită customizare și venim cu niște propuneri de implementare.

Importăm apoi baza de candidați a clienților, asigurându-ne că felul în care o structurăm are sens pentru cei care o folosesc. Nu în cele din urmă, stabilim sesiuni de training cu toți cei care vor folosi platforma și programăm întâlniri săptămânale pentru a ușura adoptarea acesteia de către întreaga echipă

Ce consideri tu ca ai invatat in aceasta perioada despre tine si ce ai putut sa aplici in Mingle?

Cred că cea mai valoroasă lecție pe care am învățat-o în ultima perioadă este aceea că schimbarea și incertitudinea sunt două lucruri care caracterizează în mod natural viitorul, chiar dacă ne place să credem că avem mai mult control asupra lui. Ce putem însă controla este felul în care reacționăm la ele și cum alegem să le facem loc în planurile noastre.


Pentru Mingle, de exemplu, asta a însemnat că, deși suntem pe o piață a instrumentelor de recrutare într-o perioadă în care multe companii nu mai recrutează, trebuie să construim un produs care să fie relevant atât acum, cât și atunci când organizațiile vor crește din nou.

De aceea oferim perioade de testare gratuită companiilor care ne ajută să-l perfecționăm și care nu au în prezent vizibilitate pe planurile lor de creștere. Astfel, vom fi pregătiți împreună pentru viitor.

Care sunt planurile de viitor referitoare la platforma Mingle? 

Pe termen scurt, ne dorim ca platforma Mingle să devină cel mai bun prieten al tuturor celor implicați de recrutare, de la recrutori și hiring managers, până la candidați și membri ai echipei de conducere. Pentru aceasta, vrem să dezvoltăm platforma astfel încât să adreseze cât mai multe nevoi și să ușureze cât mai multe sarcini din procesul de recrutare, pentru organizațiile de toate mărimile.

Pe termen lung, vrem să creștem platforma Mingle ca pe o soluție prietenoasă pentru toate procesele de HR, nu doar pentru recrutare – cum ar fi de exemplu pe partea de onboarding sau administrare de personal

Însă indiferent de direcția în care va crește, platforma Mingle va fi întotdeauna strâns legat de nevoile oamenilor care îl folosesc, cărora vrem să le aducem cât mai multă valoare. 

Lasă un răspuns

Scroll to top
error: Content is protected !!